Adrian Flavius

Creat de flavius, Iulie 27, 2010, 09:02:57 PM

« precedentul - următorul »

PACO

orice spatiu lasat gol in stup va fi umplu cu faguri de catre albine(in cazul unui cules), daca tu vei pune catul fara sa ai plin jos cu rame atunci vei face un mare macel pentru ca albina va creste faguri lipiti de cat si de pertii laterali iar cand vei vrea sa ridici catul acesti se vor rupe sau la un eventual transport, de asemenea mierea din ei o voi putea extrage doar prin stoarcere.

flavius

Inteles, notat, bagat la cap...discutat si cu Fane la telefon...

@Pharaonu: matca e marcata cu albastru (ceva mai deschis...de anul trecut...), da' in poza, in functie de cum a batut soarele, se vede cam spre alb...

Cum nu am albina acoperitoare la niciunul, la sfatul lui Roi_ag si al altora, deocamdata stupii raman la stadiul asta...sa se mai umple de albina, si pe urma largim cuibul...abia dupa ce il umplem pe tot trecem la cat, si atunci o sa lasam folia peste rame, descoperim doar 2-maxim 3 rame intre cuib si cat...

E an de crestere, la fel va fi si anul viitor...abia peste 2-3 ani o sa ma trec si eu din tagma crescatorilor de albine in cea a producatorilor de miere...asta ca sa-l parafrazez pe Dragos...

In alta ordine de idei, astazi am listat planurile pentru un TBH...cu proxima ocazie il fac si il pregatesc pentru un prim roi...sa vedem ce o sa iasa si din chestia asta...va fi un stup complet ecologic...de-l folosesc pentru imperecheat si fagure de consum, plus observatii personale, si tot o sa ies in castig...va tin la curent...
Omul e dator sa invete cat traieste...sa viseze si sa lupte sa-si indeplineasca visele, din toate puterile si cu toata forta lui interioara...

flavius

si fost-a si Sf. Gheorghe (onomastica nevestei...), si fost-a si Pastele (vizita nasilor fetitei, tambalau de tambalau, chef de chef vreo 3 zile si 3 nopti...si pe urma inceput-au pregatirile de botez, care, minune mare, s-o-ntamplat ieri pe la pranz, iar printesa si-a primit numele, apa, mirul si inchinarea stramoseasca, dupa datina strabuna...iar p-orma o venit si nitzica distractie, care s-a prelungit pan' la ziua, ca doar era sarbatoare dubla: si botez, si ziua lu' taticu (care a trecut in tagma "oamenilor de casa", insurat, cu copil, la casa lui, si cu 31 de ani la activ pe lumea asta)...la miezul noptii primit-am prunca-n brate si am dansat-o o hora mare, ca o printesa are tata, pe versuri de "La multi ani"...

Poze maine, ca mi-e o lene de mi se lipeste geana pe geana si, vorba unui var, "ma visez cearsaf de somn ce mi-e"...
Omul e dator sa invete cat traieste...sa viseze si sa lupte sa-si indeplineasca visele, din toate puterile si cu toata forta lui interioara...

Marek

Sa-ti traiasca PRINTESA si sa te bucuri de ea. Sanatate multa si spor la munca.

orbanstefan64

LA MULTI ANI!multa sanatate intelegere si fericire !!!!!!

flavius

multam fain de urari, sa fie la toata lumea...

cateva poze mai vechi, ca cele de la botez sunt inca la nenea pozaru', sa le editeze misto... :D:D

pharaonu75

Sa-ti traiasca si sa te faca mandru de ea (deja esti mandru).
Din fotografii vad ca iti seamana!
Sa inteleg ca atunci cand va mai creste o vei avea drept ucenic in atelier si in stupina?
Multa sanatate va doresc! %%- %%-
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

Marek

Omule, cat ai dat pe masina de la avatar? Acum o luna am gasit la 2500de lei acum sare de 3000 dar nu-mi explic de ce.

flavius

Pe rand:

Pharaoane, o printesa are tata, da??...deja scotocesc bugetul, sa vedem cum il peticesc putin, ca musai sa-mi iau pusca, cat de repede...deja bat petitorii la usa... :D :D :D  :nebun: :nebun:

Cu semanatul, mai discutam...eventual ochii sa fie de la mine, restul e ma-sa-ntreaga, iti spun eu...  :zzz: :zzz:

@Marek: da-mi un MP cu nr de mobil, si ne auzim pentru detalii...

