cultura de facelia

Creat de maximus, Iunie 28, 2009, 09:52:56 PM

« precedentul - următorul »

crombra

Am facut poza promisa. Este de pe o terasa deasupra camerei ghenei de gunoi de la parter unde au fost aruncate tot felul de mizerii de la etajele superioare. Ce vrei, lume civilizata. Repet am scuturat un sac de amestecul de pleava si seminte si iata ce a iesit:
Mierea e dulce :)  :) dar cu cata  truda amara se scoate :sad: :sad:.

http://crombra.sunphoto.ro/

crombra

poza:

sfantul spiridon

astazi am fost la cineva care a semanat pe 10 ari facelia care arata cam ce aratati dumneavoastra...vrea sa vada daca "trece"iarna si cand infloreste
eu de soare, mult ma tem...
www.sfantulspiridon.sunphoto.ro

D006

Este asa de mare acum ? Nu rezista la ger in cimp.

sfantul spiridon

nu stiu ce sa zic..omul are peste 130 de stupi in comuna melinesti dolj...am ramas surprins ca avea si evodia...cum am intrat in curte cum am pus ochii pe copaci...omul zice...e....ce zici dumneata spiridoane...sti ce copac e asta...basca ..zic..nu stiu ..parca l-am vazut pe ici pe colo.....pariez zice omul ca n-ai habar....doamne sfinte ...ca doar n-om vorbi de elodia..zic eu....si cand trag cu ochiu la cumatru il vad ca "transpira" tot...
in fine, omul este destul de calculat si destept...nu l-am intrebat prea multe despre asta pentru ca ma interesa cate ceva legat de niste alimentatoare ca este si tamplar...cert este ca l-am intrebat daca nu ii este frica de inghet si zapada si a zis ca risca pentru a avea ceva stimulare in februarie, martie...mentionez ca nu era mare parela, cam la 10 ari as zice eu....

crombra

Din experienta mea de anul trecut cand mi-a rasarit a doua oara facelia in livada unde am stupii pot spune ca au rezistat la brume dar nu si la inghet. Rezista pana la -6 grade Celsius. Asa ca nu trece peste iarna

sfantul spiridon

nu stiu ce sa zic..omul vrea sa incerce..are utilaje si l-am intrebat cu cat a luat facelia....nu mi s-a parut ca ar fi asa scumpa...15 lei...apoi daca ii reuseste treaba(cu o iarna buna) poate ca nu e un risc prea scump

D006

orbanstefan64 _)_

D006

De ce va faceti probleme in privinta culturii de facelia? Am semanat acum cinci ani cateva seminte. Nicio problema cu inghetul,brumele sau alte intemperii. De doi ani insa incerc sa scap definitiv de ea pentru ca mi-a invadat florile plus gradina vecinilor. Cine vrea sa puna de placere un pumn de seminte,cu siguranta anul urmator poate recolta material saditor pentru metri buni patrati de teren. Dar pentru a avea si un cules de facelia trebuie intrebat Lucian Avram de la Husi.Sunt sigur ca o sa ne povesteasca de rezultate.

crombra

Citat din: fullfit46Incerc si eu...multumiri d-lui crombra.
Cu placere. Vezi ca facelia isi dezvolta sistemul radicular pe verticala. Si se duce foarte adanc in pamant. Ar fi fost mai indicat o glastra inalta ca sa faci experiente. Normal daca are umiditate si caldura iese cam in 6-7 zile. Chiar te rog sa urmaresti si sa faci foto.

maximus

asta inseamna ca dupa ce ar si nu mai vreau sa cultiv facelia pe acelasi teren voi avea totusi...si facelia? :roll:

crombra

Pai treaba este foarte simpla. Facelia este o planta anuala. Se propaga prin scuturarea semintelor. Daca vrei sa scapi de ea o bagi in brazda dupa ce a inflorit (sau mai devreme). Rezolvi minim3 probleme :
1. Scapi de ea.
2. Aduci plus de azot in sol(50 g/ kg de masa uscata de facelia)
3. Scapi de nematozi(viermii substratului)
E drept (si eu am patit asta dar pe arie foarte restransa) pot sa incolteasca seminte le peste doi ani si aplici tratamentul de mai sus.

gore

După ce am recoltat seminţele de la plantă, am curăţat terenul. Între timp a dat o ploaie de 2 zile. După 3-5 zile a ieşit pe toată suprafaţa o cultură de facelia de toată frumuseţea. Cauza?, planta după ce trece floarea, imediat se usucă iar din florile trecute cad seminţele. Aşadar recoltarea seminţelor nu trebuie amânată prea mult. Eu am şi acum sub zăpadă, pe tot terenul facelia de cca 5-8 cm, palidă şi îngheţată, dar mă întreb, oare o mai creşte, sau curăţ terenul şi plantez din nou. Am să verific când va veni căldura, oricum vreau să însămânţez terenul chiar imediat după ce trece zăpada, astfel facelia iese chiar înaintea salcâmului. Imediat după ce se trece, mai prind o cultură de vară când în zonă nu am cules până la floarea soarelui decât ce găsesc pe câmp.
A gresi este omeneste...totusi, a da vina pe altul este si mai omeneste."Nu-i suficient sa faci tot ce-i mai bun. Intai trebuie sa stii ce sa faci, APOI sa faci ce-i mai bun." -- W. Edwards Deming

D006

Explicati m-ai in amanunt cum ati recoltat semintele ?

D006

Dupa rasarire in primele zile nu rezista la inghet .Iar in ghiveci pentru experienta sunt de acord ca intr-o camera neincalzita rezista fara probleme si se dezvolta dar sa nu fie multe la un loc in ghiveci . :hi: