• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

Roire in 27.08.2010.Dumnezeule!

Creat de emil.oltean, August 29, 2010, 05:07:02 a.m.

« precedentul - următorul »

emil.oltean

surpriza mare.am crezut la inceput ca a inceput furtisag dar de unde,un roi mititel ,cu toata dotarea,se plimba pe linga ceillalti stupi.Recuperat rapid si pus in casa noua.Matca se pare ca este nefecundata dupa cum o trada aspectul fizic.Posibil sa fi iesit dintr-un nucleu format mai tirziu?Nu-mi pot explica.Mi se pare o anomalie.Dar ce sa ne mai miram,dupa cum evolueaza clima s-ar putea adeverii cele afirmate de Einstein in privinta albinelor.Oricum, daca mai avem citiva ani la rind ca  cel curent,adio apicultura.Despre roi, urmarim evolutia.Asa ca si experiment.

D006

      Ce ti s-a intamplat tie nu are nici o legatura cu Einstein , tu pur si simplu ai prasit numai matci din botci de roire si acum se vad rezultatele : roi din roi in acelasi sezon. Schimba la anul toate matcile si nu vei mai avea  aceasta problema.

stefan1

  Nu stiu din ce zona este Emil. Cred ca aceste date ar trebui sa apara la avatar (in atentia lui Romikele).
  Am avut si eu, cu multiani in urma, roi (ll) in 21 august, perfect viabil cu putin ajutor. Asta se intampa cand erau culesuri tarzii. Ai un cules bun in aceasta perioada? Am citit de stupari care se mira ca au bagat albinele miere in caturile pe care le-au dat la lins. Cine are sa spuna (sau nu?).  Cred ca in perioada asta poate sa fie cules de la Iulisca (unde exista) dar si alte plante cu inflorire tarzie.
  Ar mai putea sa fie o situatie. CCD-ul. Ai cazuri de depopulare la unele familii? Una din manifestari in acest caz poate fi si parasirea familiei afectate de catre o mana de albine cu o matca nefecundata, chiar dintr-un stup care are matca buna si stabilirea lui in zona stupinei, fie sub o lada, fie chiar sub un capac de stup, daca are acces sau chiar sa ramana intr-un pom. E vorba de un numar mic de albine, un roi neviabil, dar care poate dura cateva saptamani, daca mai gaseste ceva resurse in natura.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

bucovineanu

E posibil ca familia respectiva sa fi pierdut regina sau era neputincioasa, albinele au tras botci de salvare sau de schimbare si in cele din urma au carmit-o spre roire. O alta cauza posibila poate fi o infestare masiva cu varroa.