fund antivaroua

Creat de dragos2006, Noiembrie 06, 2009, 07:20:04 PM

« precedentul - următorul »

D006

Poate in alta pare merge poate santem noi mai mai, poate cine stie ce eu inteleg cai trebuie aerisire si am obsevat cai mai bine cu urdinisu larg deschis si cu folie sus cum am acum dar nui tot una daca ias lua fundul jos si in casa avem nevoie de aerisire dar ce ar fi daca am pus termopane sa decupam partea de jos de la usa si sai punem o plasa cum neam simti mai ales la buzunar si nu numai .

D006

Am mai spus undeva nui tot una la Craiova -Buzau sau undeva in nord eu am folie  dar am zis ca am urdinisul de 16cm.deschis daca nar avea fund cand ajung sa aduca parte de jos la 36grade si totusi la multietajati avand un corp gol sub ei ii altceva.Ce sa mai zic si cu folia cand am vazut prima data nu stiam ce sa cred si am incercat cu unu doi stupi si numai dupa aia am pus la toti.

ioanardelean55

Am postat ceva interesant in legarura cu aceasta .TOPICUL ,,Stiati ca "??
Ce parere aveti ????

ioanardelean55

V-am mai spus  NU SINT OMUL CARE SA-MI PIERD TIMPUL CU TEORII , am citit foarte mult si mai citesc si acum dar ceece eu postez pe forum in legatura cu cresterea si intretinerea fam. de albine postez din modul cum eu lucrez practic .
Teorie facem noi acuma pe viitor o sa va arat ca de fapt inainte de 1940 au fost descoperite multe alte lucruri pe care uni cred ca ei le-au descoperit acum ceeace noi facem acum nu facem altceva decat prin mijloacele moderne de care dispunem sa aducem unele imbunatatiri  . gaura la macaroane a fost de mult facuta acum sa mai rectificat putin si i s-a schimbat dimensiunea , dar pana la proba contrarie eu raman conservator ,si sustin in continuare ca ..... o fam de albine se dezvolta mai bine in stupi cu fund plin decat in cei cu fund antivaroa ,si inca un lucru important prntru pastoral cu stupi varsati e ca noaptea la cei cu fund antivaroa trebuie sa fi foarte atent unde ii pui pe cand la ceilelti nu e nicio problema mai sint inca multe comparatii de facut ,dar astept pozele care ne vor da posibilitatea la comentarii.

bucovineanu

Asa cum am spus in alta postare, am facut 5 funduri cu sita pe 60% din suprafata si am 5 familii in asemenea stupi. Aceasta iarna a fost pana acum una grea in Bucovina, cu zapada si temperaturi scazute pana la -30 grade. Albinele nu au avut zbor de la sfarsitul lui noiembrie. In primavara o sa pot spune mai multe despre felul cum au iernat aceste familii in comparatie cu cele din stupii cu funduri normale de scandura.

ioanardelean55

Sa nu uitati de fapt o sa va aduc eu aminte ,ma intereseaza f. mult .de fapt o comparatie se poate face chiar mai repede dar trebuie urmarita evolutia in timp.

bucovineanu

In martie, dupa revizia de primavara, o sa pot spune cum au iernat si pe parcursul sezonului cum au evoluat in continuare.

crombra

Dupa drumul de aventura prin viscol de abia se vedea soseaua avandu-l ca deschizator de drum la volanul masinii pe Valter iata-ma ajuns in sfarsit acasa de la Targul de la Campina.
Dar sa revin la subiectul discutat mai sus.
Avantajele fundului antivarroa au fost prezentate de mine pe pagina mea: Stupina mea din poliuretan.
Anul acesta mai adaug un avantaj observat de mine: La stupii cu fundul plin, cand apar marile zapezi care tind sa acopere urdinisul, de obicei datorita caldurii familiei in zona urdinisului se topeste zapada formand o cavitate in zapada. Aceasta cavitate daca este mai aproape de suprafata(stratul de zapada mai mic) va avea peretii din zapada inghetata prin care cu greu va trece oxigenul din zapada.
Fundul antivarroa fiind folosit deschis la maxim sau partial astfel incat sa nu apara condensul creaza sub stup o zona de aerisire unde se face schimbul de gaze bioxid de carbon/oxigen. Astfel ca stupul chiar daca are urdinisul blocat (sau este blocat tot stupul) sub el va fi mereu o zona libera.
Anul acesta nu m-a lasat inima si am inchis partial fundul(am lasat liber o fasie cam de 100 mm masurata dinspre urdinis spre spate)ca sa nu apara condensul. Au fost totusi temperaturi extreme.
Cat despre fantele de aerisire n capac sa stiti ca acestea sunt necesare. Sa explic de ce. Capacul stupilor din poliuretan are niste fante din turnare de o parte si de alta. Cand stupul sta pe loc nu au nici o functie pentru ca este etans sus.
Rolul fantelor de aerisire apare la transportul in pastoral cand se inlatura folia etansa si se pune o sita pentru tantari peste toata suprafata care impreuna cu sita antivarroa creaza acel curent de aer necesar scaderii temperaturii rezultate de agitatia familiei in timpul transportului.
Mierea e dulce :)  :) dar cu cata  truda amara se scoate :sad: :sad:.

http://crombra.sunphoto.ro/

bucovineanu

La stupii din lemn, fantele din capac sunt necesare si pentru ca intre podisor si capac, mai ales dupa ce exista puiet pe rame, se formeaza condens si scandura de la capac sta uda si va putrezi repede.

july007

seara buna ma poate ajuta si pe mine cineva  cu un sfat???Ce parere aveti de stupi orizontali pe20 de rame?sunt buni de pastoral sau nu.(apropo suntun stupar incepator) :hi:

filip

Citat din: july007seara buna ma poate ajuta si pe mkine cu un sfat???Ce parere aveti de stupi orizontali pe20 de rame?sunt buni de pastoral sau nu.(apropo suntun stupar incepator) :hi:
1 Sunt foarte grei la manipulare
2 Nu prea merge sa scoti mierea pe sortimente.
Acum depinde ce-ti doresti si cum faci pastoralul cu masina cu remorca,platforma ,etc
Majoritatea fac pastoral cu stupi VERTICALI.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

gore

Pe lângă cele discutate vin şi eu cu o menţiune. Am stupi cu fund antivaroua, iernez acum fără să pun tăbliţele.Am verificat stupii pe ger , bâzâit normal, dacă au trecut cu bine de gerul acestei ierni, eu sper că vor apuca primăvara, cuibul este pe mijlocul ramelor şi mâncare suficientă. Când va fi mai cald am să fac poze.
A gresi este omeneste...totusi, a da vina pe altul este si mai omeneste."Nu-i suficient sa faci tot ce-i mai bun. Intai trebuie sa stii ce sa faci, APOI sa faci ce-i mai bun." -- W. Edwards Deming

bucovineanu

Ce procent din fund este cu sita?

gudas valentin

Citat din: july007seara buna ma poate ajuta si pe mine cineva  cu un sfat???Ce parere aveti de stupi orizontali pe20 de rame?sunt buni de pastoral sau nu.(apropo suntun stupar incepator) :hi:
Nu e suficient sa ne zici orizontali,da mai multe detali Varsati, pe pavilion Pt cald Pat rece,Fund fix &anti varoua .Ca asa primesti raspuns de la care cum se gandeste in felul sau.
ex: filip a dat raspunsul pt orizontal varsat, pat rece  =D   :wink:   :roll:
                   valy
Suntem saraci,dar nu suntem prosti.
http://valigudas.sunphoto.ro/Albinute_harnicute_2011

gudas valentin

Citat din: bucovineanuLa stupii din lemn, fantele din capac sunt necesare si pentru ca intre podisor si capac, mai ales dupa ce exista puiet pe rame, se formeaza condens si scandura de la capac sta uda si va putrezi repede.
Dupa parerea mea e inutil fundul cu sita in acest caz deoarece ventilatia devine tip Horn,dar noi urmarim sa mentinem temperatura in partea de sus a lazi unde avem in general albina in primavara/cresterea puietului in conditi optime.
Eu am in lucru 60 lazi Orizontali cu fund antivaroua (total) il voi pune pe rastel pe remorca nou achizitionata,nu voi folosi opturator pt fund,dar voi incerca sa protejez de curenti de aer,cu plasa intre randuri(plasa ce se foloseste la constructi) sper sa fie ok
                     valy
Suntem saraci,dar nu suntem prosti.
http://valigudas.sunphoto.ro/Albinute_harnicute_2011