• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

catastrofa in apicultura?

Creat de dragos2006, Mai 26, 2010, 09:50:16 p.m.

« precedentul - următorul »

D006

Sambata a incetat ploaia care tinuse aproape o saptamana. Este a cincea zi de cand mortalitatea in stupina este constanta si masiva. In curand cred ca voi pierde intreg efectivul daca situatia nu se redreseaza. Nu stiu ce se intampla. Stropiri nu au fost si tratamentele le-am facut la timp. De cand ma ocup de apicultura nu am intalnit aceasta situatie. Albinele misuna prin iarba si mor in scurt timp.
     Situatia este la multe stupine din judet. Si uite asa,ne apropiem de faliment.

andrei_calinescu

FC Vaslui,
E gravisim, nu mai pierde timpul si trimite albina , puiet si ceara la analize.
Albinele care sunt muribunde (in iarba) au trompa afara?
Ai culturi de grau in apropiere? S-a stropit padurea cu vreo substanta?
Albinele muribunde tremura, au aripile anterioare asimetrice?
Nu poate fi decat o intoxicatie cu vreun produs fitosantar sistemic(nicotinoid).
Cum se prezinta puietul larvar? Ai cumva larve intoarse in celule, care devin vascoase?
Da mai multe detalii, e foarte important sa intelegem.

D006

De ce nu poate fi o intoxicatie a nectarului care uneori sub influenta unor factori de mediu face ca acesta sa devina nociv? Albinele umbla prin iarba cu aripile tremurande fiind agitate parca cautand ceva. Problema este partial in tot judetul. Seful ACA este asaltat de intrebarea:de ce mor albinele. Sau poate vrea cineva sa ascunda acest fenomen? Chiar nu poate fi invitat o ''Inalt Preasfintie'' de la Bucuresti sa ne spuna ce se intampla? Sunt sigur ca cei din teritoriu au sesizat. Numai bine si miere multa. Eu nu mai am parte anul acesta. Tot ce-mi doresc deocamdata este sa inceteze sursa de intoxicatie si sa salvez familiile. Asta este...vine si un moment de rascruce.
       Sa vina cupa la Vaslui. O asteptam astazi pe la miezul noptii.

prisecarul

Citat din: fc_vasluiDe ce nu poate fi o intoxicatie a nectarului care uneori sub influenta unor factori de mediu face ca acesta sa devina nociv? Albinele umbla prin iarba cu aripile tremurande fiind agitate parca cautand ceva. Problema este partial in tot judetul. Seful ACA este asaltat de intrebarea:de ce mor albinele. Sau poate vrea cineva sa ascunda acest fenomen? Chiar nu poate fi invitat o ''Inalt Preasfintie'' de la Bucuresti sa ne spuna ce se intampla? Sunt sigur ca cei din teritoriu au sesizat. Numai bine si miere multa. Eu nu mai am parte anul acesta. Tot ce-mi doresc deocamdata este sa inceteze sursa de intoxicatie si sa salvez familiile. Asta este...vine si un moment de rascruce.
       Sa vina cupa la Vaslui. O asteptam astazi pe la miezul noptii.

sincer. imi pare rau pentru ce se intampla cu albinele!
sper ca sa se afle cauza!
ca o consolare, doresc din tot sufletul ca sa ajunga CUPA  la vaslui!
Exista batalii pe care e bine sa le ocolesti ...nu de teama ca le-ai putea pierde, ci pentru ca ai deveni ridicol castigandu-le!

andrei_calinescu

Mai FC Vaslui, cat de toxic sa fie nectarul ala incat sa ucida albinele?
Factori de mediu - tot pesticide inseamna.
Ai vreo plantatie de castan pe-acolo? Nu comestibil, celalalt de ornament.
Polenul acela e toxic dar nu cred ca atata incat sa le omoare.
Nu aveti nici un veterinar in zona care sa constate cele intamplate?
Pe ce suprafata se inregistreaza pierderile celorlalti stupari? Trebuie sa fie o cauza comuna.
La rapita ai fost?

D006

Citat din: fc_vaslui
Sambata a incetat ploaia care tinuse aproape o saptamana.
Este a cincea zi de cand mortalitatea in stupina este constanta si masiva.
Albinele misuna prin iarba si mor in scurt timp.

