• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

Caini Border Collie

Creat de gheco, Iulie 13, 2010, 02:20:14 p.m.

« precedentul - următorul »

gheco

Iata o descriere:
Istoric
Rasa descinde, ca multe alte rase de pază, din câinii de pază persani (Persian Sheepdog). Rasa datează aproximativ de la 1700, deşi nu a beneficiat de actualul nume pană în 1915. Collie au însoţit sute de ani ciobanii care erau cantonaţi la graniţa dintre Scoţia şi Anglia, fiind crescuţi în mod special numai pentru abilităţile lor de a munci. Unii crescători au incercat sa se concentreze mai mult pe frumuseţea lor, dar calitaţile rasei au început să scadă, astfel că s-a revenit repede la cresterea pentru calităţile sale originale.
Descriere
Border Collie este un câine bine proporţionat, agil şi bine echilibrat. Blana sa poate fi fie moale, fie mai mică, dar cu un strat în plus, extrem de rezistent la temperaturile scăzute sau la apa. Atunci cand sunt la lucru, poziţia lor caracteristică este culcat, cu ochii la tot ceea ce se petrece în apropierea sa.
Ochiul hipnotic despre care se mai vorbeşte la câini este mai prezent ca niciunde la aceasta rasă, calitate care îi transformă în câini extraordinari atunci cand au grijă de oi, folosindu-se de ochi pentru a ghida animalele, fară a latra sau a folosi în vreun fel forţa. Urechile lor sunt de mărime medie, foarte bine aşezate şi echilibrate faţă de corp, purtate fie în poziţie dreaptă, fie semi-ridicată. Un Border Collie poate atinge 55 cm şi 20 kg, masculii fiind mai înalti şi mai puternici decât femelele.
Caracter şi temperament
Sunt întotdeauna gata de muncă, atenţi, alerţi. Se vor lega foarte mult de stăpânul sau familia din care fac parte, dar faţă de copii trebuie atenţie. Asta pentru că, dorind să ordoneze tot ceea ce mişcă, vor face la fel şi cu copiii, trimiţându-i la locul lor imediat ce aceştia vor părăsi poziţia pe care stau. Sunt total devotaţi stăpânului şi îl vor urma pe acesta oriunde se va duce. Sunt deosebit de determinaţi şi curajoşi, dar vor deveni apatici dacă mintea nu le va fi mereu ocupată. Nu vor suporta aproape deloc sa fie bruscaţi de străini.
Hrana
O data ce este adult, un Border Collie nu va costa foarte mult din punct de vedere al alimentaţiei. Asta pentru ca nu este deosebit de pretenţios şi pofticios, apetitul şi cantităţile de hrană de care are nevoie încadrându-se în limitele normale. Totuşi, când sunt mici, trebuie hrăniti serios, mai ales între 4 şi 8 luni, dar evitându-se supra-alimentaţia.
Costuri şi durata de viaţă
Costul unui Border Collie nu este deloc mare, ba am putea chiar spune că este un câine ieftin, chiar daca exemplarele de calitate vor costa ceva mai mult. Durata sa de viaţă este situată între 9-15 ani, cu o medie de 12-14 ani, desi sunt cunoscute cazuri în care exemplare ale acestei rase au atins şi vârsta de 18 ani. La naştere, o femelă poate aduce pe lume patru-opt căţei.
Sănătate
Border Collie este cunoscută ca fiind una dintre cele mai puternice, rezistente şi sănătoase rase, chiar şi în faţa problemelor genetice. Cele genetice care sunt cunoscute, sunt de mică importanţă şi nu pun probleme mari rasei. Hrănirea adecvată, între 4-8 luni, va duce însă şi la reducerea acestora. Printre afecţiunile de care suferă cel mai des un Border Collie se pot enumera surzirea şi alergiile.
Exerciţii şi dresaj
Un Border Collie are nevoie de peste două ore de exerciţii zilnice. Asta pentru a le ţine muşchii bine dezvoltaţi şi mintea mereu ocupată. A nu-i asigura câinelui orele de antrenament de care are nevoie înseamnă a dezvolta în caine o agresivitate şi un comportament cu care nu aţi fi deloc fericit. Ideal este ca acest câine sa fie crescut la ţară, unde au toată libertatea de care au nevoie. În ceea ce priveşte dresajul, este greu să găseşti o rasă de câine mai receptivă decât un Border Collie. Mintea lor este ca un burete, absorbind imediat tot ce le este predat, iar inteligenĂa lor nu este egalata de aproape a nici unui alt caine. Pentru cei care apreciaza aceste calitati, câinele este un dar. Sunt născuti pentru a avea grijă de turmele de oi, aceasta fiind natura lor, iar dacă nu acesta este scopul de achiziţionare al unui pui, atunci va trebui sa le daţi tot timpul ceva de facut, cu care sa fie ocupaţi.

Foto pe www.gheco.sunphoto.ro

gheco