Cum de gasit regina in stup

Creat de lozanuoleg, August 18, 2010, 11:03:35 PM

« precedentul - următorul »

D006

In scurta mea experienta apicola am dat si de regine care nu vor sa fie gasite sau e mai dificil de gasit.
Marca tanara care se ascundea intre fagure si lemnul de jos al ramei.
Matca mica cat o albina.
Matca de culoarea la ciocolata.
Matca ce sa dat jos de pe fagure si era pe peretele nucleului.
Important e sa vadi oua, larve, puiet si starea lor si nu mai caut matca.

stefan1

Eu cred ca ai matca. Faptul ca toate cele trei botce sunt roase in coasta arata un lucru interesant, pe care poate mai multi stupari l-ati observat. Matca eclozata inteapa in coasta celelalte botce, dar uneori inteapa si propria botca, goala. Asta se observa si la matcile eclozate in cusca izolatoare de botca. Iar interesant ca albinele rod totdeauna peretele botcei unde a intepat matca, chiar daca botca e goala.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Kiwi Bee

Sint multe variante sa gasesti o matca.
Depinde f. mult de perioada anului.In plin sezon cind nr. albinelor in stup este la maxim si toate ramele sint acoperite cu albine de nu vezi nici fagurele este mai greu de gasit regina decit in primavara cind ai albine doar pe citeva rame.
Binenteles ea poate fi gasita oricind, totul depinde de rabdarea apicultorului.
Un incepator, in general, nu are prea multe familii de albine deci se pot folosi si metode mai costisitoate in timp.DACA ESTE F. IMPORTANT SA SE GASEASCA MATCA!!!

Tin minte la familiile lui tata (unii ii numesc "stupii nemtilor/sasilor din RO") unde albinele erau pe 3 nivele(eu ii spuneam:parter ,et.I, et.II) intro singura cutie/stup.Acolo iti trebuia rabdare daca tiai luaton cap sa dai de regina si ea nu era in horizontul apropiat.

Metodele postate mai sus sint valabile si bune in mai toate cazurile.

Eu doresc sa descriu o metoda care se poate aplica la familiile multi etajate.

1.Cauti regina rama cu rama in cuib si de nu ai dat de ea inchizi totul la loc si lasi familia 0.5-1 ora si apoi revi.Apoi repeti cautarea.
2.Sa presupunem ca verificind ramele teai convins ca ai oua proaspete in stup->deci ai regina undeva in zona.Dar tot nu o gasesti.
3.Stupii ME au fund detasabil deci poti ridica cuibul sil pui deoparte linga tine peste capacul stupului.
4.Daca matca nu este pe fundul stului pui o alta cutie peste fund
5.Iei o rama(incepi de la margine) si o scuturi de albine in cutia ei originala apoi o asezi culcata peste rame.In citeva minute rama va fi acoperita de albinele care urca la ea.Eventual poti intoarce rama cu fata cealalta in sus si o mai lasi inca un minut sau asa ceva.Odata ce ai rama plina de albine o pui in cutia goala.Regina nu va fi pe aceasta rama 101%.
6.Procedezi la fel cu toate celelalte rame pina cind toate ramele ti leai mutat in noua cutie.NU TREBUIE SA TRANSFERI TOATE ALBINELE IN CUTIA NOUA.NU ASTA ESTE TELUL!!!
7.Daca tot nu ai gasit regina pina la faza asta pui o gratie Hanneman peste cutia plina de rame.
8.Asezi cutia originala peste gratia Hanneman
9.Apoi dai cu fum pina albinele coboara in cutia de jos.
9.Pe gratie iti ramin trintorii si citeva albine + REGINA

Atentie:metoda este super drastica pt. familia de albine si costisitoare in timp pt. apicultor .................. dar tiai gasit regina.

METODA SE APLICA NUMAI IN CAZURI F. INDICATE!!!

Dezavantaje:
-costisitoare in timp pt. apicultor
-daca nu esti bine blindat mai iei si o gramada de intepaturi, dar mai mult de astea deranjul familiei este ENORM de mare.

Familia in cauza se va simti pe o alta planeta pe tot restul zilei(chiar daca ai facut operatiunea dimineata).Deci o zi fara productie.

O alternativa
Daca ai o familie sau mai multe foarte populate astfel incit gasirea reginei este mai ca nu imposibila inseamna ca apicultorul nu sia vazut de treaba(motive sint in totdeauna).

Cind ai populatie f. mare?Pai in sezon.Daca ai ramele cu miere capacite albinele siau terminat treaba acolo si se deplaseaza pe alte rame.... poate in cuib astfel va fi super greu de gasit regina.Poti extrage mierea sau in cazul stupului Multi etajat doar adogi o cutie noua cu rame(cu fagurele tras sau nu) si uite cum nr. albinelor in familie , pe rame, se va echilibra.Nu vie mai avea asa de multe albine in cuib si va fi mai usor de gasit si regina.
Daca in ciuda acestei operatiuni tot nu dai de regina si populatia nu a scazut mult in cuib(dar sti ca ea este prezenta) eu unul asi scoate din cuib 3 rame cu puiet si una cu pastura si miere si miasi forma un nucleu nou..... sau poti da ramele cu puiet pt. alte familii mai slabe.
In locul celor 4 rame asi introduce rame noi(altfel spus "spargind cuibul").Ramele noi pot fi trase sau nu.
Revi in 1-2 zile si regina va fi pe una din cele 4 rame unde are spatiu pt. ouat cit ii doreste inimioara.

Avantaje:
Lucrezi in mod pasnic cu albinele....deranj minim/normal.
Echilibrezi puterea si starea familiei-asta fiind munca cea mare a apicultorului an de an.
Gasesti regina in cele din urma.
Daca nu ai nevoie de acel nucleu il vinzi.Binenteles vei avea nevoie de o matca pt. acel nucleu dar asta este o alta poveste/alt topic.

Si acuma dupa ce vam plictisit 2 ore sa vina metoda super rapida de gasit regina.O stiu si pe asta dar nu o aplic!!!hehehe

Am un prieten apicultor din Arad care mia povestit odata cum gaseste el regina, spunind ca este o metoda 100% si nu a dat gresh pina acuma.In ultimii 20 de ani a fost multi ani la lucru la o ferma apicola din Italia(+2000 de stupi) dar de cind are pe la 300 de familii de albine si tot echipamentul profesionist pe care si la dorit, nu mai merge.

Metoda: ... asculti citecul reginei.Ea va fi acolo.Simplu

Pai sa moara porcul ca eu nu prea fac diferenta intre zumzetul albinelor si "cintecul reginei".Asa ca eu ma lipsesc de aceasta metoda.

Adevarat este ca prietenul meu mia mai spus:metoda se invata de la alt stupar care o stie.

cocobeny

Ma refeream la poza aceasta care am incercuito, nu este matca, asa a fost ci aceaia care a omorato familia cu care am unificato, era chear neagra bine cam cum se vede si asta, acuma infine o fi sau nu o sa vad peste o saptamana daca icepe sa depuna oua. :nod:
Cine nu munceste la tinerete, n-are la batranete.

filip

Vezi raspunsul meu,cred ca ai Matca neviabila,care a omorat matca buna.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

bucovineanu

Citat din: stefan1 din August 29, 2010, 02:12:22 AM
  Eu cred ca ai matca. Faptul ca toate cele trei botce sunt roase in coasta arata un lucru interesant, pe care poate mai multi stupari l-ati observat. Matca eclozata inteapa in coasta celelalte botce, dar uneori inteapa si propria botca, goala. Asta se observa si la matcile eclozate in cusca izolatoare de botca. Iar interesant ca albinele rod totdeauna peretele botcei unde a intepat matca, chiar daca botca e goala.
La ce a spus Stefan ma refeream si eu atunci cand am spus ca e posibil sa ai regina. Una din botci e roasa in cap si s-ar parea ca de acolo a iesit regina. Pe de alta parte botcile find roase inseamna ca cineva a intepat reginele neeclozate si acest lucru il face numai o alta regina.

Popescu Gheorghe

Si eu cred ca este reegina-[se vede botca ecluzionata)pentru a  se pmperechia trebuie  a se crea grupurile de trantori ce vor simti mirosul matcii;daca un asemenea grup nu se gaseste la cca 2km de stupina sansele de imperechiere sunt nule

viorel_v2000

Citat din: stefan1 din August 29, 2010, 02:12:22 AM
:nod: :nod: :nod:

cocobeny

Daca voi ziceti ca este matca,ce matca este, deaia sterila cum a zis domnul Filip, sau matca ce a iesit din una din cele 3 botci de salvare?   :roll:

bucovineanu

Eu cred ca este o regina nefecundata care a iesit prima din una din botci.

Popescu Gheorghe

Si eu cred ca este o matca iesita din botca vizibila ecluzionata;dar asa cum am spus daca in zona nu se gasesc L.R.M-uri(tradus grupuri mari de trantori) in raza de maxim2 km de stupina sansa de imperechiere este nula.Deci atentie la pozitia fata de alte stupine!

cocobeny

Acesta este stupul cu ramele din poza, astazi au fost foarte agitate nu stiu ce sa petrecut cu ele, matca nu am gasito de ouat inca nu am vazut nimic in celule, o sa merg cu cineva care poate gaseste matca sau sa imi zica ce este cu aceasta familie problema .  :nebun: :mad:

bucovineanu

Chiar daca exista regina nefecundata, de acum inainte sunt slabe sanse sa se fecundeze.

Popescu Gheorghe

Sunt curios daca cel in cauza ne va spune tot ce se va intampla pe parcursul timpului si sa vedem cine are dreptate.

cocobeny

Sambata am incercat sa gasesc matca da nu a fost cu putinta, albinele stateau pe rame ca si in ghem pe partea cu mierea, nu aveam cum sa vad matca, era si 2 cm. de albine pesteolalta, o sa mai vad peste o saptamana, oua sau puiet nu am vazut.  :roll: