DACA VREM PUTEM INCEPE =cu un nucleu de 6 rame.......

Creat de milu56, Septembrie 12, 2009, 01:26:22 PM

« precedentul - următorul »

milu56

Citat din: ioanardelean55vorbiti mult de 6 ,10 si 12 rame eu vreau sa va prezint nucleul pe 8 rame .de ce pe 8 .. dupa multi ani de experienta si multe incercari cu toate tipurile m.am oprit la 8 rame pentru .ca il folosesc cu usurinta si ca nucleu si ca stup . cum il folosesc ca nucleu .. precizez de la inceput ca corpul este ca al unei lazi toate falturile sint la fel .cum procedez...

1.   in mai fac nuclei pe 2.3 rame . despre ingrijire nu vorbesc acum pina in august numai bine ajunge la 7,8 rame il ienez pe 3.4 .in primavara cind e plin il mut intr.o lada normala si in nucleu fac alt roi .
2. daca nu vreau sa il mut ii pun magazie cu gratie haneman ..si la treaba.

3. incepind cu anul viitor sint pregatit pentru o alta varianta gindita de mult . voi pune desupra un corp tot pe 8 rame normale .il voi folosi in exclusivitate ptr. cladit de rame si provizii si ptr.  imultire .

varianta 3 stpul respectiv nu va face pastoral .
Stupul meu preferat este pe 12 rame,iar cutia pe 6 rame este nucleu,unind 2 nucleuri iese tot stup pe 12 rame dar cu 2 matci.

D006

Am fost azi la un incepator sa-i dau o mana de ajutor ca vrea si el stupi.
On trecut de 60 s nascut in Montenegro vrea sa-si aduca aminte de copilarie si stupii tatalui lui si la prins febra apicola.
A facut si el o cutie ....... cam ca alea de pasari prin copaci dar mai mare un pic si ia batut capacul si fundul in cuie si a pus-o in curte langa un tufis si ..... normal ca sa umplut cu albine.
Sta intr-o zona superba pe deal in Mission Viejo intr-o casa frumoasa si o curte plina de pomi exotici si fructe.
Oricum bate 60km sa vina pe la mine sa-l ajut cu albinele si i-am vandut un nucleu acum 6 saptamani si am mers la el sa-l mut intr-o cutie de 10 rame.
Are albine in cosul de la camin de vreo .... 7 ani.
Are albine in stalpul de beton din fundul curti si culmea e ca azi i-am pus magazie si daca o umple cu miere chiar ca ma amuza.
Albine blande si cu coroane capacite frumoase.
Nucleul meu l-am pus frumos si usor in cutia noua.
Cutia de pasari am afumat-o bine si am luat-o de pe locul ei unde am pus o cutie noua cu 5 rame cu foitza de ceara.
Am scos eu cu o ranga capacul din cuie dar pe el erau 6 faguri frumosi si albina din belshug.
M-am apucat sa tai fiecare fagure si cu sfoara sa-l leg de o rama cu sarma doar si sa-l duc in cutia noua.
Frumos am potrivit 6 faguri pe 5 rame si sa umplut cutia.
Am scuturat albina din vechia cutie si din galeata pe care legam faguri si s-au obijnuit cu noua intrare destul de repede.
Acuma au ramas planuri pt cel din cosul de fum sau il pot lasa acolo si doar recoltez roiuri naturale din cand in cand.
Se poate incepe oricum cand ai vointa.

milu56

Vad ca un incepator a inceput cu 5 rame nu cu 6,important e ca a inceput.

ioanardelean55

fiecare avem preferinte .in apicultura nu poti impune un anumit stil de lucru nimanui fiecare e liber sa aleaga si sa decida in final . in ardeal se lucreaza cel mai mult cu 11 rame . ce nu pot eu accepta d.le Milu e ceeace sustineti in legatura cu nucleul pe 6 rame care ziceti ca il folositi ,in zona unde lucrati cu stupii ...din cite am inteles eu o zona destul de buna ptr, apicultura ... este putin spatiu mai ales daca regina e si performanta . am constatat ca si 8.. 10  rame de multe ori sint putine ptr.o regina . in general in iulie stuii sint cu cite 2 magazi 1-2 sa ne mai amintim ca una din cauzele care determina intrarea in frigurile roitului este tocmai ..lipsa de spatiu ptr. activitatea reginei .
  si inca ceva fiind .ca vad ca insistati prea mult asupra acestui mod de lucru nu e mai usor sa transporti in pastoral un singur stup in loc de 3 . adica doi nuclei pe 6 rame plus magazia .

bucovineanu

Nucleele pe 6 rame pot fi folosite daca avemnuclee mici iesite  din iarna pe 3 rame si care daca ar fi folosite singure abia ar reusi sa se redreseze pana la sfarsitul sezonului si nu am avea nici un folos de la ele. Cuplati cate 2 cu magazie comuna e posibil sa stranga si ceva miere.

ioanardelean55

o vorba din batrini spune cam asa ...teoria ca teoria dar practica te omoara... sa vorbim serios . adica cum un nucleu iesit din iarna pe 3 r, abia se redreseaza intr.un sezon iar cuplat ar da ceva , nu inteleg cuplat cu ce tot cu unul asemanator .  care e logica doi slabi fac ceva ,eu unul nu cred ..ar mai fi o varianta .cuplat cu unul bun .in acest caz iar nu vad rostu .din afirmatie inteleg ca vorbiti numai teoretic .altfel nu spuneati ca ar fi posibil prin cuplare sa iasa ceva . eu zic ca e mai bine sa vorbim la concret nu doar sa ne aflam in treaba .saraci incepatori ma gindesc la ce concluzii ajung si ce vor pune in practica la anu ..

bucovineanu

Intradevar, nu am experimentat si nici nu am de gand sa folosesc acest tip de nucleu. Insa daca tinem separat cei doi nuclei fiecare din ei va avea un mic numar de albine care abia reusesc sa incalzeasca cuibul si sa incalzeasca puietul si foarte putine culegatoare. Din 2 nucei vor rezulta mai multe culegatoare decat din unul singur. Se stie ca familia de albine este ca un organism. Unite prin magazia comuna cele doua nuclee vor avea o dezvoltare mai rapida decat daca s-ar dezvolta separat. Oricum una din regine o va lua inainte cu cantitatea de puiet si va trage dupa ea si celalalt nucleu. Problemele vor aparea atunci cand reginele nu vor mai avea spatiu pantru ouat si vor intra in friguri. Ori cum asa cum am spus si in alte postari nu sunt de acord cu acest sistem si nu il recomand, mai ales incepatorilor. Pentru a avea rezultate multumitoare trebuie sa avem familii puternice si sa folosim stupi de mare capacitate.Fiecare poate sa-si spuna liber parerea si ceilalti pot sa fie sau nu de acord. Din pareri contradictorii se poate naste progresul.

milu56

Eu am experimentat ,voi nu. Acum urmeaza sa experimentati si voi si o sa vedeti.

ioanardelean55

consider mult mai avantajos ca din nuclei care nu reusesc sa tina pasu s.au nu pot sa.i transform in fam .de productie sa iau puietul capacit cu care sa intaresc fam de productie astfel ca nucleul lasat fara puiet capacit nu.mi va
face probleme in anul respectiv ..doar trebuie sa ii asigur spatiu de dezvoltare iar anul viitor va fi un stup bun de productie . simplu si eficient .

D006

Citat din: milu56Eu am experimentat ,voi nu. Acum urmeaza sa experimentati si voi si o sa vedeti.
Majoritatea de aici ar dori sa vada ceva poze reale.

ioanardelean55

Lada de 11 rame cu care lucrez

ioanardelean55

Nucleul pe opt rame despre care am vorbit.

ioanardelean55

Ambele impreuna cu ladita de transport.

milu56

Totul depinde de calitatea matci,o rama de puiet sa fie compact plina,mai bine 4-5 rame de puiet decat 7-8 asa cum cred ca au multi.

milu56

Citat din: ioanardelean55Ambele impreuna cu ladita de transport.
Poate fi si nucleu pe 13--14 sau 15 rame.
:rotfl: