• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

Paulownia

Creat de gheco, Decembrie 20, 2009, 02:17:29 p.m.

« precedentul - următorul »

mioara

Buna dimineata, sunt multumita deoarece au inceput sa rasara din cele care au fost semanate in caserolele de plastic.Sunt atat de firave incat nici nu iti vine a crede ca vor fi copacii pe care ii stim O zi buna :smile:

stefan1

Mediul umed permanent la incoltire si in urmatoarele saptamani este foarte important. Deshidratarea chiar pentru perioade scurte de timp in acest stadiu, poatefi fatala. Deci e indicata dezvoltarea sub capac, in sera, pentru a mentine umiditatea relativa. Uneori se asigura o atmosfera de ceatza. Trebuie grija si la udare, ca daca radacina firava este dislocata, samanta nu mai are capacitatea de a asigura o a doua inradacinare. Si mucegaiurile pot ucide micile plante chiar inainte de rasarire.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

mioara

Buna dimineata, aveti dreptate.Mai mult din observatiile pe care le-am facut rezulta urmatoarele:in cazul in care semintele sunt semanate la suprafata, in prima perioada respectiv cam 14 zile, am picurat cate 2-3 picaturi de apa pe fiecare samanta, la interval de 12 ore.prin aceasta am asigurat contacul cu solul.In momentul in care samanta isi schimba pozitia, devine verticala, inseamna ca a germinat si este impinsa in sus de viitoarea planta.din acel moment udarea se face in jurul seminteti pentru ca altfel se rup radacinile si chiar viitoarea planta se compromite.Iti trebuie o rabdare de fier pentru a face aceste operatiuni, si o perseverenta deosebita.Nu stiu in ce moment trebuiesc mutate in vase mici, oare in momentul cand le apar doua frunze adevarate? Multumesc, maryana

stefan1

In "Romania Apicola" nr 2/2010 e un articol interesant despre Paulownia.
Se dau unele date interesante, unele bazate pe cercetari de la Institutul de Cercetari si Ameliorari Silvice Stefanesti, pe arborii existenti la noi.
  Se vorbeste de o crestere aproximativa de 40 m cubi/ha si an, fata de o medie de 4,5 m cubi/ha si an la speciile lemnoase obisnuite de la noi!!  Se spune de o crestere in inaltime si de 3 m/an in primii ani iar dup 18-20 de ani ajunge la 16-17 m inalt si o anvergura a coroanei de 30m iar diametrul trunchiului de peste 50 cm.
  In ultimii ani acest copac s-a mai plantat la noi. Se zice ca intre Otopeni si Voluntari este aproape un hectar de Paulownia. Si in fata fostului Sofitel e un aliniament de astfel de copaci. Si in Herastrau sunt exemplare izolate.
   Paulownia inflorita
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

stefan1

In sudul tarii se spune ca incepe sa infloreasca din al 4-lea an. Infloreste in aprilie-mai in inflorescente lungi de 30-60 cm care emana un parfum ca de violete.
Albinele cerceteaza florile toata ziua, chiar cele cazute pe jos. O floare secreta in medie 22mg de nectar, rezultand 8,67 mg zahar iar productia de miere la hectar este evaluata la 700-800kg, fata de 1500 cat se apreciaza la Evodia in conditiile noastre.
   Flori
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

stefan1

D-na Mioara a intrebat cand trebuiesc mutate plantutele dupa rasarire.
In articol se recomanda ca atunci cand plantele ajung la 10-15 cm sa se repice (nu replice cum scrie in articol), la intervale de 20x20cm.
Prima iernare se recomanda (din alte surse) la adapost sau sub folie. Plantarea definitiva se recomanda in soluri reavene si bine drenate. Cel mai favorabil este o inclinare a solului spre S-E si in nici un caz spre nord. Dupa plantare pot sa rasara si drajoni din radacini, dintre care cei mai vigurosi se pot lasa. Americanii recomanda ca plantele la 1-3 ani sa se reteze la nivelul solului, fapt ce favorizeaza iesirea a mai multor lastari din radacini. Se poate alege cel mai fain, cred ca altii s-ar putea folosi la replantari.
  Daca dorim o coroana inalta, se taie ramurile pana la nivelul de 3 metrii, dupa care coroana se dezvolta liber.
Dupa taieri dau degerari, din lemnul sanatos cresc lastari foarte vigurosi si cu frunze uneori foarte mari, pana la 60 cm dar chiar si pana la 1 m.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

stefan1

In ultima vreme, in SUA, a inceput sa i se dea mai mare atentie acestui copac, datorita unei cereri sporita a lemnului, de catre Japonia. Pretul lemnului (la diametre de peste 40 cm) poate depasi pretul Nucului Negru, considerat "regele lemnului greu". Mentionez ca si in Nucul Negru sau Nucul American Romania detine suprematia in Europa. Avem o padure in zona Bihor, pe care au venit chiar specialistii americani sa o studieze, pentru vigoarea arborilor.
  Americanii cauta metode de a obtine Paulownia cu structura mai densa. Solutia zic ca este o densitate mai mare a arborilor in plantatie.
O frunza mare de Pauliwnia
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

sfantul spiridon

perioada de inflorire?
eu de soare, mult ma tem...
www.sfantulspiridon.sunphoto.ro

cristesorin


sfantul spiridon

ocolul silvic tismana-gorj, are paulownia....pentru cine este tentat
eu de soare, mult ma tem...
www.sfantulspiridon.sunphoto.ro

Bătrânul

Daca regret ceva in viata este faptul ca nu apuc sa vad inflorite multi copaci plantati de mine    :sad:  :sad:  :sad:

stefan1

Dar altii se vor bucura de ei. :nod:  :nod:
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

orbanstefan64

Citat din: BatrinulDaca regret ceva in viata este faptul ca nu apuc sa vad inflorite multi copaci plantati de mine    :sad:  :sad:  :sad:

de unde ati ajuns la aceasta afirmatitie atit de trista?
eu va cunosc alfel =D  =D  =D

mioara

Buna seara, stiu din proprie experienta ca atunci cand intervine o problema de sanatate nimic nu iti mai trebuie.Dar in acelasi timp, tot din proprie experienta va spun ca daca aveti puterea sa treceti peste acest impas, si in mod consatient sa luptati din adancul sufletului pentru a invinge, pentru ca avut dreptate cine a zis " o lupta-i viata, deci te lupta!" situatia se schimba.Nimic nu este imposibil, cred ca este premisa cea mai corecta pentru care merita sa luptati. Nu fac pe lupul moralist, personal si eu am probleme de sanatate, si sunt extrem de dureroase, artritele la genunchi sunt cumplite dar va rog sa ma credeti ca merg schiopa, schiopa, si spun "sa vedem care pe care. ori eu  ori genunchiul.Va rog sa ma credeti ca datorita atator probleme, uit, si vreau sa uit ca ma doare genunchiul din ce in ce mai des.Cand mi-am schimbat buletinul, mi-au dat termen de valabilitate pana in 2067, cum sa nu ascult? Sunt obligata ca sa imi fac o agenda cu cati presedinti se vor schimba pana in 2067, si deasemeni cate generatii de Paulownia voi vedea inflorind.La fel si Dvs.

badguygoodguy

Mai puneti poze... cu paulownia de 2-3-4 saptamani
macar sa stiu daca am buruieni, sau alte flori :smile:
ca eu am plantat doar evodia si paulownia si am vreo 5 tipuri de plante iesite...