Pastura este?
Miere este?
Albina nu consuma polenul proaspat ci pastura.
Mor albinele tinere sau culegatoarele?
Ar putea fi un virus care a fost declansat de perioada lunga de umiditate si aglomeratie.

andrei_calinescu

o hranire cu sirop cu protofil sau cu fumidil b n_ar strica. 1 l pe fam, ca sa nu_l stocheze,ci doar sa le dezinfecteze tubul digestiv.
Fa-le testul coloratiei tubului digrstiv in apa oxigenata.

stefan1

Imi pare rau pentru pierderea lui FCVaslui. Si eu inclin sa cred ca este vorba de nectar sau polen toxice din cauza faptului ca nu au putut fi culese la timp, din cauza ploii.
  Cu alta manifestare am intalnit si eu o mortalitate importanta la inceputul culesului de tei, tot in perioade mai ploioase. Acel fenomen este mai cunoscut ca-i mai raspandit. Totusi influenta asupra stupilor nu era si sper ca nici la colegul nostru sa nu fie prea mare. Vara familiile au mult puiet si pot trece peste asa o mortalitate, daca aceasta inceteaza cand revine vremea buna.
  Cat despre afirmatia ca albinele nu consuma polen ci doar pastura, este sigur eronata. Eu am vazut cu ochii mei albine care mancau grauncioare de polen cazute pe scandurica de zbor. De asemenea dupa perioade fara cules de polen, albinele aduc mult, dar in stup, daca verifici fagurii, nu gasesti nimic inmagazinat, dovada ca l-au mancat rapid. Ba eu cred ca mananca intai polenul recent adus si se ating mai greu de rezerve, doar cand nu mai au din natura sau cand rezervele le impiedica extinderea puietului.
  Este un subiect interesant si chiar as vrea sa stiu si parerea altor stupari, ca in carti nu se prea scrie.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

D006

Boala de mai
este o boalã a albinelor tinere, mai ales a albinelor care se ocupã de creşterea puietului. Ea apare de obicei primãvara, când familiile de albine se dezvoltã puternic şi este crescutã o cantitate mare de puiet. Albinele doici produc, în aceastã perioadã, foarte mult lãptişor pentru hrana puietului, motiv pentru care ele consumã mult polen. Acesta nu poate însã sã fie prelucrat fãrã o cantitate suficientã de apã. în zilele reci când nu pot zbura, sau intensitatea zborului este redusã, apare lipsa de apã, fenomen ce duce la un fel de constipaţie a albinelor tinere.
Contaminarea
De cele mai multe ori sunt afectate toate familiile dintr-o stupinã, deoarece lipsa apei le afecteazã în egalã mãsurã.
Simptome
La ieşirea din stup, albinele tinere se târãsc în faţa urdinişului, încearcã sã zboare, dar cad la pãmânt şi mor. Au abdomenul umflat, iar excrementele sunt galbene pânã la cafeniu deschis şi au forma unor cârnãciori cu consistenţã tare. Dacã se apasã pe abdomen, iese o pastã tare, galbenã. Aceste simptome apar mai ales primãvara, dupã o perioadã rece.
Tratamentul
se face cu sirop de zahãr foarte diluat, pulverizat pe albinele de pe faguri sau administrat în alimentator şi prin instalarea adãpãtorilor în apropierea stupilor.

D006

Ce o fi fost,poate uneori este bine sa nu stim. Astazi a incetat brusc mortalitatea. Salcam mai este si sperante deasemenea. Totusi nu mi-a venit sa cred ca de marti,cand nu mai erau sperante ca sa mai am cules la salcam,astazi am fost nevoit sa pun la cativa al doilea cat. Hmmm...ce chestie si cu albinele astea. :smile:

D006

Citat din: stefan1
Cat despre afirmatia ca albinele nu consuma polen ci doar pastura, este sigur eronata. Eu am vazut cu ochii mei albine care mancau grauncioare de polen cazute pe scandurica de zbor. De asemenea dupa perioade fara cules de polen, albinele aduc mult, dar in stup, daca verifici fagurii, nu gasesti nimic inmagazinat, dovada ca l-au mancat rapid. Ba eu cred ca mananca intai polenul recent adus si se ating mai greu de rezerve, doar cand nu mai au din natura sau cand rezervele le impiedica extinderea puietului.
  Este un subiect interesant si chiar as vrea sa stiu si parerea altor stupari, ca in carti nu se prea scrie.

Am intrebat si eu pe Randy Oliver si am primit raspuns.
"Hi Andrei (or do you prefer Radu?)
Bees eat both fresh and fermented pollen. But only nurse bees. In older bees, the pollen shoots right through the gut undigested.
I am madly getting ready to go to Australia tomorrow, so haven't had time to view the papers yet.
Randy"
Albinele doici manaca atat polen proaspat cat si pastura.
Albinele mature daca manaca polen trece prin ele nedigerat.
Cum stim albinele doica manaca polen si pastura si produc laptisor de matca de diferite categorii pt oua, larve, regina sau botcile de regina. Albina zburatoare a terminat cu cresterea si nu are asa mare nevoie de proteina ci doar de combustibil pt zbor, nectar/miere.
Daca stati si va uitati ff atent la urdinish observati ca albinele care se intorc sunt mai "grase" decat cele care pleaca. Chiar si ceva mai lungi se observa si placile abdominale sunt intinse la maxim datorita incarcaturi interne.