Lucrari in stupina pentru incepatori.

Creat de filip, Martie 24, 2009, 03:41:46 PM

« precedentul - următorul »

filip

Urdinisul nu mai face fata traficului
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

filip

Stupi aplecati in fata pentru scurgerea apei iarna.E drep ca nu sunt aliniati la ata,dar sunt puternici
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

filip

Iata si un stup 1/1 Dadant cu 16 rame cum se prezinta la sfarsit de MARTIE

ciprianpop

buna dl filip!
sunt un incepator si s vrea sa va intreb un lucru
am observat din fotografiile dv ca aveti multi supi orizontali , si am obs pe acest forum ca majoritatea apicultorilor folosesc cel vertical...dv sunteti multumit de rezultatele care le aveti cu cel orizontal?stiu ca pt un incepator este recomandat sa se lucreze mai intii cu orizontalul, dar multi spun ca nu este rentabil pt productia dse miere la stationar...este adevarat?
va multumesc anticipat!
sanatate si vreme buna! :hi:
Apicultura este o loterie! Si asta ii sporeste frumusetea!

gudas valentin

Citat din: filipIata si un stup 1/1 Dadant cu 16 rame cum se prezinta la sfarsit de MARTIE
Frumoasa fam dar ceva nu ia placut.
Ori a fost prea largit.
Ori a fost prea aerisit in partea de sus.
Ori anul trecut a primit o magazie-n cap prea devreme.
              Valy
Suntem saraci,dar nu suntem prosti.
http://valigudas.sunphoto.ro/Albinute_harnicute_2011

filip

Citat din: ciprianpopbuna dl filip!
sunt un incepator si s vrea sa va intreb un lucru
am observat din fotografiile dv ca aveti multi supi orizontali , si am obs pe acest forum ca majoritatea apicultorilor folosesc cel vertical...dv sunteti multumit de rezultatele care le aveti cu cel orizontal?stiu ca pt un incepator este recomandat sa se lucreze mai intii cu orizontalul, dar multi spun ca nu este rentabil pt productia dse miere la stationar...este adevarat?
va multumesc anticipat!
sanatate si vreme buna! :hi:
Orizontali par la prima vedere,dar primesc 1 sau 2 magazii cu rame 3/4.
De fapt eu ii folosesc verticali.

filip

Citat din: valy gudas
Citat din: filipIata si un stup 1/1 Dadant cu 16 rame cum se prezinta la sfarsit de MARTIE
Ori a fost prea largit.
              Valy
Adevarul e ca eu fac stuparit la distanta ,ajung la stupi cam o data pe luna.Din Aprilie de 2 ori.l-am lasat mai larg dar la mine in zona Salcamul infloreste in jur de 21 Mai .Asa ca e timp sa-i fac beton.

gudas valentin

Citat din: filip
Ori a fost prea largit.
              Valy
Adevarul e ca eu fac stuparit la distanta ,ajung la stupi cam o data pe luna.Din Aprilie de 2 ori.l-am lasat mai larg dar la mine in zona Salcamul infloreste in jur de 21 Mai .Asa ca e timp sa-i fac beton.
Mai exact am observat crescaturil de ceara(podisorul format de albina)Acele crescaturi vb de o perioada cu pirerderi de caldura din cuib   :wink:
      Nici o obiectie domn filip
                                     Valy

D006

Valy nu  vreau  sa  te  contrazic,eu  zic  ca  crescaturile de  ceara apar  cind  nu  se umbla prea  des  in  cuib.

bee_lover

Domnule Filip parca mi-ati fi citit gandurile... aceasi situatie si la mine... au avut mult puiet si acum ramele din cuib abia au coronitze in colturi...si cele 3 saptamani de frig au oprit ponta matcii... dar azi cand i-am controlat aveau polen si pe ultima rama la unele. La ora 6 inca veneau cu polen... am vazut corn inflorit dar am vazut in rame si ceva polen mov inchis spre negru, nu stiu de la ce poate fi. Noroc ca mai aveam rame cu coronite de 10-15 cm in dulap, i-am stropit cu sirop cu protofil si am dat si peste ramele din cuib, cu un pulverizator.  La unele familii a trebuit sa maresc urdinisul ca nu mai puteau intra toate cate veneau din camp.Asta a fost a treia zi cu zboruri intense pana seara.

gudas valentin

Citat din: abejaValy nu  vreau  sa  te  contrazic,eu  zic  ca  crescaturile de  ceara apar  cind  nu  se umbla prea  des  in  cuib.
Acele crescaturi de care zici,zici bine,doar ca sunt situate deasupra pe rame,acestea sun intre rame,formeaza un podisor de ceara.
La mine mi se intampla cand familia nu era pregatita pt cat si eu ii dadeam cu el in cap.Dar nici in cat nu mai urca.
          valy

stefan1

Acele crescaturi de care zici,zici bine,doar ca sunt situate deasupra pe rame,acestea sun intre rame,formeaza un podisor de ceara.
La mine mi se intampla cand familia nu era pregatita pt cat si eu ii dadeam cu el in cap.Dar nici in cat nu mai urca.
Cred ca este si o problema de rasa. Eu am luat o matca de la cineva si stupul ei facea punti intre rame mult mai multe decat ai mei intretinuti in acelasi mod.
Normal trebuiesc retezate, ca la un control in cuib, acolo se strang multe albine cand asezam fagurii.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

filip

Citat din: abejaValy nu  vreau  sa  te  contrazic,eu  zic  ca  crescaturile de  ceara apar  cind  nu  se umbla prea  des  in  cuib.
          valy
Stupul respectiv a fost impachetat la sfarsitul lunii SEPTEMBRIE .Cand am facut verificarea nu merita sa le omor degeaba era foarte populat,am dat ceva rame la curatat dupa diafragma in OCTOMBRIE sa nu consume din mierea pentru iernare si asa a ramas pana acum.Doua largiri de acum incolo si punem magazia pe el.Deschidem ambele urdinisuri ,punem sita de aierisire si ii trec toanele de roire.Dupa salcam din el facem doi roi pe 3 rame si ramane suficient de tare pentru a participa la toate culesurile din zona.

catel

deci... un stup se administreaza in multe feluri. depinde de timpul acordat albinei. nu am timp decat peste 2 luni, il pregatesc sa aibe tot ce-i trebe pana atunci. ca mai apar pb., acolo-i matca.
invatam, invatam...
Sa fii DOMN ii o-ntaplare, sa fii OM ii lucru mare !

filip

Acum cateva minute am revenit din stupina unui prieten.
E cald iar albinele muncesc la greu .Aduna polen si imbucurator MIERE DE LA RACHITA.Fiind in zona de munte.
Ce trebuie facut,daca ramele marginase sunt blocate cu polen si miere trebuie pusa o rama sau doua linga puiet.Complectati cu rame dupa diafragma.Astfel albinele le vor curata si pregati pentru ouat.