fund antivaroua

Creat de dragos2006, Noiembrie 06, 2009, 07:20:04 PM

« precedentul - următorul »

gore

Am sită pe tot fundul, adică 90%, având în vedere marginile fundului.
A gresi este omeneste...totusi, a da vina pe altul este si mai omeneste."Nu-i suficient sa faci tot ce-i mai bun. Intai trebuie sa stii ce sa faci, APOI sa faci ce-i mai bun." -- W. Edwards Deming

D006

si cum au iernat pana acum?

gore

Chiar astăzi am fost la stupi, am curăţat zăpada din faţa lor pe o lăţime de 1m, afară erau -5 grade, am ascultat stupii, zumzet scurt fără probleme, la unii chiar am ridicat cca 1cm podişorul şi sunt OK, la stupii cu fund antivaroua albinele sau ridicat în partea de sus a ramelor deoarece a bătut soarele toată ziua şi s-a încălzit stupul, mâncare au, albine pe 5-6 intervale şi liniştite. Abia aştept să vină zborul de curăţire când se va încălzi după 20 februarie, cică ar fi o zi cu temperaturi mai mari prielnice pentru zbor.   :hi:
A gresi este omeneste...totusi, a da vina pe altul este si mai omeneste."Nu-i suficient sa faci tot ce-i mai bun. Intai trebuie sa stii ce sa faci, APOI sa faci ce-i mai bun." -- W. Edwards Deming

gheco

25 familii au intrat cu fundul gol in iarna, 25 au iesit si au inceput matcile ponta. Am redus ieri cuibul si am curatat albina de pe plasa de la fund. Maximum 20 albine moarte la stup. Rezerve de hrana suficiente. Efectul de clopot este benefic pentru albine.
Cu stima.
www.gheco.sunphoto.ro
www.magazine-online.ro/gheco/

Mircea77

In privinta plasei - ma refer la cei care au folosit deja - ce tip de plasa ati folosit ? Zincata sau de inox, expandata sau normala ?
Va intreb pentru ca vreau sa introduc si eu acest model de fund si am gasit la un magazin urmatorul tip de plasa:

sarma zincata cu grosime de 0,6 mm, ochiul este de 3 mm, latime 1 m, pret 14 lei metru liniar.

mape 48-petru manea

Am iernat 51 fam cu fundul gol
Au murit 2 de foame ( din vina mea )
Consumul de miere normal avand in vedere iarna destul de grea
Intr-o discutie cu "gheghe" am ajuns la parerea ca puterea fam.
la iesirea din iarna este OK
Eu dau credit acestui sistem

Obombo

Citat din: Mircea77 din Martie 22, 2011, 02:27:02 PM
Zincata sau de inox ...
Zincata e ok, de inox e super. Ochiul de 3 mm e perfect.

gheghe

Si eu am toate lazile cu fund antivaroua si toata iarna au fost cu subarul deschis la maxim. Nu am avut probleme de niciun fel din acest punct de vedere. Mi-a murit o familie din cauza mea,pentru ca desi am specificat in caiet ca nu are mancare destula,nu am verificat-o la timp si mi-a murit saptamana trecuta dupa ce am vazut-o efectuand zborul de curatire.Cred ca acest sistem este mai aproape de forma naturala in care se adapostesc albinele in natura.Vara este necesar ajutand la ventilatie,facand sa dispara "barbile"de la urdinis, iar in cazul stropirii diverselor culturi la un moment dat, se pot inchide fara probleme 24 ore.Fac aceasta afirmatie in urma experientei de anul trecut cand am uitat inchisi 24 de ore" la rapita",cand s-a facut tratamente, 5 stupi.Nu s-a intamplat nimic.Familia nu a avut efecte negative vizibile imediate si nici de viitor.Deci eu sunt multumit de sistem.Stima.

milu56

Nu este indicat deschiderea stupilor doar de dragul de ai deschide pentru a nu strica munca albinelor carora le place sa isi jugraveasca casa,in partea superioara este interesant cum inchid orce orificiu cu propolis pentru eliminarea curentilor care ii deranjeaza,concluzie:partea superioara sa fim atenti la o etansare perfecta in asa fel ca aerisirea sa fie doar pe la fundul stupului.O alta problema:daca iernam in stup de 12 rame doar 3 rame ocupate cu albina deja casa e prea mare pentru acest stup,la stupii mai slabi daca nu iernam 2 intr-o cutie,este bine sa fie orientati in centrul cutiei si inpachetai bine pe laterale,sub inpachetaj o folie in partea superioara care curge si pe laterale in asa fel sa formeaza efectul de clopot si ne putem da seama ce eficienta are aerisirea la fundul stupului"fund antivarroua"o spun din experenta.

Mircea77

Citat din: Obombo din Martie 22, 2011, 08:34:29 PM
Citat din: Mircea77 din Martie 22, 2011, 02:27:02 PM
Zincata sau de inox ...
Zincata e ok, de inox e super. Ochiul de 3 mm e perfect.

Multumesc pentru raspuns. Acum stiu ce am de facut. Sa auzim de bine.

adi-m

La verificarea facuta in 25. 03 ,toti stupii sunt OK,puiet intre 3 si 4 rame temperatura exterioara 22 grade,mentionez ca  toti au fund antivaroua cu plasa pe toata suprafata,iernarea am facut-o cu sibarul inchis 95%( nu m-a lasat inima mai mult -primul an cand folosesc acest sistem)cu folie pusa sub podisor pe toata suprafata. :hi:

amazon66

unde-as putea gasii plasa pt funduri antivaroa ,din inox?

OtoVirgil

otopeni
Dimensiunea foilor este de 665 x 1000 mm pret - 71 lei/ foaie, TVA inclus
dimensiuni ochiuri 6x3 mm, tabla de inox de 0,5 mm
Distribuitor Faguri Apisrom ; www.ProduseleAlbinei.ro

milu56

Citat din: bucovineanu din Noiembrie 06, 2009, 08:04:02 PM
Sa nu fie mai mare de 5mm.
Eu cred ca un sfat bun dat unui incepator trebuie verificat ca nu cumva sa verifice incepatorul si sa vada ca nu avem dreptate mai ales noi care avem multa experenta(este suficient dimensiunea ochiurilor de 5 mm.pentru a iesi albinele cu matca cu tot prin plasa) asa ca sa fim atenti cam dam sfaturile,dupa experenta mea 2,5 mm este dimensiunea indicata maxim 3 mm. daca este un pic mai rara plasa albine isi baga capul intre ochiuri si nu numai ca inchide aerul dar acolo moare.In ce priveste aerisirea am postat mai sus,am ajuns la concluzia ca nu este necesar sa stricam capacul cu fante de aerisire avem doar munca in plus,pentru fund recomand tabla perforata cu ochiuri FI de 3 mm. de inox este super daca avem posibilitate.

gheghe

In privinta plasei pentru fundul de stup domnul Milu are dreptate.In iarna aceasta am avut- ca in fiecare iarna -o multime de sticleti in zona ce vizitau zilnic lazile familiilor de albine.Lazile au fost asezate pe suporti la circa 30-40cm de sol iar sticletii verificau si fundul lazii pe langa urdinis. La schimbarea fundurilor de stup ,acum in primavara, am constatat ca plasa de fund cu ochiul mai mare a fost rarita de-a lungul firului - banuiesc, spre a culege albinele cazute pe plasa.Plasele cu ochiuri mai mici nu au suferit nici-o modificare.Este clar ca nu poate fi cazul daca in loc de plasa este tabla perforata.Stima.