Mutare stupi

Creat de trantorasul, Noiembrie 02, 2009, 01:25:12 PM

« precedentul - următorul »

trantorasul

Bun gasit tuturor albinarilor.
Vin cu o intrebare care ma framanta de cateva zile.
De cateva saptamani am intrat in posesia unui teren pe care l-am si ingradit, aflat chiar la marginea unei paduri. Acum dupa ce am vazut aceasta locatie ma bate gandul sa mut stupia aici pentru a prinde polenul de la plantele care infloresc devreme in primavara. Mult mai multe decat pe actuala locatie.
Intrebarea mea este: Mai pot sa le mut stupii acum fara a creea probleme. Oare au format ghemul de iernare?
Mentionez ca stupina se afla la 40 km de bucuresti, spre urziceni si este frig doar de cateva zile. In timpul zilei temperatura ajunge pana la 10 grade C.
Credeti ca este bine sa fac aceasta mutare si care este temperatura optima pt a nu creea probleme in familii?

bucovineanu

Peste cateva zile vremea se incalzeste. Atunci cand se face mutarea temperatura trebuie sa fie peste 12 grade.

milu56

Se pot muta stupii dintrun loc in altul orcamd,dar iarna sa avem grija sa nu il lovim sa nu simta stupul jgomote,deci cu mare atentie.Iar mutat in alta lada numai primavara cand au inflorit pomii.

bucovineanu

Citat din: trantorasulBun gasit tuturor albinarilor.
Vin cu o intrebare care ma framanta de cateva zile.
De cateva saptamani am intrat in posesia unui teren pe care l-am si ingradit, aflat chiar la marginea unei paduri. Acum dupa ce am vazut aceasta locatie ma bate gandul sa mut stupia aici pentru a prinde polenul de la plantele care infloresc devreme in primavara. Mult mai multe decat pe actuala locatie.
Intrebarea mea este: Mai pot sa le mut stupii acum fara a creea probleme. Oare au format ghemul de iernare?
Mentionez ca stupina se afla la 40 km de bucuresti, spre urziceni si este frig doar de cateva zile. In timpul zilei temperatura ajunge pana la 10 grade C.
Credeti ca este bine sa fac aceasta mutare si care este temperatura optima pt a nu creea probleme in familii?
Ieri am dat un raspuns. dar nu am inteles pe ce distanta trebuie mutati stupii?
Altfel se pune problema daca se muta pe o distanta mica, si alt fel daca trebuie incarcati si transportati cu mijloace de transport.

milu56

40 de km.nu prea este indicat,eu i-as muta primavara cand incepe sa vina polenul.

trantorasul

Trebuie sa ii mut 15 km. Am vb cu un stupar batran si mi-a zis ca daca se incalzeste vremea (peste 10 grade) ii pot muta fara probleme. Dar dimineata.
Ce parerea aveti?

bucovineanu

Nu vad de ce ar trebui sa-i muti neaparat dimineata. Este bine sa-i muti in timpul amiezii astfel ca atunci cand vor fi pe locul nou  sa fie temperatura maxima a zilei, in jur de ora 14, astfel ca familiile sa se poata reorganiza pe rame.

milu56

Daca albinele zboara ziua poti sa ii muti fara probleme cand vrei,e bine dimineata pana nu iesi albinele ca sa nu perzi albine,pusi pe locul nou albinele o sa faca un zbor de recunoastere.

D006

milu56

Nu te supara stimate coleg,asta e pasiunea mea de a face lazi,cutii pentru albine,dar nu orcum,acuma daca eu am stupul meu preferat nu e neaparat sa il agreeze toata lumea,cel mai raspandit este cel pe 10 rame,dar eu am spus:e acelas stup doar cu 2 rame mai putin,nu vad ca ar deranja pe cineva schitele mele.

D006

milu56

bucovineanu

Citat din: milu56Daca albinele zboara ziua poti sa ii muti fara probleme cand vrei,e bine dimineata pana nu iesi albinele ca sa nu perzi albine,pusi pe locul nou albinele o sa faca un zbor de recunoastere.
Este adevarat, dar acum la noi temperaturile sunt intre -2 si + 7 grade ziua si intre -10 si 3-4 noaptea. De asta ziceam ca e bine sa fie mutate atunci cand la amiaza sunt cel putin 10 grade ca la ora 14 sa fie cel putin 12 grade. Daca nu vor fi zile cu cel putin asemenea temperaturi, este mai bine ca mutarea sa se faca in primavara.

milu56

Citat din: milu5640 de km.nu prea este indicat,eu i-as muta primavara cand incepe sa vina polenul.
Daca albinele zboara ziua inseamna ca sa incalzit timpul.

un_escu

Urmareste pe net evolutia vremii si poti sa muti stupii cind temperatura mediului este peste 14 grade C si din stupi nu au iesit albine la zbor pt.ca vor intra la capitolul pirderi.deci se poate ,dar in anumite conditii bine determinate de modul de viata al albinelor.succes.