• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

Ce planta este?

Creat de gore, Iulie 07, 2009, 04:13:11 a.m.

« precedentul - următorul »

Eugen B


MirceaCalin

Dacă cineva cunoaşte planta de mai jos, aş fi curios dacă e meliferă.
Am o tufă aproape lângă stupi şi am văzut doar 1-2 albine pe flori.
Mă gândesc că dacă ar fi meliferă, albinele ar fi fost mult mai multe...

tavy

Este un soi de gard viu, am avut si eu. Nu stiu daca este si melifer.

stefan1

  Este un arbust ornamental de cca 2 m inaltime, numit 'cununita' sau 'floarea miresii'. De fapt este un hibrid originar de prin China, cu numele stiintific 'Spirea vanhouttei'. Tu trebuie sa ne spui daca este melifer sau nu, observand cat este de vizitat de albine. E adevarat ca uneori si plante cu oarecare potential melifer sunt putin vizitate de albine, daca acestea au alte surse mai atractive de cules.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

kirugoro

Am vazut acest arbore în curtea unei case. Avea un miros putrernic, dulceag si greu. Cand m-am apropiat sa vad mai bine cum arata am sesizat ca era plinde albine. Stie cineva ce este? Merci anticipat!

Life in colour!

Eugen B

In zona mea ii spune rachita aurie, e o specie de salcie din cate stiu, defapt conteaza ca o cerceteaza albinele

Fifi

In zona de sud se mai numeste si salcie mirositoare de la parfumul emanate in aer ; este vizitate de albine dar, daca nu ma insel, este vizitat pentru polen.
Sunt incepator va rog sa dati cu sfaturi si nu cu pietre.

stefan1

  Este un arbust sau arbore numit popular salcie mirositoare, salcioara, chitica sau maslin salbatic.
  Numele stiintific este Elaeagnus angustifolia si e originar din Asia Centrala. Creste pana la 3-5-7 m, rar mai inalt, cu coroana densa dar neregulata. Prefera zonele mai umede, deci pe marginea la ape sau oricum nu locuri aride. Infloreste la sfarsit de mai si in iunie, cu acele flori galbene in interior si argintii in exterior, cu 4 petale. Florile sunt singulare sau in grupuri de 3-4, nu prea abundente, dar cu un miros puternic (in germana arborele se numeste si Paradiesbaum, adica 'copacul raiului'. Florile pot fi bisexuate (cu stamine si pistil) sau numai masculine, cu stamine. Fructele sunt de forma maslinelor, verzi cand sunt in crestere si rosiatice-maronii la maturitate. Au un sambure tare si o pulpa carnoasa-fainoasa, dulceaga. Sunt comestibile. In Asia se mananca si samanta din sambure, cu gust amintind de alune.
  Polenizarea florilor o fac albinele care o viziteaza bine. Mierea de salcioara este de culoare chihlimbarie si foarte parfumata.
  Specia e iubitoare de lumina si caldura, e cam sensibila la geruri, in special la frigurile tarzii. In zone mai reci rar face fructe. In pamant traieste in simbioza cu bacterii din genul Frankia care fixeaza azotul din aer.

  Genul Eleagnus cuprinde 45-90 de specii din diferite zone ale lumii. O specie asemanatoare der de talie ceva mai mica este Elaeagnus commutata sau salcioara argintie, care e originara din America de Nord si este mai rezistenta la frig, intilnindu-se pana in Alaska. Ea infloreste mai devreme, dupa latitudine, din martie pana in mai.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

kirugoro

Multumesc frumos domnilor! Mai am o planta cu miros foarte plăcut, aromat și suav, dar care le lasă indiferente pe albine (din câte am văzut eu). Planta se dezvoltă sub formă de tufă, dar are mlădițele subțiri necesitând sprijin.

Life in colour!

gore

Iasomie, planta medicinala buna pentru ceaiuri. Nu e melifera.
A gresi este omeneste...totusi, a da vina pe altul este si mai omeneste."Nu-i suficient sa faci tot ce-i mai bun. Intai trebuie sa stii ce sa faci, APOI sa faci ce-i mai bun." -- W. Edwards Deming

kirugoro

Merci pentru raspuns!
Referitor la tei, am observat ca in aceasta perioada unele specii au inflorit deja, foto de mai jos

iar altele inca nu

Sunt unele mai melifere ca altele? Si daca da, care sunt cele melifere, cele timpurii sau celelalte?
Life in colour!

gore

Toate soiurile de tei sunt melifere, teiul pucios cu frunza mica, e primul care infloreste, insa produce putin si cam agita albinele, insa teiul argintiu infloreste mai tarziu si are frunza mare iar dosul acesteia e albicios. Acesta este teiul cel mai melifer cu productivitate mare, e cel mai parfumat fata de prima specie. La mine in Focsani a inflorit teiul pucios si nu miroase deloc, nici nu e prea vizitat de albine. Anul trecut teiul in zona padurii a inflorit pe 14 iunie si s-a terminat pe 30 iunie. Atunci a inflorit floarea soarelui.
A gresi este omeneste...totusi, a da vina pe altul este si mai omeneste."Nu-i suficient sa faci tot ce-i mai bun. Intai trebuie sa stii ce sa faci, APOI sa faci ce-i mai bun." -- W. Edwards Deming

kirugoro

Am vazut o alta planta vizitata intens de albine. Vă multumesc anticipat daca imi spuneti ce planta este.

Life in colour!

andreiu

       Este urzica moarta alba.

kirugoro

Am mai vazut albine la planta asta:

Ce este?
Life in colour!