Extragere unei famili

Creat de dragos2006, Martie 18, 2009, 09:53:31 PM

« precedentul - următorul »

D006

Aici  is  toate  asa,am  fost  si  la  alti  stupari  si  au  aceiasi  problema,chiar  daca  ai  o  mina  de  albina tot  roieste.AM  VAZUT  UN  ROI  CIT  UN  CON  DE  BRAD,INCREDIBIL  PT  MINE  ,DAR  ADEVARAT.

D006

Citat din: stefan1
Citat din: AndreiRNAveau vreo 7 botci si le-am pus si in alte nuclee si din albine am facut doua roiuri mari cu puiet capacit.
1. N-am prea inteles ce ai vrut sa spui.
2. Un roi natural nu are botci ci matci nefecundate (daca sunt mai multe).
3. Si la cum ai procedat am obiectii.
4. De obicei nu ai de  ce sa imparti un roi in doua, mai cu seama ca vad ca mereu mai gasesti cate un roi.
5. Daca botcele de care vorbesti sunt in fagurii pe care i-ai dat la roiul impartit, ele vor fi roase rapid din moment ce roiul(i) are(au) regine.
1. Imi cer scuze daca nu sunt prea clar in comunicare dar raspund oricarei intrebai sau nelamuriri.
2. De acord cu tine. Un roi nu are fagure. El este albina in tranzitie.
3. Pai in poze e ce a ramas a doua zi ca in prima nu am avut camera cu mine si am umplut deja o cutie.
4. De acord. Roiul nu se imparte. Da, acum e sezonul de roit si pt cine are timp si vrea aduna 50. Dar au sunt chemat atat pt roiuri cat si coloni deja stabilite undeva.
5. Botcile le-am dat la niste albine care nu au regina si sper sa mearga.

stefan1

Precum a zis Marx (dar el doar a preluat), intai acumulari cantitative si apoi salturi calitative. Pe masura ce vei avea mai multi stupi si vei acumula experienta, vei trece la altfel de apicultura. Rasa, ca la porumbeii tai sau la caini, este decisiva pentru obtinerea de performante. Iti vei procura intai de proba, matci selectionate si, daca te multumesc, vei sti cum sa continui.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

D006

Adevarat ce spuneti domnul Stefan dar acuma e sezonul roiri si e ceva natural totusi. O linie de albine care nu roieste ar disparea in scurt timp.
Cat despre performantele lor eu acuma nu ma ingrijorez ci mai mult de abilitatea mea de a le oferi conditi bune de locuit si munca.
Da, mai incolo voi face selectie si la matci deoarece am fost impresionat de matca tanara care a venit cu stupi de la migdali. Era enorm de mare si ramele erau ouate 90% din suprafata si foarte compact. Era o matca cumparata anul trecut.

D006

eu abea anu asta am inceput si eu cu stupi  dar nu mi se pare logic sa cumperi matca...
am deja 14 roi primi 2 au 10 rame de puiet si inca cateva la cladit...
si la 4 inca nu a inceput matca sa oua
:smile:

D006

am uitat sa mentionez ca ,am invatat tot ce stiu de la taicameu si mi-a mai dat sfaturi
si roiurile ,le-am prins eu ,mi-a zis toti roi pe care ii prinzi sunt ai tai

stefan1

Citat din: paulcoponyam uitat sa mentionez ca ,am invatat tot ce stiu de la taicameu si mi-a mai dat sfaturi
si roiurile ,le-am prins eu ,mi-a zis toti roi pe care ii prinzi sunt ai tai
Bun venit pe Forum!
Si eu zic ca pentru un incepator, a lua in ingrijire niste roi naturali este un mod favorabil de a te familiariza cu albinele si a creste in cunostinte odata cu dezvoltarea acestora.
Cine are privilegiul sa invete stuparitul de la parinti, au un mare avantaj fata de cei care incep chiar de la zero. Si eu am avut acest privilegiu si imi pare rau ca nu am profitat cat trebuia de el.

D006

ms frumos ,nu stii pe unde pe forumu acesta gasesc lazi tip Gherstung?
ca e maricel forumu si am cautat la lazi acolo si  nu imi dau seama care e...
imi trebue sa ii arat la un prieten ,ce lazi sa caute sa cumpere

stefan1

Poate Bee Lover , care a vorbit de un stupar cu astfel de stupi (daca nu ma insel), sa aiba poze.
Pentru constructia de lazi cred ca trebuie sa ai toate dimensiunile, ca este o lada mai deosebita. Si caturile, la Gerstung clasic sunt mai speciale. Sunt doua semicaturi, care se pot aseza unul sau ambele. Cuibul are ramele in pat cald, dar caturile sunt in pat rece. Lazile pe care le aveam in copilarie (numai doua) aveau acces si prin spate, cu spate detasabil si apoi diafragma cu geam, de se putea urmari activitatea din stup.

D006

wow geam.... , moi uita un pic pe la posturile lu bee lover  poate gasesc dar are multe posturi... :sad:

D006

Sunt curios cum va evolua acest roi instalat in soba unui vecin.Roiul este puternic,bland si ........vecinul nu mai foloseste soba pentru incalzire.
[youtube=600,480]http://www.youtube.com/v/R5faFiHJhC8[/youtube]
_page

stefan1

Trebuie sa-l chemi pe AndreiRN sa-l ia. Este demult acolo? Cred ca cu niste fumigatii puternice in soba, ai putea sa le scoti de acolo.

D006

Proprietarul vrea sa il pastreze in soba .De aici incep speculatiile cu sansele lui de supravietuire:
-iarna temp in apartament aprox.25 grade,in soba cred ca vor fi 10-15 grade.
-este situat pe nord,nu bate soarele in urdinis niciodata.
-distanta pana la strada este de 2m, dar pana acum nu au fost,,victime".
Ar fi si ceva avantaje:
-hranire usoara si comoda...........la gura sobei
-exclus pericolul de furtisag. 
Roiul se afla in noua casa de 2 saptamani.Daca as fi in locul vecinului as strica soba si as face un stup de sticla........asa voi vedea ...si nu voi mai visa ..... noaptea albine. :rotfl:  :rotfl:  :rotfl:

D006

Da, ar putea fi stabilit acolo cu ceva schimbari dar e cam aproape de strada si .....
Ar putea chiar pleca maine daca nu ii place locatia.
In stadiul de roi ar putea usor fi relocat.
Doar o cutie cu faguri pusa alaturi.
Ceva miere le-ar incuraja si/sau o rama cu puiet le-ar hotara rapid sa accepte lada.
Sambata seara am "recoltat" inca o familie de sub o streasina de casa.
Au fost blande si relativ usor sa le pun in lada dar vom vedea cum or sa evolueze.

D006

Aseara am mai facut o extractie de albine.
Erau intr-un fel de pod ceva cam neconventional.
Adica un acoperis dublu in unghiuri diferite la care nu se putea ajunge prin pod.
Asa ca decizia a fost sa ajung la ele prin acoperis.
Era la umbra unui brazilian pepper tree foarte mare care produce mult nectar.
Asa ca le-am tot afumat si desfacut acoperisul si ajuns la scandura mi-am dat seama de locatia lor.
Am scos o scandura si am dat de 9 faguri in pat rece.
Asa ca taie faguri cu miere si pune in galeata.
Dupa miere am dat de fagurele cu trantori si aruncat.
A urmat faguri cu puiet si i-am croit sa mi se potriveasca pe rama si am umplut 9 rame.
Albina sa strans intr-un ciorchine si am luat-o cu o cutie de pantofi. De fapt doua cutii aproape pline.
Frumoase albine.
Dar am ajuns acasa la 11 pm.
O cutie de albina si doua galeti de faguri cu miere si o cutie cu faguri cu polen si trantori si goi.