• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

IANUARIE

Creat de bee_lover, Ianuarie 10, 2010, 08:51:55 p.m.

« precedentul - următorul »

Adrian Roman

Corect si necesar asa ceva. In general, omul isi face mintal o socoteala "gospodareasca", a ceea ce a facut bine sau rau, adica, cu folos sau cu paguba. Dar daca e meticulos si pune totul pe hartie, situatia stupinei are un cu totul alt contur, si nu e de neglijat sa ai imaginea foarte clara a starii de fapt, cu bune si rele. Decizia pentru sezonul viitor este mult mai usoara.

D006

Citat din: orbanstefan64va rog sa trceti la subiect si nu in laturi noi avem o vb pasarea mihai viteazu  :rotfl:  :rotfl:  :rotfl:  :rotfl:  :rotfl:  :rotfl:  :rotfl:  :rotfl:

pasarea nu are nimic in comun cu mihai viteazu. eventual pasarea malai viseaza.

ioanardelean55

Iarna este singurul anotimp cind apicultorul poate sa-si ia vacanta linistit. :hi:  :hi:  :hi:  :hi:

orbanstefan64

dar mie totusi n mi vine sa cred ca d ta stai cu miinile in buzunar :rotfl:  :rotfl:  :rotfl:

ioanardelean55

A-ti inteles gresit .nu am spus ca eu mi-am luat concedu . dar sa stiti ca sint stupari care se respecta eu mai am pe linga stuparit si alte afaceri care le fac mai mult iarna .iar cind mi- e frig mai bag mainile si in buzunar ,s-au dupa ceva maruntis.pe cei mari ii tin in seif.

Kiwi Bee


bismark

Tuturor multa sanatate si spor lșa treaba ca este mult de lcru si acum cu toate ca afara este -20 de grade se gaseste cite ceva de facut .Cu respect.
Nimic nu-i mai dulce ca miere ca si lui Dumnezeu ia placut de a facut albina.http://bismark.sunphoto.ro/

orbanstefan64

dl kiwi bee nu aveti probleme din cauza ca soseaua e prea aproape? la un cules abundent culagatoarele fiind grele tind sa coboare iar din acesta cauza sint lovite de masini? bine,din poza nu se poate aprecia distanta.

stefan1

Interesanta legislatia pentru sanatatea albinelor! Probabil v-ati confruntat  (ca tara) cu o extindere, candva, a locii. Chiar vin altii sa controleze stupinile?
  Ce este cu acele greutati pe capace? Aveti vanturi mari?
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Kiwi Bee

Citat din: orbanstefan64dl kiwi bee nu aveti probleme din cauza ca soseaua e prea aproape? la un cules abundent culagatoarele fiind grele tind sa coboare iar din acesta cauza sint lovite de masini? bine,din poza nu se poate aprecia distanta.

Soseaua este la cca. 30m in spatele stupilor.Nu am sesizat probleme din cauza traficului.Probabil pt. ca nu am un nr. mare de stupi.
Sint intro vale inconjurat de padure si nu stiu de alt stupar in raza de 5-8km.

ioanardelean55

Citat din: orbanstefan64dl kiwi bee nu aveti probleme din cauza ca soseaua e prea aproape? la un cules abundent culagatoarele fiind grele tind sa coboare iar din acesta cauza sint lovite de masini? bine,din poza nu se poate aprecia distanta.

Daca sursa de cules este in fata stupilor s-au lateral nu e nicio problema.

D006

Important este sa nu fie o circulatie intensa,formata in special din TIR-uri.pop

Kiwi Bee

Citat din: stefan1Interesanta legislatia pentru sanatatea albinelor! Probabil v-ati confruntat  (ca tara) cu o extindere, candva, a locii. Chiar vin altii sa controleze stupinile?
  Ce este cu acele greutati pe capace? Aveti vanturi mari?

Cu o zi inainte de test am reusit sa contactez un apiculor roman care si el este aici in NZ.El considera apicultura de aici mult mai primitiva decit cea din Romania.El a lucrat 19 ani la Institutul de cercetari apicole din Bucuresti(laborator->pastorale).Dadea lectii la seful lui aici.
Sint citeva reguli de joc mai diferite aici.Chiar daca ai doar o singura familie trebuie so inregistrezi(e lege din parlament).In fiecare an in martie primesti un pachet cu formulare pe care trebuie sal complectezi si sal trimiti inapoi.In formular trebuie sa specifici cind ai controlat pt. loca(cel putin de doua ori pe an-primavara si toamna).
Din datele nationale inregistrate dea lungul anilor se zice ca nu a fost niciodata o mai mare infestatie de loca decit undeva la sub 3%.Si era pe zone.Sint zone unde niciodata nu a fost.
Momentan statistica zice ca sintem la 1-1.5% infestati la nivel national.
Daca nu complectezi formularul si nul trimiti inapoi te contacteaza ei.Si deti trimit o comisie tu vei plati cheltuielile.Daca ceri ajutor(ai gasit o familie suspecta si nu stii exact ce este, iti vine un control gratuit).Totul e sa nu te ascunzi.Sint multe reguli de joc si toate la un loc fac ca sistemul sa functioneze.
Daca nu ai acest certificat nu ai alta sansa decit sa chemi pe cineva cinel are.Dar nuti vine pe gratis(poate dacai frate-tau sau ai doar o familie).Controlul trebuie facut si formularul trebuie complectat.Cum am mai spus "birocratia peste toate".
Am vinturi mari iarna.Sint 2-3 vinturi super mari.Iarna pun si placi de sticla deasupra caci ploaie mai toata iarna.La un nr. mai mare de familii nu o sa am destule sticle.Asta e.
Iarna trecuta prin iunie am avut o furtuna ca la carte.Se aplecau copacii frumos.Era o simbata seara.Toata noaptea a batut vintul si ploaie cit vrei.Pe aici nu avem minusuri.Mam gindit la albinute dar stiam ca au greutatile deasupra.
Luni dimineata vine la mine la lucru o persoana cine mia aranjat acest loc pt. albine.
Vezi ca albinele tale sint imprastiate pe jos-mia spus.
La prinz am plecat sa le vad.
Vedeti in poza de mai sus un stup unde cutia de jos este de culoare maro deschis.
Ei, ala era o familie pe 2 cutii si mai la stinga mai era inca o familie pe 2 cutii.Nu am avut decit 2 familii.Restul leam vindut.Mai la dreapta erau inca 3 cutii de parca si aia earu stupi(dar erau doar cutii).Greutatile erau puse peste tot.Plus ca era si o grinda lunga care era deasupra la toate, ca o legatura intre stupi.
Vedeti dreapta pozei?Acolo nu era nimic.Doar paletii goi.
Ajung la fata locului si era clar ca a fost furtuna mare.Nu gluma.Toti stupii au fost rasturnati in fata de parca vintul lea suflat din spate.Greutatile, sticlele, cutiile si ramele erau cazute un fata paletilor.Tot asa si topitorul solar.Una sau doua sticle imi erau sparte(toate sint sint sticle securizate 5-6mm grosime).
Am adunat ramele cu albinutele de pe jos si am scuturat apa de ploaie din faguri.Era soare.
Am format din nou familia care avea cutia maro deschis, tot pe 2 cutii(erau albinutele acolo ascunse pe sub faguri prin iarba).
Cealalta familie doar pe o cutie(mai tirziu asta sa mutat dincolo-stupul a ramas gol peste citeva saptamini).
Atunci observ ca "grinda aceea lunga" era PE PALETI mai in dreapta pozei, unde nu era nimic.
Am pus totul la loc in 2 ore si am plecat inapoi la servici.
Peste o saptamina si ceva iarasi o noapte de neuitat.Furtuna tapana.Mam si suparat ca asa des vin futunile astea.A doua zi dimineata an mers sa vad ce pagube am.
NIMIC! TOTUL A FOST IN ORDINE.
Am terminat iarna siam inceput sezonul cu o familie.Iam dat de mincare non-stop(capaceala cu miere-albinele au dus mierea si ce au dorit jos in stup si capaceala uscata a ramas pt. topit).
Mai tirziu prin noiembrie lucrez la albinute(faceam loc pt. mai multe familii) cind apare un necunoscut.Era un vecin de dincolo de sosea.Are casa la vreo 200m in padure.
Sa plins ca anul trecut si in general albinele mele il deranjeaza acasa la el.Nu poate sasi consume WOODY-ul(bautura cola cu continut de alcool) pe terasa cu prietenii ca 10-15 albinute intrau in sticlele lor.Albinele nu merg la alcool dar viespii da.
Am zimbit sa par calm caci nu am vrut sa ajung la pirnaie.Nu ma interesat ca era cu un cap mai mare decit mine si avea vreo 130kg.
Era usoara viata cind nu aveai responsabilitate fata de familie, dar cu familie STAI IN BANCA TA.
A doua zi iam dus la tip 2 kg de miere si de atunci nu a mai comentat.Iar eu imi caut un loc nou.
Pe aproape nu am gasit inca si zeci de km nu vreu sa calatoresc pt. nici 20 de familii.
Ei iute asa ca de atunci si pe timp de vara pun greutati pe stupi.Asta e.

bismark

D-le Kiwi e bine ca autoritatile se preocupa de sanatatea albinelor.La noi ca sa faci niste analize te costa o gramada de bani si tot nu esti sigur de ce ti-au murit albinele.Anul trecut mi-au murit 35 de familii am cautat mai multi veterinari sa ma lamureasca ce sa intimplat si nici unul nu ma lamurit  ferm fiecare a spus alceva.Asa ca e fbine la dv.si eu as completa hirtii da sa stiu ca am posibilitatea oricind sa stiu situatia corecta.De cind cu emanatii astia care ne conduc tara nu intereseaza pe nimeni despre apicultura sau alceva din tara asta.Toti sint numai pe capatuiala si saracirea acestei tari.Imi pare rau ca vorbesc astfel de tara mea dar acesta este adevarul de zi cu zi.Cu respect
Nimic nu-i mai dulce ca miere ca si lui Dumnezeu ia placut de a facut albina.http://bismark.sunphoto.ro/

stefan1

Imi par judicioase masurile legislative de la voi. 1-1,5% din stupi cu loca imi pare totusi o cifra mare. Depinde cum se face socoteala. La noi se spune ca daca o familie are loca ar trebui ca toata stupina sa se considere infestata. Dar la noi nu se cunoaste nici macar sumar situatia reala. Cine stie ce procentje ar gasi si la noi?
Faptul ca spui ca ti se asigura un control gratuit daca anunti un caz suspect, inseamna ca structurile apicole au in teritoriu specialisti platiti pentru astfel de controale.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)