• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

mai luna iubirii

Creat de Batrinul, Mai 02, 2010, 06:41:52 p.m.

« precedentul - următorul »

Florin-braileanul (FlorinI)

dupa 1 ora de test
http://florinbr.sunphoto.ro

Bee ... smart!, Bee ... happy!
Pentru prieteni: 0726.111.333

orbanstefan64

frumos si curat  :nod:  :nod:
cit mai mult in continuare :hi:

stefan1

Citat din: FlorinIdupa 1 ora de test

  Ala e polen de Amorfa? Ce cautare are? Am inteles ca albinele nu il prea consuma si-si blocheaza cuiburile pe termen mai lung.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

wanna

Rugaminte:  ce fel de colectoare sunt cele pe care le vad in poza?? De unde as putea cumpara. Multumesc si multa miere :smile: Aha ... si cu ce ati vopsit stupii de poliuretan? Cel putin 2 sunt vopsiti.

Florin-braileanul (FlorinI)

Citat din: wannaRugaminte:  ce fel de colectoare sunt cele pe care le vad in poza?? De unde as putea cumpara. Multumesc si multa miere :smile: Aha ... si cu ce ati vopsit stupii de poliuretan? Cel putin 2 sunt vopsiti.

detalii colectoare prin pozele de la...
http://stuparitul.3xforum.ro/post/6003/ ... niciodata/
sunt colectoare facute si imbunatatite de tatal meu (Dumnezeu sa-l odihneasca)
toti stupii sunt vopsiti
orice vopsea pe baza de apa
eu folosesc o vopsea de Policolor
http://florinbr.sunphoto.ro

Bee ... smart!, Bee ... happy!
Pentru prieteni: 0726.111.333

wanna

Multumesc pentru raspunsuri.  Sa aveti bogatie de flori cu nectar  :smile:

Kiwi Bee

Am reusit sa scot tratamentul antivarroa (Bayvarol) cu o saptamina mai tirziu decit am dorit.Au stat in stup 11 saptamini.
Inca nu am avut condesatie mare dar am pus mincare(capaceala instrun separator de fagure si miere/pastura).
Apoi am pus ziare peste podisoare.

Pe atunci sa intimplat ca antivirusul meu mia blocat accesul la forumul apiardeal.

Au inceput ploile intense si frigurile.

stefan1

 La voi ar fi mai ca luna noiembrie la noi? Poate putin mai calda. De ce dai oare si pastura? A propos, pastura de unde si cum?
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Kiwi Bee

La noi in luna mai incep primele nopti reci.Eu locuiesc in nordul tarii si aici nu a fost zapada din iarna anului 1936.Sint citeva nopti dea lungul iernii cind avem minusuri pina la -2 sau -3.Dar dat fiind ca este umezeala mare(ploi multe si terenul este argilos astfel apa nu se duce repede in pamint) ti se pare ca este mai frig decit in realitate.
Din pacate in NZ cind vorbim de frig defapt ne referim ca este frig in case.Ar trebui sami dau tot salarul pe chirie ca sa inchiriem o casa "normala"(ceea ce pt. kiwioti este lux).Si apoi mai vin cheltuielile.Eneorm de multe case au mucegai inauntru.Noi incalzim cu radiator electric si e mai OK ca si la kiwioti....Da chitanta electrica e mare.

Ziua pe la amiaz temperatura se ridica pina la +15 grade, mai rar pina la +18(in luna mai).

Dat fiind ca am gasit puiet in unele familii si rezervele nu au fost la maxim + ca temperaturile pe timp de noapte nu erau inca "periculoase" + ca multe din aceste familii defapt erau nuclee mam concentrat pe inmultirea nr. de albine din familii.
Iunie si iulie sint cele mai friguroase luni, in special iunie.

Eu am rezerve de miere cu pastura si fagure ci capaceala.Cum asa?

Un exemplu:
In sezon controlez sa zicem o familie.Se vede clar ca de nu fac nimic se va bloca de curind(faguri plini cu miere si pastura capacita si matca deabia mai are loc pt ouat).Nu am o baza apicola puternica deci improvizez.
Iau cu mine o galeata de care aveti si voi in RO  de 25 kg pt. miere.

Am mai explicat pe alt topic , chiar tie Stefan, ca folosesc multe rame de plastic sau rama de lemn cu fundatie de plastic.
Ma asigur ca familia in cauza nu are nici o boala si scot rama mai din lateral cu pastura si miere capacita.O razuiesc cu dalta apicola pina la fundatie.Tot fagurele cu pastura si miere capacita va cade in galeata.
Apoi pun rama la mijloc si albinele cladesc faurele la loc in citeva zile iar regina va oua in acea rama "noua".Cind am terminat pun capacul pe galeata si o tai acasa.Pun galeata in una din camere(unde e mai frig si nu folosim acea camera).

Hoppa ca a venit toamna.

Iau galeata cu mine la albine + mai am un dispozitiv facut de mine pt. administrarea amestecului de fagure si pastura si miere si capaceala.

Cind am sosit in NZ, acum 5 ani si mai bine, am citit o carte despre apicultura din NZ.Avea poze si schite folositoare atit pt. amatori cit si pt. cei comerciali.
La capitolul extractia mierii sa vorbit si despre capaceala.Una din metodele de a separa mierea de fagure a fost super primitiva deci mio permit si eu.
Eu am construito asa:momentan am stupii pe o singura cutie 1/1.Peste ea am un podisor(un placaj PFL cu rama de lemn) caruia iam facut o gaura de 28mm mai spre mijloc.... nu toate sint chiar la mijlocKiwi Bee

Continuare.....

Pun peste podisor o cutie de lemn inalta de 3 degete(laturi din lemn de brad si fund din PFL) care are niste picioruse de 11 mm inaltime.

Kiwi Bee

Continuare...

Apoi pun deasupra o alta "cutie speciala" inalta tot de 3 degete si care are picoare lungi de 20cm(cutia de lemn sta intre aceste picioare lungi).
Cutia speciala are laturi din lemn de brad si fund din plasa(in cartea in care am citi despre acest lucru scria ca poti folosi plasa de sirma de la cotetul de gaini).Eu am cumparat plasa se nylon fiind mai ieftina.De luam de sirma trebuia sa iau un sul intreg 50mx1m.
Pun peste plasa citeva linguri din galeata mea cu "mincare".


Kiwi Bee

Continuare...

Apoi imbrac totul (pun peste cuib inca o cutie Langstroth)cu o alta cutie de 1/1.Ii pun un placaj PFL, caci nu am asa multe podisoare.Apoi pun capacul de tabla.


Kiwi Bee

Continuare....

Revin peste 1-2 saptamini sau peste o luna si......

Daca cred ca mai e cazul o sa mai adaog mincare, dar daca nu atunci poate mut tot dispozitivul la o alta familie fara ca aceasta familie sa fi fost deranjata caci nu o deschid.... sau nu o deschid in toate cazurile.
In cutia de lemn voi acea bucatele de fagure de la 0.5mm pina la 2-3mm caci albinel sau urcat prin gaurica de 28mm si avind loc sa iasa de sub cutia cu fund de PFL sau urcat la mincare si au ciugulit tot ce lea trebuit.In cutia cu fund de PFL niciodata nu am gasit altceva decit fagure.Fagurele lam adunat in alta galeata si il voi topi binenteles.
Nici Cenusareasa nu ar face un mucru mai frumos.

Poza de mai jos am facuto cu o zi dupa instalarea dispozitivului.Albinele erau in actiune.

PS-aproape toata iarna am polen in natura dar dat fiind ca le ploaie si nu vorbim de polen abundent le mai dau si eu de cred ca este nevoie.