Marek

Se pare ca am inteles eu gresit din foto de pe avatar. Are culoarea exact ca Makita,iar pe mine asta ma intereseaza. Salutare! :hi: :hi:

flavius

Nu-i bai, bine ca am lamurit-o... :D:D  :hi: :hi:

flavius

Vineri am umblat si eu la stupi...e rapita destula, e cules din plin, din pacate nu prea e vreme de cules...multa ploaie, temperaturi de 7-8 grade celsius dimineata, pana pe la orele 10-11, asa ca albinutzele cam stau in stup...rame cu puiet+coroane de miere, am vazut si miere capacita, oua din plin, rame crescute de la zero (nu am mai avut rame crescute, asa ca am inceput sa bag la crescut, pe penultima pozitie la fiecare cuib...); in acest moment am 2 stupi la care am cate 10 rame crescute, am lasat hranitorul vertical pe pozitie, si am decis ca renunt la ultima rama, asa ca le-am pus si primul cat la fiecare, lasand spatiu de trecere numai pe 2 rame deasupra cuibului; ceilalti doi au 8, respectiv 9 rame crescute, le-am mai bagat cate una la crescut si astept sa vedem ce se intampla in saptamana asta...

Concluzie (personala, nu ma dau rotund, ca nu am de ce...si e inca una provizorie...): trecem pe 10 rame, ca 12 o fi ea familie puternica, da' cand nu ai rame crescute, e mai greu sa faci treaba...asa ca urmatoarele lazi vor fi, in proportie de 90%, pe 10 rame, dadant standard, cu caturi de 1/2 deasupra...

Oricum, saptamana viitoare, daca prind o juma' de zi libera, vreau sa fac un TBH, cu fereastra de vizionare cu tot, pentru sufletul meu...nu am ce pune in el deocamdata, da' sa fie pregatit...pe urma o sa stau stramb si o sa gandesc drept, sa vedem incotro ma indrept...

flavius

Umblat la stupi in w/e asta...vesti bune:

Stupul nr 1 a primit si a 11-a rama la crescut, si asa va ramane, ca nu prea mai e loc si pentru a-12-a (din motive de scandura-nu-prea-bine-uscata anul trecut, cand am facut lazile... :P :P); pe cele 10 deja existente puiet din plin, coroane de miere, chiar si capacita, ultima rama plina aproape 3/4 cu miere necapacita...; ca sa mai scutesc din munca, am pus si catul deasupra, complet, rame necrescute, FA, da' am lasat folia pe 10 rame si am indoit-o numai pe 2 din ele, sa poata trece albina si in cat...

Stupul nr 2 a primit si el a 11-a rama la crescut, cam aceeasi poveste ca la nr 1, numa' ca albina astuia e rea de tot...nici nu iei bine capacul si intra in fibrilatie...ca o vad prin folie...chiar si dupa un afumat tzapan, tot agresiva ramane...cred, sincer, ca o sa devina "donator" de puiet si albina pentru alti stupi, daca nu anul asta, atunci anul viitor in mod aproape sigur...i-am pus si lui catul, pe aceeasi metoda, cu folia indoita pe 2 intervale...

Stupul nr 3 a pierdut rapid 2 botci crescute pe jumatate, fara oua in ele, si a primit rapid inca 2 rame la crescut in cuib, peste cele 9 deja crescute complet...una in jumatatea cuibului, cealalta pe penultima pozitie...si am pus si catul deasupra, tot cu folia pe 2 intervale...

Stupul nr 4, care, din punctul meu de vedere, era cel mai slab la iesirea din iarna, este pe primul loc in acest moment...10 rame crescute complet, a 11-a bagata astazi, tot pe penultima pozitie, ramele exterioare pline cu miere necapacita, si, surpriza: prima rama din cat, complet crescuta si umpluta in proportie de 60% cu miere...uraaa!... pentru primul meu an de albinarit, pentru mine e bine...daca reusesc sa merg tot asa, poate reusesc sa imi ating scopul pentru iarna asta: 10-12 familii iernate ok...

Concluzii: m-am decis, trec in mod sigur pe Dadant 10 rame, 12 rame e prea mult pentru zona mea...singurul avantaj al celui pe 12 rame ar fi cel cu rotirea corpului, din pat rece in pat cald, iar din experienta acestei ierni pot spune ca ideea de "clopot", cu stupii "in fundul gol", da rezultate destul de ok pentru zona mea...asa ca acest avantaj nu mai este chiar asa de important...

In perioada urmatoare o sa fac niste lazi+caturi pe 10 rame, un TBH si 1-2 lazi pe 8 rame (asta este o experienta pe care o s-o fac la recomandarea lui AndreiRN, sa vedem ce iese si de aici...); daca 8 rame se dovedesc prea putin, o sa-i transform ff usor in nuclee, peste 1-2 ani...

orbanstefan64

sapa adinc si vei gasi multe bogatii!!!!! :hi: :hi: :hi: :hi:

flavius

vorbesti din carti sau din experienta proprie?  :lol: :lol: :D :P :zzz: