asa - sa nu faceti

Creat de blue66, Iulie 25, 2010, 08:39:32 PM

« precedentul - următorul »

Obombo

Citat din: Kiwi Bee din August 03, 2011, 02:40:45 AM
... parca tu Obombo (printre altele si tu) ai scris intro postare mai veche pe alt topic inca pe forumul vechi ca o interventie mica intrun stup este o furtuna pt. albine(sau asa ceva).
N-am spus-o eu dar sunt deacord, depinde mult si de perioada in care se umbla in stup si de felul in care se umbla iar rezultatul se vede la sfarsit dupa cat sunt de agitate albinele. Eu folosesc cat mai putin posibil fumul, pe care l-am inlocuit cu sirop slab sau eventual doar apa.
Cat despre recuperarea familiilor bezmetice, pentru un amator problema nu este de ordin practic sau economic ci mai degraba sentimentala, daca pot sa spun asa. Eu am incercat sa recuperez un nucleu bezmetic in primavara cu toate ca era clar ca nu ar fi avut nici o sansa sa se dezvolte fara sa fie ajutat din greu, doar pentru ca albinele erau intr-atat de disperate incat au inceput sa traga botci din oua nefecundate. Binenteles, cand au refuzat regina am desfiintat nucleul. Sentimental da dar nu  si mazochist :D.

tassevasi

""Cat despre recuperarea familiilor bezmetice, pentru un amator problema nu este de ordin practic sau economic ci mai degraba sentimentala, daca pot sa spun asa.""

Cind am venit de la fl s  am aruncat in fnudul gradinii roiul bezmetic ce nu l-am putut reface de 3 luni ,seara tirziu am vazut ca tot acolo erau ,de mila le-am dus cutia cu 2 ram aproape de ele ,dupa o ora toate erau in cutie , dupa 2 zile iar le-am aruncat din cutie pe o folie mai departe , hotarit sa le las acolo  , nu am putut sa dorm de grija ca le va ploua  si le-am luat dinou cu folie introducindu-le intr-un nucleu mic  sa faca ce vor ele ca nici la alti stupi nu s-au dus , cred ca atunci cind se vad fara hrana se vor duce ele unde vor .
  Asa-i viata de inseca , ce sa facem .
   Numai bine

jenica67

Eu ma gandesc ca daca nu merge desfintarea deodata, cel putin sa luam cate o rama si cu tuica sa le unim cu alti stupi, cel putin asa, nu pierdem albinele care mai sunt si daca sunt putine, nu pot influenta un stup puternic.
Ar fi simplu, daca nu ar fi asa de complicat, sau ne pare numai noua ?

Obombo

Citat din: jenica67 din August 03, 2011, 03:59:41 PM
     Eu ma gandesc ca daca nu merge desfintarea deodata, cel putin sa luam cate o rama si cu tuica sa le unim cu alti stupi, cel putin asa, nu pierdem albinele care mai sunt si daca sunt putine, nu pot influenta un stup puternic.
Eu as da tuica pe gat si as evita sa fac treba asta. Albinele bezmetice sunt ... bezmetice.

gedos4u

salutare,
sper sa nu va suparati ca postez aici, dar tot despre bezmeticeala vreau sa va intreb ...
am un roi bezmeticit, din vina mea; am incercat sa-l salvez vazand ca n-are regina si i-am dat o rama cu oua de pana in trei zile sa-si traga botci. la cateva zile cand am verificat pe rama respectiva era o singura botca, iar pe celelate rame aparusera oua alandala.
ce trebuie facut cu albinuta am inteles, respectiv scuturatul la distanta, la ceas de seara, intrebarea mea este ce fac cu ramele ouate? nu au apucat sa se dezvolte larve, sunt doar oua asezate aiurea si chiar cate 3-4 in celula.

mape 48-petru manea

Pui ramele in dulap 3 zile ,dupa care le pui la alte familii si le curata

pharaonu75

Nu am folosit aceasta metoda, insa am auzit ca la altii a functionat!
Este vorba de unificarea unei familii bezmeticite cu una cu matca mai batrana (2-3 ani).
Dupa ce sunt puse in aceeasi lada, cele doua familii se narcotizeaza!

Cel care a incercat aceasta metoda spune ca a avut reusita de 100%, pentru ca narcotizarea "reseteaza" practic albinele!
Mai afirma el ca nici macar nu a protejat matca in cusca... se gandise ca daca o omoara albinele bezmetice, nu este pierderea prea mare, pentru ca era batrana! Si mai avea matci tinere la rezerva!
Repet, nu am incercat aceasta varianta!

P.S. Pentru cine nu stie in ce consta narcotizarea albinelor, atasez un document in care este descris acest procedeu!
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

tassevasi

Citat din: mape 48 din August 03, 2011, 09:28:23 PM

Ori in congelator citeva ore .

pharaonu75

Citat din: tassevasi din August 03, 2011, 09:43:11 PM
Citat din: mape 48 din August 03, 2011, 09:28:23 PM

Ori in congelator citeva ore .

Mai bine in congelator!
Daca tii ramele in dulap 3 zile, pe caldurile astea cine stie ce surprize mai poti avea! :nono:
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

gedos4u

carevasazica criogenia salveaza romania...
va foarte multumesc.

Kiwi Bee

Citat din: Obombo din August 03, 2011, 01:39:07 PM
................................ Sentimental da dar nu  si mazochist :D.

:rotfl:  :rotfl:  :rotfl:

Kiwi Bee

Citat din: tassevasi din August 03, 2011, 02:30:58 PM
         ""Cat despre recuperarea familiilor bezmetice, pentru un amator problema nu este de ordin practic sau economic ci mai degraba sentimentala, daca pot sa spun asa.""

Cind am venit de la fl s  am aruncat in fnudul gradinii roiul bezmetic ce nu l-am putut reface de 3 luni ,seara tirziu am vazut ca tot acolo erau ,de mila le-am dus cutia cu 2 ram aproape de ele ,dupa o ora toate erau in cutie , dupa 2 zile iar le-am aruncat din cutie pe o folie mai departe , hotarit sa le las acolo  , nu am putut sa dorm de grija ca le va ploua  si le-am luat dinou cu folie introducindu-le intr-un nucleu mic  sa faca ce vor ele ca nici la alti stupi nu s-au dus , cred ca atunci cind se vad fara hrana se vor duce ele unde vor .
  Asa-i viata de inseca , ce sa facem .
   Numai bine

Vrem video. Vrem video. Vrem video

Kiwi Bee

Citat din: jenica67 din August 03, 2011, 03:59:41 PM

Albinele din stupul bezmeticit trebuiesc selectate.
Albina bezmeticita sa moara!!!!!
Cea nebezmeticita neo trebuie.
Cum le selectam?????????......... una cite una sub microscop????????

Ceea ce priveste narcotizarea ar fi o solutie.Citind metoda de narcotizare cu protoxidul de amoniu(si pregatirea acestuia) .................... tin sa ramin la scuturarea albinelor.

tassevasi

Nu am video si nu prea stiu sa lucrez cu telefonul ,i-mi pare rau si acum cind vad ca stau buluc in acel nucleu ,nici afara nu mai es dar nici in altul nu-l bag ,nu vreau sa mai am surprize ,   asa-i viata de insecta ,m-a consolez cu asta .
  Cu respect si numai bine .

orbanstefan64

ADEVARAT .......scuturate!!!!! ii ceA mai sanatosa metoda :nod: :nod: :nod:
:hi: :hi: :hi: