Radu Andrei Nastase

Creat de AndreiRN, Octombrie 16, 2009, 09:04:38 PM

« precedentul - următorul »

D006

taiata si gata pt asamblare.

D006

Incheietura in stilul lui Dick.

D006

Acuma au unde pune albinele mierea de portocal.

D006

Si cutiile 1/1 scoase de la saramura.

D006

Aseara am vazut filmul Pollen Nation la sedinta clubului local, BASC.
Cateva date ff impresive.
Anual se polenizeaza in US in valoare de $18 miliarde de catre apicultori mobili.
50% din albinele din SUA vin sa polenizeze livezile de migdali din California.
Sunt o duzina de indivizi care au intradevar stupine peste 10000 de famili.
Unul din acesti giganti a pierdut 11000 de famili intr-un an.
Problema observata de mine este lipsa cronica de apicultori si industrializarea acestei pasiuni.
Cand ai 400 - 500 de famili intr-o locatie si le hranesti cu tone de sirop este NORMAL ca un numar mare de famili sa abandoneze cutia sau chiar sa moara.
Cand 90% din reginele dintr-o stupina sunt rude pt ca ai cumparat de la acelasi producator de regine este normal sa ai o rata mare de imbolnavire.
Cand faci o comanda de 500 de famili din Australia si le astepti la aeroport atunci e o mare problema.
Dar soluti deja au aparut de la indivizi precum Randy Oliver care studiaza albina stiintific si intelege fenomenele aparute.
Soluti sunt prezentate de Tom Glenn care produce matci genetic adaptate la varroa.
Dar cum un % fff mare sunt "manuitori de cuti cu albine" si nicidecum apicultori problemele vor continua sa fie la scara larga.
Cand sunt indivizi care prefera albinele africanizate pt vitalitatea lor si rezistenta la boli vor continua sa existe incidente.
Cand ai producatori de matci care scot si distribuie 300000 pe an atunci diversitatea genetica va deveni fff limitata.
Dar orice problema are solutii si albina este extrem de adaptabila.
Cum Randy spunea: Omul va dispare si albina va supravietui.

D006

D006

Se tine norocul de mine se pare.
De fapt si ghinionul ca a trebuit sa inlocuiesc starterul ca camioneta de dimineata.
Oricum toata saptamana mi-a iesit in cale scandura buna pt stupi asa ca am adunat-o. Cateva bucati superbe de maple, ceva stejar si restul pin dar toate uscate zeci de ani in interior.
Am inceput tamplaria pe la ora 14 si am terminat 5 caturi si 3 de 1/1 si am pregatit lemn pt maine pt inca 15 cutii. Merge treaba eficient cu sculele lui Dick si metoda lui. Pana la sfarsit de an ajung la 200 de cuti si toate or sa-mi trebuiasca in primavara la polenizare si la portocali.

D006

Lucrarea prezenta.

D006

si azi dimineata

flavius

Omul e dator sa invete cat traieste...sa viseze si sa lupte sa-si indeplineasca visele, din toate puterile si cu toata forta lui interioara...

D006

Oricum azi, Duminica am facut maraton apicol.
Am mers la 4 locatii unde am stupi si 3 m-au bucurat si una ma cam intristat.
Am fost inatai in Corona la livada de sweet lime si albinele aveau miere capacita si nectar dar lipsa de pastura si desigur ca matca a incetinit ponta.
La a doua locatie am mers la Fallbrook la livada de avocado si .... infometate albinele. Majoritatea nu aveau pic de nectar si doar putina miere capacita. Le-am dar eu cateva marshmellows si gem de capsiuni si la unu o rama cu miere capacita dar trebuie sa merg curand sa le hranesc mai bine. Sa le dau rame capacite si cu pastura sau turte si zahar?
Al treilea loc e langa plaja la Huntington beach si e in oras si acuma aduna nectar din plin. La unu am adaugat un cat de 1/1 ca erau inghesuite si pe al treilea l-am ajutat cu o rama de puiet capacit de la alti doi mai puternici.
Se acolo am mers la albinele din Yorba Linda si iarasi cules din plin. Am luat 6 rame capacite si le-am dat goale si am adaugat un cat la un roi din primavara. Un alt roi din vara nu mai are loc in nucleu si cere sa fie mutat in lada de 10 rame. Nu aveam fund cu mine ca il mutam azi. Oricum 6 familii ff prospere aici.
Diferenta enorma intre oras si livada afara din oras deoarece acuma e in plina floare brazilian pepper si otetarul galben si sunt strazile pline de ei.
Maine e sarbatoare si zi libera asa ca iar sunt tamplar ca am inca 120+ de lazi de asamblat si facut frumoase.

D006

Ieri am colectat polen dupa 3 zile pauza si extrem de surprins am fost de cantitatea adunata.
Un polen uniform si galben si untos la gust.
La anu o sa am 50 de colectoare sper.
E in plina floare otetarul la polen si brazilian pepper la nectar asa ca trebuie sa stau cu ochii pe ei acum la ultimul cules major in oras.

flavius

Andrei, sincer, cred ca marea majoritate a oamenilor de pe aici te invidiaza din plin... de curiozitate, cate ZILE dureaza la voi iarna? sau, mai simplu, cate zile fara soare sunt pe an? :zzz: :zzz: :zzz:
Omul e dator sa invete cat traieste...sa viseze si sa lupte sa-si indeplineasca visele, din toate puterile si cu toata forta lui interioara...

D006

Citat din: flavius din Septembrie 09, 2010, 10:36:48 AM
1. Andrei, sincer, cred ca marea majoritate a oamenilor de pe aici te invidiaza din plin...
2. cate ZILE dureaza la voi iarna?
3. cate zile fara soare sunt pe an? :zzz: :zzz: :zzz:
1. Este ceva natural. Dar nu pe mine ci clima si conditiile locale.
2. ZERO, sau mai bine spus in iarna ploua si infloreste natura.
3. Cam vreo 20 - 30. http://en.wikipedia.org/wiki/Los_Angeles

D006

Azi ma sunat Robert, un individ care a luat de la mine anul trecut un nucleu pe 5 rame si cu o matca tanara.
Ma intrebat daca vreau albinele inapoi.
Mi-a povestit ca au ajuns pe 20 de rame in 2 corpuri de 1/1 si a scos miere din 6 rame pline dar ....... nu mai poate sa le tina.
Normal ca am acceptat asa ca la pus in masina si mi la adus.
Doua cutii noi cu rame noi si pline cu albina.
L-am pus pe un palet ca se intuneca si o sa le inspectez cand am timp.