• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

Extractoare de miere pentru o rama

Creat de bucovineanu, Iunie 06, 2008, 04:50:34 a.m.

« precedentul - următorul »

D006

Centrifuga tangentiala pentru o singura rama. Dureaza maxim 3-5 min extragerea unei rame. E nevoie de viteza cat mai mare si stabilitatea bucsei in care se invarte boltul.

[youtube=600,480]http://www.youtube.com/v/Id2CpJfId0c[/youtube]

PricopArthur

Un apicultor batran din M Kogalniceanu mi-a spus de prima lui centrifuga pentru o singura rama. Prin postarile mai vechi de la acest capitol am facut referire la ea. Intr-o zi, din spusele lui, extragea un ghium de miere cu acea centrifuga.
Capatul de jos infipt in pamant, si descriind sus un cerc, datorita fortei centrifuge, cosul cu rama va sta inafara iar mierea va sari numai inspre exterior.
Intrebarea privitor la o centrifuga radiala pe o singura rama este provocatoare. Ar trebui sa mearga pt ramele de 1/2 si 3/4.
Miere multă şi inimă curată!

D006

Dupa cum se vede si in poze si in film, rama in pozitie tangentiala se incadreaza pe suprafata a carei latime corespunde cu diametrul cutiei semicirculare. In cazul in care am aseza rama in sistem radial, cutia ar trebui sa aiba raza cat latimea ramei, deci cat diametrul acrualei cutii. Ar rezulta o cutie dubla ca circumferinta, mult mai grea si probabil greu de manuit. Pe de alta parte ar fi cam cat o jumatate de centrifuga normala, si nu s/ar justifica lipsa celeilalte jumatati si a grupului de roti dintate. singurul avantaj ar fi ca am extrage rama pe ambele parti fara sa o intoarcem, miscare care ia vreo 5 secunde.... Cantariti si dumneavoastra costurile si beneficiile.

D006

ma scuzati dar din filmulet reiese ca domnul nu pune rama in pozitie corecta cand o intoarce de pe o parte pe alta.oare nu sa deformat fagurele?din cate stiu fagurele este construit de albine putin inclinat in sus ca miereaa sa nu curga jos si astfel trebuie pozitionata cu partea superioara spre stanga ca mierea sa poata iesi usor altfel fagurele se deformeaza.
atentie incepatori :hi:

D006

Fagurele nu s/a deformat deoarece viteza este mai mica decat la centrifuga. Indiferent de poztionarea ramei, cutia poate fi invartita in ambele sensuri. In general o invart in ambele sensuri pentru a fi sigur ca a iesit toata mierea. am extras astfel si faguri noi (din acest an) fara a se rupe sau deforma (insarmare orizontala si verticala).

bee_lover


D006

desteapta chestie, inovatore, dar se poate folosi atunci cand ai 2-3 stupi.
Oricum ai sanse sa iti tragi una acolo unde te doare cel mai tare............ :rotfl:

D006

:rotfl:
Este adevarat exista riscuri.... dar, nu risti nu castigi.
Fara gluma, daca bucsa e bine ancorata in pardoseala, sunt slabe sanse sa scape. Oricum, utilajul e departe de a fi inovator, mai degraba primitiv. Este insa simplu si functional.

milu56

Citat din: mishu
[youtube=600,480]http://www.youtube.com/v/Id2CpJfId0c[/youtube]
Centrifuga tangentiala pentru o singura rama. Dureaza maxim 3-5 min extragerea unei rame. E nevoie de viteza cat mai mare si stabilitatea bucsei in care se invarte boltul.

Se poate folosi si la stupii din paduri,din scorburi de copac.

milu56

Dece ai sters clipul cu extractia mierii?