Folosirea zaharului in hranirea albinelor..

Creat de dragos2006, Octombrie 23, 2007, 02:17:29 AM

« precedentul - următorul »

PricopArthur

Polenul il lasi granule, asa cum il iei din colector?
               cu stima,
Miere multă şi inimă curată!

viorel_v2000

Citat din: bucovineanuDe aceea  la inceputul lunii septembrie extrag aproape tot si pun zahar.In stup mai las doar citeva coronite cu miere capacita care va fi consumata abia in primavara.Fac acest lucru deoarece se stie ca mierea de mana contine  multe saruri minerale si albinele isi incarca intestinul daca o consuma.
Zaharul il dau sub forma de sirop. La 1l de ceai de plante facut cu apa fiarta pun 1,9 kg zahar. Amestecul astfel obtinut nu se fierbe. Dau cite 9-12 kg de zahar de familie in functie de puterea familiei.Parerea ca zaharul uzeaza albinele nu este adevarata.
                         Cu stima
Ceea ce ne spuneti Dvs. ne da peste cap tot ce am invatat si am citit pana acum in materie de completarea rezervelor de iarna. Am citit si postul anterior si am asteptat cu interes, va spun sincer, completarile promise.
Nu spun ca nu este asa dar, cel putin eu, sunt tot asa de contrariat ca atunci cand Pupemea ne-a spus prima oara (acum 2 sau 3 ani) ca ierneaza cu plasa de sarma la "fundul" ghemului.
Spuneti ca dati 9-12 kg de zahar in septembrie. Care este termenul limita la care se poate da siropul?
de cati ani procedati asa?
Cu stima
VV

D006

iernarea pe "sirop de zahar" este o procedura considerata aproape standard in tarile nordice. din pacate la noi inca literatura de baza a ramas manualul apicultorului, iar sfaturile batranilor au mai mare cautate decat multe informatii pe care le ofera internetul.
daca imi permiti, termene limita nu pot fi stabilite in administrarea siropului, dar trebuie sa avem cateva repere: zona, prognoza pentru toamna respectiva, ultimile culesuri de intretinere pe care le putem avea. ideea este ca albinele sa intre in iarna cu rezerve maturate si nu cu sirop de zahar neprelucrat.

D006

Iernez cele 100 de familii in proportie de 75% pe zahar si nu am avut probleme.
Hranirile le fac intre 1-20 septembrie.Detin hranitoare cu capacitate de 2 l tip uluc.

bucovineanu

Pentru Viorel
Procedez cum am aratat in postarea anterioara de peste 25 de ani si nu am avut niciodata probleme referitor la hranire. Trebuie avut mare grija pentru a nu se declansa furtisag.Termin hranirea in jur de 25 septembrie.

D006

Norocul incepatorului  :sad: Am pierdut doi stupi ca mam luat dupa un stupar batran si am bagat turte de zahar la fiecare familie cam pe la sfarsitul lui octombrie .El m-a asigurat ca ies familiile din iarna fara probleme .Acum mai am un stup dar si ala are o mana de albina in el si sunt o gramada pe zahar acolo nu prea am vazut ghem in stup .Sper sa se intample o minune sa ies si eu macar cu un stup din iarna  :)

bee_lover

fmy nu te descuraja,multi au avut pierderi mai ales ca anul acesta a fost unul atipic.Ce sa facem,mergem inainte,o luam de la capat de la anul...nu uita nimeni nu s-a nascut invatat. :hi:

D006

Si inca ceva stupii in care mi-au murit albinele sunt plini de viespi.De ce naiba ?

filip

Citat din: fmySi inca ceva stupii in care mi-au murit albinele sunt plini de viespi.De ce naiba ?
Viespii zboara la temperaturi mici ,daca au simtit ca este zahar au dat atacul
.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

bucovineanu

Pt fmy.
De ce trebuiau puse turte de zahar in octombrie?

D006

Aveau cate 4 rame de miere /stup dar ala a zis pt linistea mea sa vad ca ies din iarna sa le cumpar si cate o turta de zahar candy .

bucovineanu

Albinele nu pot sa dizolve zaharul candy.
Mierea din rame a ramas in stupi?

D006

Nu parca sunt macinate asa e pe fundul stupului numai ceara uscata.

bucovineanu

Pt.fmy.
Daca au disparut si albinele, au disparut din cauza paduchilor si nu din cauza zaharului.Au iesit din stup si neputind zbura a ramas stupul gol, au venit alte albine si au carat mierea.
Daca sunt si albine moarte in stupi,s-a declansat furtisagul din cauza turtelor si rezultatul a fost acelasi.

D006

Pfff .Mi-a a picat fisa  :razz: Stupii care miau murit aveau lazile vreo 20-25 de ani .Cel care traieste e stup nou facut de mine . O sa folosesc  din primavara numai stupi noi pe care i-am comandat deja  :razz: 
VA MULTUMESC  :hi: