Hrana De Completare

Creat de dragos2006, Iulie 31, 2009, 12:56:33 PM

« precedentul - următorul »

D006

Va salut. Eu as hrani 2 pe unu toata luna august. Oricum albina se schimba.Dar m ai nou puteti folosii apinvertul pe care lam incercat si eu anul acesta si am fost multumit de el. :hi:

D006

Hranirile de complectare sant prea devreme ca blochezi cuibul cartea spune 15 august daca va fi 20 sau 25 nu cred ca va fi nici o problema pentru ca este odata de referinta nu una matematica si pana atunci mai lasa loc si la matca facand hraniri de stimulare.

D006

x

D006

x

D006

Da sant chiar frumoase dar in celulele din care iese puiet vor baga miere daca vor avea din belsug de acea mai trebuie stimulate si vei avea si puiet si incet se restrange si  spatiul pentru ouat asta este doar o parere cum fac eu tu faci cum crezi dupa ce ai auzit mai multe pareri.

filip

Citat din: fullfit46
Citat din: liviuDa sant chiar frumoase dar in celulele din care iese puiet vor baga miere daca vor avea din belsug de acea ...."mai trebuie stimulate si vei avea si puiet".... si incet se restrange si  spatiul pentru ouat asta este doar o parere cum fac eu tu faci cum crezi dupa ce ai auzit mai multe pareri.

Cu ce anume sa-i stimulez...ptr. a ponta in continuare ?
Cu cat stimulezi mai mult cu atat va creste consumul prin depunerea de puiet in lipsa de cules.La final o sa vezi ca ai facut-o degeaba.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

andrei_calinescu

D-l Filip pune un aspect fin in evidenta aici.
Inutilitatea de a stimula in exces, deoarece se nasc cam doua aspecte ce dezavantajeaza:
-prezenta inutila de musca in exces pe timpul iernarii
- pericolul de dependenta creat prin hranire excesiva , care se constata in primavara, pe fond de lipsa de recolta - implicit familii slabe,tinand cont de parametrii biologici ai matcii Carnica.
Dle Filip,
Cum arata un cuib ptr. o fam buna pusa la iernat la d-voastra(intervale cu musca si cantitate rezerve)?

filip

In natura o matca buna reduce ponta in functie de cules protejandusi rezervele de miere.Sunt cazuri in care gasesti 3-4 rame cu puiet in fam puternice.Prin stimularea intensiva este stimulata si matca sa ponteze intensiv.In momentul cand stimulezi in lipsa de cules albinele zboara ca nebunele cautand sursa de nectar.Ce vor produce cele 7-8 rame de puiet aflate acum in stup ?
Aproape nimic.
Eu nu spun ca nu-i buna complectarea dar ganditiva bine,sa nu aruncati bani pe fereastra. :)
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

andrei_calinescu

Inafara de faptul ca o prezenta excesiva de puiet acum nu produce nimic, aceasta prezenta aduce totusi ceva cu sine, ceva negativ: uzura albinelor doici ocupate intens cu cresterea larvelor, albine care vor trece iarna. Deci o uzura inutila a contingentului hivernal.

janese

Citat din: fc_vasluiPentru a evita furtisagul,folositi metoda mea.
[youtube=600,480]http://www.youtube.com/v/ITtb4GMjSv0[/youtube]
cu galeata deschisa prin stupina....daca e apa chioara nu-s probleme dar daca e altceva.......(si daca e apa chioara,uzura e maxima la albina)
zaharul (cristalele ) care pica pe fundul stupului albina il cara afara si e zahar pierdut
metoda merge mai eficient daca pui zaharul in hranitor si torni peste el lichid acolo  pana-l umectezi pe tot apoi torni iarasi zahar peste cel umectat pana se reumple hranitorul(ca prima data dupa ce torni,nivelul de zahar scade in hranitor ca se reaseaza cristalele)..indicat este sirop 1/1 cu ceai din plante turnat peste zaharul tos(sa fie cristalizat fin ca altfel il cara si din hranitor afara din stup)
daca torni doar ceai de plante chior ,albina suge repede lichidul dintre cristale si iarasi ..il cara afara!
metoda este indicata pentru apicultorul care are stupina mai departe de casa si se duce la saptamana...metoda este pentru stimulare, nu pentru completare de rezerve de iarna
eficient: zahar cristalizat fin,peste el sirop 1/1..urdinise reduse..fara pete de sirop prin stupina,hranitoare uluc de 400-500ml, se da seara cand s-a linistit stupina, o data la saptamana

stefan1

Si eu zic ca nu e o metoda prea fericita. Ce sa mai zic daca ai fund cu sita?...
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

D006

Eu nu cred ca strica mai multa albina pe timpul ierni chiar e indicata dar mai greu de realizat iar albinele din  aceasta perioada nu vor ajunge nici cum in iarna si de acea ii recomandat ca aceste albine sa cresca mai mult puiet de acea se fac hraniri de stimulare daca in natura mai este polen si este stimularea o fac cu sirop 1/1 de 2 ori pe saptamana.

nicu has

17 ml de protofil la ce cantitate de sirop?

D006


D006

Citat din: fullfit46
Doua site-uri diferite.....doua retete de hrana de completare care se bat cap in cap. Pana la urma cum se da hrana...in cantitati mai mari sau mai mici ?...in sirop 2/1 sau 1/1 ? Multumesc.
Citat din: filipIn natura o matca buna reduce ponta in functie de cules protejandusi rezervele de miere.Sunt cazuri in care gasesti 3-4 rame cu puiet in fam puternice.Prin stimularea intensiva este stimulata si matca sa ponteze intensiv.In momentul cand stimulezi in lipsa de cules albinele zboara ca nebunele cautand sursa de nectar.Ce vor produce cele 7-8 rame de puiet aflate acum in stup ?
Aproape nimic.
Eu nu spun ca nu-i buna complectarea dar ganditiva bine,sa nu aruncati bani pe fereastra.
TOPICUL: RETETE  DE  HRANA  DE  COMPLETARE
ATENTIE:  este vorba despre hrana de completare si nu despre hrana de stimulare. <strong><u>Hrana de completare</strong></u> se face pana in 15 august. Anul apicol incepe in luna august.
- in cuib nu se vor lasa faguri cu mai putin de 1,5 kg miere
Completarea rezervelor de iernat se face cu sirop de zahar 2:1 (o parte apa si doua parti zahar) si se face prin hraniri masive.
Hranirile stimulente se fac pe o durata de 20-30 de zile.
Se pune dupa diafragma o rama cu miere capacita si se descapacesc la fiecare 2-3 seri 2 dmp. (descapacirea se face seara, dupa incetarea zborului albinelor).
In lipsa ramelor cu miere, se poate folosi siropul de zahar in doze mici (cca 300 g in fiecare seara).