• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

Roi

Creat de bucovineanu, Octombrie 26, 2008, 11:43:49 p.m.

« precedentul - următorul »

bucovineanu

Mai intai urez bun venit pe forum noului coleg Dan.Asteptam cat mai multe postari interesante.Foarte adevarate sunt toate situatiile prezentate de colegul Stefan.
Imi aduc aminte de urmatoarea situatie: A doua zi dupa ce am turnat un roi intr-o lada a iesit un alt roi de la alta familie. L-am prins si am agatat roinita in care intrase roiul de craca unui copac, in apropierea stupului unde urma sa-l torn. In timp ce pregatem stupul am observat ca albinele din stupul in care turnasem roiul cu o zi inainte ieseau buluc si zburau direct in roinita,peste celalalt roi. Probabil peste noapte avusesera loc lupte si nu a mai ramas nici o regina.Albinele atrase de feromonii reginelor din noul roi paraseau stupul si mergeau peste acesta, desi nu era vechea lor casa.Este si aceasta o situatie anormala care nu se intalneste prea des.

dan

am gasit vara trecuta la cativa din stupi mei albine moarte deasupra pe podisorul care acopera ramele.albinele erau de talie mai mica decat celelalte si de o culoare mai inchisa si sigur au fost omorate de celelalte.albinele moarte sa fie trantorite?

gudas valentin

Citat din: danam gasit vara trecuta la cativa din stupi mei albine moarte deasupra pe podisorul care acopera ramele.albinele erau de talie mai mica decat celelalte si de o culoare mai inchisa si sigur au fost omorate de celelalte.albinele moarte sa fie trantorite?

Nu,pot fi hoate.  :wink:
Suntem saraci,dar nu suntem prosti.
http://valigudas.sunphoto.ro/Albinute_harnicute_2011

bucovineanu

Citat din: danam gasit vara trecuta la cativa din stupi mei albine moarte deasupra pe podisorul care acopera ramele.albinele erau de talie mai mica decat celelalte si de o culoare mai inchisa si sigur au fost omorate de celelalte.albinele moarte sa fie trantorite?

Daca albinele ies deasupra podisorului printr-o gaura de obicei nu mai nimeresc sa intre inapoi in stup si mor de foame si frig. Deasemenea pot sa intre dinafara si se intampla acelasi lucru.

PricopArthur

Citat din: danam gasit vara trecuta la cativa din stupi mei albine moarte deasupra pe podisorul care acopera ramele.albinele erau de talie mai mica decat celelalte si de o culoare mai inchisa si sigur au fost omorate de celelalte.albinele moarte sa fie trantorite?

Si eu mai gasesc deasupra podisoarelor la cei cativa orizontali albine moarte cand nu asez bine podisoarele. Am si la un stup me aceeasi problema, tot cand nu asez bine plasa deasupra ramelor. Albina  iese prin gaura respectiva, incearca sa iasa pe la aerisiri si ramane acolo.
E mai mica pentru ca a consumat toate rezervele din gusa.
Miere multă şi inimă curată!

ASANACHE VALERIU

Pentru cine stie sa ma lamureasca.
Azi am umblat la roii formati. Datorita ploilor, multe dintre matci nu au putut iesi la imperechere.
La cativa dintre roi am observat cum pe fundul lazii, albinele sufocau o matca. Eu zic ca era chiar matca lor, probabil neimperecheata. La doi dintre ei am luat matca si am bagat-o in cusca pentru a o salva, urmand ca maine sa-i dau drumu. cine ma dumireste si ma sfatuieste?

stefan1

 Ar trebui sa dai mai multe amanunte. De cate zile sunt formati roii?
Probabil le-ai dat matci nefecundate, in cusca. Cand au fost eliberate, de mai multe zile sau recent?
Ai cumva stupii in pavilion sau doi in lada sau foarte apropiati?
Roiul mai are puiet si in special mai are puiet necapacit? A facut cumva botce?

Este foarte posibil ca matca stransa in ghem sa fie cea a roiului. Sunt si cazuri, rare, cand o matca straina, sa intre in alt stup si atunci este atacata. Dar nu se putea intampla la mai multi stupi.
In primele zile dupa eliberare , matca nu este pe deplin acceptata. Faptul ca ai gasit-o in ghem, e dovada ca a fost atacata cand ai deschis stupul. Atunci albinele se agita, poate si matca s-a speriat si a alergat pe rame, si s-a produs atacul.
In general, dupa asemenea experiente, matca poate sa fie afectata. Poate fi accidentata la aripi sau la picioare, incat sa nu mai poata iesi la zborul de imperechere, . Sunt si cazuri cand matca a stat mai mult in 'ghem' si nu va mai putea oua decat oua de trantori, nefecundate. Daca a-i salvat-o rapid, se poate sa o mai tii 1-2 zile in cusca si sa ai noroc sa o primeasca. De obicei insa aceste matci devin mai sperioase si risca sa fie din nou stranse la un alt control. Dupa ce incepe sa oua, se mai linisteste si pericolul mai scade.
In pavilioane sau in cazul lazilor duble (cu doi roi in lada), este posibilitatea ca sa apara o circulatie de albine intre roi si familiile vecine care au matca. De fapt albinele din roi simt substanta de matca fecundata de la stupul vecin si, daca sunt acceptate in acesta, preiau de acolo substanta de matca ci care revine in roi, creindu-se astfel o confuzie in roi . Atunci pericolul ca matca nefecundata sa fie atacata este mai mare.
  Eu as zice ca inainte de a reelibera matca in roi, sa-l controlezi sa nu cumva sa aiba botce. Daca vezi ca matca a fost afectata in timpul atacului, sau daca nu s-a imperechiat sa zicem in 15-20 de zile, poate ar fi mai bine sa-i dai alta matca recent eclozata, sau ,mai bine, o matca fecundata, dar dupa ce te asiguri ca are toate conditiile sa fie acceptata.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Kiwi Bee

Am si eu o situatie anormala.
Azi am fost chemat sa colectez un roi. Ceeeeee???? Roi? In luna Mai? Eram sigur ca este vorba de viespi asa ca am cerut mai multe amanunte. Si!!! Miau trimis poza. Uppps. Erau albine.

Am fost sa le vad si sint pe stilpul unui gard, cca cit 2 pumni. Par sanatoase dar sint foarte putine. Am vazut matca in primele 30 de sec, dar nu am reusit sa o elimin. sa ascuns.
Albinele inca au miere/mincare in gusa si nu sar la tine. Cu o crengutza am incercat sa le dau la o parte si sa gasesc matca. Nu am mai dat de ea.

Leam lasat acolo sa se descurce.

Singurul lucru la care ma pot gindi este ca ar avea ceva boala in stup si de aceea au plecat. Nu as dori sa le unific cu un stup deal meu.

stefan1

  Se poate ca varroa sa fie o cauza a unui astfel de roi. Bolile de puiet nu stiu daca la voi la aceasta data mai pot intra in discutie. Se poate si ca lipsa de mancare sa fie cauza plecarii.

  Eu am mai povestit odata ceva patit de mine. Aveam un nucleu pe doua sferturi de rama, dar care la inceputul lui septembrie a ramas fara mancare. Stiam ca are putina si chiar m-am dus sa ii dau niste sirop. Cand l-am deschis, nu mai era nici o albina in el, doar o albina a venit si bazaia in jur. Nu mai stiu, dar am undeva notat, daca mai avea sau nu puiet. Eram descumpanit, ca nu vedeam nici o albina moarta. Curand am vazut ceva agitatie in jurul la o lada cu faguri de rezerva cu miere. Era inchisa, dar deasupraa vea podisor cu plasa. Acolo, sub capac, era un pumn de albine, iar cateva mai mici erau gasit o gaura si se vedeau pe fagurii din lada. Eram sigur ca sunt albinele din nucleu. M-am dus si am pus ceva sirop in hranitorul din nucleu, fara a face altceva. Dupa o jumatate de ora am recontrolat nucleul si era ocupat din nou de albine, impreuna cu matca. Inca o dovada ca albinele ne pot surprinde mereu.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Kiwi Bee

Da Stefane si eu la varroa mai exact la virusurile purtate de acestea ma gindesc. Nu am vazut albine cu aripioare ciudate, dar la ora asta albinele nu parasesc locuinta.

Ale mele au reusit sasi adune ceva mincare pe linga siropul de la mine. Azi leam dat ultima galetuta. Maine mai am un lot la tara - acolo nu stiu cum stau.
Au urdinisurile reduse de mai mult de o luna si au puiet destul de mult. Bazaie citeva la urdinis aducind polen.
Termperaturile inca nu sint foarte scazute - acum seara la 9:00 sint 17C afara. Ziua 21C, dar nu prea este mincare in natura.
Asteptam ploile si temperaturile de sub 10C in max o luna.

Si depinde cit de curind voi avea noul tratament cu AO gata il voi administra inca luna asta.