• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

Jonny_it

Creat de jonny_it, Iunie 30, 2010, 06:14:39 p.m.

« precedentul - următorul »

stefan1

Citat din: jonny_it din Mai 16, 2019, 06:57:01 p.m....
In total au fost 7-8 botci, nu am gasit in familie nici una care sa nu fie iesita.
Cand ploua aproape zilnic, roiul si reginele tinere ies cand pot, nu cand scrie in carte.

  La mine o familie care incepe sa roiasca foarte rar vrea sa faca un singur roi. Asta presupune si ca botcile nu au aceeasi varsta. Mai mult in cazul unei schimbari linistite toate botcile sunt cam de aceeasi varsta. Dar poate Buckfast-ul are alt comportament. Totusi nu cred ca este sinucigas. Adica nu a roit cu toate reginele tinere si familia sa ramana fara nici o regina. Deci cel putin o regina tanara a ramas in stup dupa roire, cum am spus si in postarea anterioara. E clar ca aceea era regina pe care familia si-a ales-o dupa plecarea celei batrane (daca nu mai avea de gand sa roiasca). De obicei noua regina este aleasa dintre ultimele botci, ei i se permite sa iasa din botca intai si sa intepe restul botcilor, caz in care dupa 2-3 zile putem vedea si botci roase in coasta.
  Deci daca in stup era o regina tanara aleasa de familie, ma mir ca a mai acceptat vechea regina. Eu am incercat de mai multe ori chiar sa returnez un roi primar cu regina batrana, dupa ce am distrus toate botcile din faguri, si a doua zi gaseam regina batrana moarta in fata stupului si in stup o regina noua, dasi cea veche ar fi putut fi aparata de albinele returnate din roi.
  E adevarat ca apicultura nu este matewmatica incat totdeauna 1+1=2, adica fiintele vii uneori reactioneaza surprinzator. Totusi, statistic, cam stii la ce te poti astepta cand faci o actiune. In baza la aceasta experienta eu ma indoiam ca regina va fi reprimita. Pentru ca in disputa dintre o regina tanara care era in stup si regina batrana, cu mare probabilitate castiga cea tanara.
  Sunt rase de albine, de ex cea egipteana, la care o familie poate avea doua sau chiar mai multe regine din care doar una principala si la care nu stiu care este comportamentul la roire. Buckfast-ul s-a facut din multiple incrucisari inclusiv cu rase africane, dar nu cred sa aiba un comportament la roire mult diferit de albinele noastre.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

NYK74

Din experiența pe care am făcut  o cu ligustica,roiul returnat cu regina bătrînă înapoi în stup a avut rezultat eliminarea reginei bătrîne.Iar în cazul cînd roiul nu putea roii cu regina bătrînă,au eliminato și a plecat cu următoarea.Schimbare liniștită am avut numeroase cazuri în care de la începutul verii,reginele au coabitat împreună pînă spre sfîrșitul,sau în timpul iernii,cînd una era eliminată.Acum poate că este ceva ce ține de rasã,sau un caz ne obișnuit.La ce vedem în ziua de azi totul e posibil.

jonny_it


stefan1

Citat din: jonny_it din Iunie 10, 2019, 03:49:06 p.m.

 Foarte frumoasa regina! Nu am mai vazut niciodata una cu astfel de aspect. Are acei perisori rosiatici pe laterale si chiar pe picioare iar culorile pe terghite sunt distribuite interesant. Nu ti-a fost teama ca zboara?
 Am avut si eu pe mana, ieri, o regina (matca, sa nu existe confuzii) nefecundata, care a venit din zbor pe degetul meu, care era cu ceva miere de la un fagure strans. A lins ceva miere, a zburat, dar s-a intors inca o data tot acolo. Sunt regine alungate din roi naturali neprimi (cu regine multiple).
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

jonny_it

Citat din: stefan1 din Iunie 12, 2019, 04:24:19 a.m.Nu ti-a fost teama ca zboara?

Daca zbura se intorcea la nucleul ei. Tinand cont ca are aprox 1 luna de la imperechere nu mai zboara, sau mai bine zis nu poate zbura departe.

O sa filmez peste 1-2 saptamani una care chiar arata ciudat.

jonny_it


stefan1

  Si parca nu e buckfast!
  Si eu am albine blande, lucrez fara fum. E adevarat ca la stationar stresezi mult mai putin albinele decat la pastoral. Recent rot am luat cateva intepaturi, dar le-am primit fara proteste, ca a fost pedeapsa pentru greselile mele. La un roi necontrolat de mai multa vreme, am constatat ca era crescut trei faguri, lipiti de folia de peste rame, unii dintre ei cu puiet pana la capacire. Cand sa ii inlatur, pe o vreme prea calda, unul s-a prabusit si a prins albine si, probabil, si regina. Atunci nu am observat, i-am dat doi faguri artificiali si l-am inchis. Cand l-am redeschis la 8 zile sa ii mai dau faguri, am vazut ca, din inertie, a cladit cei doi faguri dati, dar nu era puiet in ei si erau trase inceputuri de botci. In fagurii cu puiet avea mai multe botci de salvare. Albinele nu au uitat ca la interventia anterioara a mea au pierdut regina si mi-au aplicat, pe buna dreptate, cateva intepaturi.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

bucovineanu

Citat din: jonny_it din Azi la 01:03:35 a.m.
Exista bukfast la care albinele sa nu aiba deloc inele galbene?