DACA VREM PUTEM INCEPE =cu un nucleu de 6 rame.......

Creat de milu56, Septembrie 12, 2009, 01:26:22 PM

« precedentul - următorul »

D006

filip

Citat din: BeeesUn Roi artificial care să merite făcut, am învăţat la şcoală trebuie să aibă, patru, minim trei rame cu puiet şi albina acoperitoare.
Mai punem o ramă cu hrană, o ramă clădită cu apă, una FA şi nucleul dvs domnule Milu e deja depăşit ca şi capacitate.
Roiul artificial se imparte in doua categorii.
Roi facut pe aceias vatra
Roi adus de la o distanta de minim 3 km.
De aici diferenta de perceptie,un roi facut pe aceias vatra trebuie sa fie scuturata albina din abundenta{va ramane doar albina tanara}
Cu botca ori Matca e deja o optiune doar daca prima cerinta a fost indeplinita.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

D006

Citat din: dragos2006regina nu-i trebuie ?  sau mergem pe botci ?
Eu am făcut anul acesta mai mulţi, fiecare în mod diferit.
Astfel unul l-am făcut chiar înainte de salcâm dintr-o familie foarte puternică pe care o suspectam că va roi.I-am dat doar  trei rame cu ouă şi puiet. şi-a tras singur matcă .L-am hrănit vreo-lună cu sirop  şi a intrat în iarnă  restrâns drastic pe 6 rame
Doi roi i-am făcut cu botcă de roire unul şi-a dobândit matca din ele şi a intrat în iarnă pe 6 rame, altuia am fost nevoit să îi dau matcă împerecheată ceva mai târziu. Probabil ce a ieşit din botci nu s-a împerecheat.
   Un altul l-am făcut unind un roi natural mai mic cu un roi artificial.
Ultimii au intrat în iarnă restrânşi  pe 4-5 rame.
  Dacă ai mătci e ideal să faci roiul cu matca bătrână şi cea tânără să o dai familiei de bază la momentul potrivit .Dacă nu se poate şi altfel dar se întârzie dezvoltarea noii familii cu cât îi trebuie noii mătci să inceapă ponta. Plus că mătcile obţinute astfel nu au aceeaşi calitate cu cele obţinute prin transvazare.

milu56

Citat din: BeeesUn Roi artificial care să merite făcut, am învăţat la şcoală trebuie să aibă, patru, minim trei rame cu puiet şi albina acoperitoare.
Mai punem o ramă cu hrană, o ramă clădită cu apă, una FA şi nucleul dvs domnule Milu e deja depăşit ca şi capacitate.
Bine,dar eu nu pun rame goale in cutie can incepe marele cules,doar in magazie.

milu56

Citat din: dragos2006regina nu-i trebuie ?  sau mergem pe botci ?
Bineinteles ca se pune matca.Acum am o intrebare:cum procedati cu roii la pachet,sau daca nu faceti asaceva ce parere aveti despre roii la pachet si cum ete mai rentabil,cu matca fecundata sau nefecundata?

D006

Roi la pachet sunt pt apicultura industriala si normal ca matca trebuie sa fie fecundata deja.

D006

Citat din: milu56
Bine,dar eu nu pun rame goale in cutie can incepe marele cules,doar in magazie.
Care mare cules domnule apicultor, orice roi serios,  de 4 rame puiet cu matcă fecundată încă de la formarea lui pus în nucleul dvs în maxim o lună e în pom . Poţi să îi pui zece caturi.Poată în Spania să funcţioneze faza că la mine în stupină e pierdere de vreme.
Subiect din perspectiva mea închis.

dedu

In ultimii 3 ani anul acesta i singurul an in care am prins un roi din pom in rest eu fac roii artificiali,nu i las sa intre in "febra" roitului pt ca nu mai scot nimic de la stup pe urma!!!
Am 12 rame in stup(si albina in cat),sa zicem ca am 7 rame de puiet,iau 3 rame cu puiet care trebuie sa iese albina si o rama cu miere dar iau si matca,pun ramele intr-o alta lada dar din albine de pe acele 4 rame o sa plece o parte in vechiul stup pe ca stupii sunt la cativa metrii dar nu este o problema pt ca iasa albina de pe acele 3 rame si matca se oua!!!
La vechiul stup bag in loc o rama si 2 foitze(cand le construieste si se umple cu albina i mai bag o foita),i bag o botca daca gasesc la un stup "bun" daca nu il las sa-si faca singur si pentru ca nu mai are matca deci nu mai are o perioada puiet albina pleaca la cules si aduna mai multa miere!!!
Eu fac asta la sfarsitul lui iunie inceputul lui iulie pentru ca pana atunci sa scot ceva miere,cu noul stup ma ocup ca in cele 2 luni ramase pana toamna sa fie pe 6 rame si cu atat intra in iarna!!!
In primavara un stup pe 4 rame cu o matca buna da lectii la unu pe 7 rame da o matca batrana!!!
http://carafacumiere.ro/
Basarabia Pământ Românesc!

ioanardelean55

dedule pentru tine e bine ce spui dar pentru alti nu e bine ,   ex.
  1.tu spui ca la tine nu roiesc stupii ,nu stiu citi ai , si asta conteaza.
  2.un stupar bun nu lasa albinele sa-si traga singure botci ,adica botci de salvare .
  3,un roi facut pina in toamna pe 6 r.  nu are cum sa ierneze pe 6 r. cel mult pe 3 r
  4.o matca buna in primavara !!!! de unde buna cind ea e din botca de salvare ???

milu56

Potio avea matca buna si din botca de salvare,un roi pe 6 rame poate sa ierneze pe 6 rame,dar depinde de roi,daca sunt in cutie rame goale atunci nu.

orbanstefan64

depinde in ce perioada  formez  roiul. il stimulez  sau nu???? ce cules este??? etc etc. dar orice roi ar fi, cu 4 -5 rame tre sa intru in iarna dc nu inseamna ca undeva e ceva in neregula :nod:

ioanardelean55

orbanstefan64

daca e inceputul lui iunie atunci suna bine dar iule e......? :nod:

orbanstefan64

depinde si ce vreau roi? miere? amindoua???????????

dedu

ioanardelean55-sa lamuresc unele lucruri:
1-nu am zis ca nu imi roiesc stupii,am zis ca nu i las sa roiasca pentru ca dupa salcam si o poliflora scot de fac roiuri si de exemplu anul acesta am scos numai din 3 dar din ceilalti mai puternici am mai luat puiet de i-am pus la punct!!!
2-nu am in mica mea stupina un nucleu,fac si eu ceea ce pot!!!Nu am zis ca sunt un stupar bun,m-as bucura sa fiti toti mai buni decat mine,sincer!!!
3-eu am zis ca in toamna sa aibe 6 rame cu albina nu goale!!!
4-dar cine zice ca botcile de salvare nu sunt bune?Eu cand vreau sa schimb o matca iau o botca ori o rama ouata de la cea mai buna familie din stupina,fac o selectie personala la mine in stupina!!!
Daca ma credeti ori nu mie mi indiferent,dar tind s ava anunt caci spre deosebire de alti stupari care sunt experti pe forum dar in practica......mai greu,mie asta i a 4-a iarna in care vad ca imi trec toti stupii cu bine si anul acesta am avut cea mai buna productie de cand am stupii mei(mai demult am ajutat un alt apicultor si el scotea cu tona,mai am de mancat pana ajung sa scot ca el)!!! :hi:
http://carafacumiere.ro/
Basarabia Pământ Românesc!