schimbare regina

Creat de dragos2006, Mai 22, 2009, 03:33:57 PM

« precedentul - următorul »

D006

Salutare ,vreau sa schimb regina cu una selectionata de la Apicola. Poate sa ma ajute cineva cum trebuie sa procedez ca nu am facut asta niciodata! :hi:
Vamultumesc anticipat!

filip

Iei vechea matca si o pui in cusca impreuna cu cateva albine{le poti prinde de pe ram cu penseta}.Asta sa fii sigur ca ramane de siguranta matca.
La 24 de ore poti pune cusca cu noua matca cu dop de ceara.Lasi albinele sa roada ceara si sa o elibereze.Cusca o pui intre rame in partea de sus.
Multa bafta!
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

D006

Multumesc  domnule Filip!

Bătrânul

Filip a vrut sa-ti spune ca scoti matca din stup si il muti ca rezerva in alt stup pina cind esti sigur ca familia ramasa fara matca primeste matca  . Daca nu il accepta si il omoara le dai inapoi matca veche. Am zis bine Filip??. Apropo vad ca iti mai vizitezi matca de la pastoral. :hi:

filip

Mai am de asteptat cateva zile pana e maturata mierea.
Am dat o fuga pana acasa cu ceva miere de primavara pentru clienti.
Matca participa cu mine la extractie.Acolo chiar ma depaseste la numarul de rame descapacite si extrase.
Apropos de MATCA.
Poate fi tinuta si intr-o cusca cu albine insotitoare .Dar trebuie asigurata mierea necesara,.
Apoi dupa cateva zile de la acceptarea MATCII SELECTIONATE decizi ce faci cu ea. :)
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

stefan1

Batranul a vrut sa accentueze ca vechea matca, in cusca, nu se tine in acelasi stup, unde introducem noua matca, pentru ca nicidecum nu o va primi.
Eu am tinut matci, fara nici o albina insotitoare, in stupi care au matca. Albinele se purtau ostil cu matca introdusa, ar fi omorat-o imediat daca o eliberam, dar o hraneau, timp de luni de zile.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

andrei_salaj

cand pun colivia capac+matca...pe ram puiet...dar sa aiba acces la miere necapacita....ii pun si albine insotitoare din nucleu?

bucovineanu

Colivia capac se pune pe o rama din care eclozeaza puietul si prinde si o portiune din rama unde este miere. Regina se introduce sub colivie fara albine insotitoare.Albinele care ies din celule vor ingriji regina care va incepe ponta in noua familie inca inainte de a fi eliberata. Albinele tinere de sub capac vor lua legatura cu cele din stup si acceptarea este garantata.

stefan1

Citat din: andrei_salaj...pe ram puiet...
Vad ca incep mai multi sa foloseasca cuvantul "ram" in loc de "rama". Eu cred ca "rama" este corect. Cum un tablou se pune in rama, asa se pune un fagur artificial in cadrul de lemn numit "rama".
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

andrei_salaj

ok...rama....
regina se va hrani singura pana vor ecloziona albine?ca un incepator poate de ex sa greseasca si sa puna colivia cu matca pe un puiet prospat capacit...

bucovineanu

Chiar si incepatorii pot gasi o rama in care se pot vedea albine care rod capacelul celulei. Si chiar daca nu vor iesi imediat albine regina va fi hranita prin ochiurile coliviei de catre albinele familiei. Pentru supravietuire se poate hrani si singura dar in acest caz dupa eliberare va dura cateva zile pana va incepe ponta.

andrei_salaj

D006

Bai fratilor, ma iertati ca indraznesc, toate sfaturile voastre sunt bune , dar incercati sa vorbiti corec limba romana, din punct de vedere gramatical. (ex: ecoziona=ecloza). Scuze de mess. Multumesc :hi:

bucovineanu

Observatia este corecta. Se mai pot strecura si greseli. Am corectat. Multumesc pentru atentionare.

bucovineanu

Ce sa-i faci?....... Uneori si corectorul trebuie corectat. :razz:  :razz:  :razz: