• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

Recoltarea veninului de la A la Z

Creat de CRISTI M, Noiembrie 03, 2009, 07:45:57 p.m.

« precedentul - următorul »

sorin_stefan

Eu am achizitionat un aparat de colectat venin de la EPSICOM, momentan temperaturile au fost coborate pentru a-l pune la treaba. Sper sa functioneze bine.

PricopArthur

Miere multă şi inimă curată!

sorin_stefan

Mai 12, 2014, 12:04:48 a.m. #302 Last Edit: Mai 13, 2014, 04:57:42 p.m. by sorin_stefan
Astazi am testat aparatul de venin de la Epsicom si iata rezultatele:

1 Am montat grilele  la urdinis (de fapt sunt construite pentru urdinis), insa mentionez ca temperaturile au fost inca scazute, iar rezultatele normal ca au fost semnificativ mai mici, dar se remarca urmatoarele aspecte:
-albine foarte multe pe grile, semn ca impulsurile sunt destul de bune
-nu agita prea mult albinele. Poti urmari activitatea si la o distanta de 2 metri fara a purta masca

2.Desi producatorul nu mi-a recomandat, am montat  grilele si deasupra ramelor(in cat) si rezultatele au fost excelente. In 30 de minute caseta era plina de venin. Sper sa nu fi afectat matca. Voi verifica in cateva zile. Oricum, cand am deschis stupul, agitatia nu era prea mare.


Eu as insista pe colectarea deasupra ramelor, insa, subliniez din nou, sper sa nu creez o stare exagerata de neliniste care sa afecteze matca. In concluzie,  aparatul functioneaza destul de bine, voi reveni cand voi remarca si alte aspecte.

pistol28

Prin stimularea productiei de venin, albinelor le creste agresivitatea ?
Trebuie sa stii sa vezi,
ca sa prevezi
si sa prevezi ca sa previi

sorin_stefan

Mai 12, 2014, 11:26:09 a.m. #304 Last Edit: Mai 12, 2014, 12:33:16 p.m. by sorin_stefan
Eu nu am observat cresterea  agresivitatii. Este normal ca in momentul in care ele se afla  colectoarele  pline de de albine, si te apropii prea mult sa te ia putin la intrebari.Dar, acea agresivitate pe care am citit-o pe forumuri prin care nu te poti apropia de stupina sau ca ar pune in pericol vecinatatile nu exista. Trebuie avut mare grija la finalul colectarii, cand se indeparteaza grilele, sa nu scuturi albinele fara costum si manusi pentru ca atunci te pot  inteapa apropape toate care se afla pe grila.
Eu cred ca aparatul este ok. Ramane sa mai constat si altele pe viitor.

nicu84

la ce pret a fost aparatul? si cate rame?

sorin_stefan

Aparatul duce 6 rame, eu am doar 4. Poti suna la ei sa intrebi pretul, nu as vrea sa incalc vreo regula .Probabil au si alte aparate care duc mai multe rame.

sorin_stefan

Revin cu noi impresii privind aparatul de venin de la Epsicom Craiova:
Colectarea o efectuez seara , cu grila in loc de podisor si fara a monta capacul.
-colectarea dureaza maxim 30 de minute, timp suficient pentru a se umple casetele cu venin
-panica nu este asa de mare, astfel ca nici matca nu este afectata
-in ziua urmatoare albinele isi reiau activitatea normala, culesul decurgand normal
-nu se observa cresterea agresivitatii stupului
-nu am sesizat scaderea productiei de miere( stupii de unde s-a recoltat venin au avut o productie de miere aproape asemanatoare comparativ cu ceilalti)
Mentionez faptul ca grilele sunt construite pentru colectarea la urdinis, insa pentru mine se preteaza mai bine  tipul de colectare mai sus mentionat.Subliniez faptul ca un punct forte al acestui aparat este acela ca nu agreseaza albinele putand fi folosit  si in cazul unei stupini amplasate in sat.

sorin_stefan

Saptamana asta cantitatea de venin colectata a fost foarte mica la majoritatea stupilor in conditiile in care a existat cules de intretinere. Care o fi cauza ?Cu o saptamana inainte erau stupi care umpleau casetele cu venin in aproximativ 20 de minute iar acum aceiasi stupi nu au aplicat decat cateva intepaturi. Paradoxal, stupii mai slabi s-au comportat mai  bine.

pistol28

 :bzz: :bzz: :bzz: s-au obisnuit cu impulsurile electrice si nu le mai considera agresoare.
Trebuie sa stii sa vezi,
ca sa prevezi
si sa prevezi ca sa previi

feerary

Citat din: sorin_stefan din Iunie 13, 2014, 11:54:12 a.m.
Saptamana asta cantitatea de venin colectata a fost foarte mica la majoritatea stupilor in conditiile in care a existat cules de intretinere. Care o fi cauza ?Cu o saptamana inainte erau stupi care umpleau casetele cu venin in aproximativ 20 de minute iar acum aceiasi stupi nu au aplicat decat cateva intepaturi. Paradoxal, stupii mai slabi s-au comportat mai  bine.

       Fa colectarea cam la 2-3  saptamani pt ca iti scade concentratia de melitina.
Eu zic ca e normal ca dupa o saptamana sa ai o cantitate mai mica de venin pt ca ai prins aceeas generatie de albina

sorin_stefan

   OK, voi face mai rar colectarea undeva la peste 2 saptamani,  desi in manualul aparatului recomanda pauza necesara/stup  ca fiind de 48 ore.De luat in seama este si raspunsul lui PISTOL28, pentru ca este foarte adevarat ca s-au obisnuit cu impulsurile, deoarece  ele refuza sa mai intepe.Odata cu aparitia noilor generatii de albine sper ca situatia sa se remedieze. Multumesc pentru raspunsuri !

feerary

Manualul  spune multe dar pe tine te intereseaza calitatea veninului care e data de concentratia de melitina si din cate stiu, pretul este mai bun la el.

Kiwi Bee

Se poate regla aparatul? Dai "cacao" nul lasa pe tensiune joasa. Citeodata trebuie sai dai bice.

Al citelea stup era de la aparat? Cu o baterie mai slaba ultima sau ultimele 2 rame de la aparat nu mai merg prea bine si albinele nu devin interesate sa viziteze grila. Adica daca ai 6 rame si rama 1 este prima de la aparat iar rama 6 ultima atunci ramele 5 si 6 nu mai dau randament(daca bateria este slaba sau aparatul nu are puterea de a duce asa de multe rame).

E bine sa fie un pic de umezeala afara ca si dimineatza cind este inca roua. Atunci electricitatea isi face datoria mai bine.

Cam atit despre aparat cu toate ca pot si alte motive cu el daca ai cunosti constructzia.

Nu toate familiile de albine se comporta la fel in totdeauna. Asai si cu colectarea de venin. Exact pt acest motiv aparatele "bune" au mai multe posibilitati de reglare/ajustare. Daca aparatul tau are 1 singur buton(pt pornire /oprire) atunci nu poti regla nimic. Daca asta este cazul atunci nu ai decit sa te multzumesti cu ce ai primit pt suma platita de tine.

sorin_stefan

Iunie 14, 2014, 07:31:30 p.m. #314 Last Edit: Iunie 14, 2014, 07:51:10 p.m. by sorin_stefan
Bateria o incarc frecvent la redresor.M-am gandit si la faptul ca nu ar putea duce prea multe rame si am montat aparatul la o singura rama iar rezultatul a fost acelasi.
In legatura cu reglajele, aparatul are 4 reglaje, iar in carte tehnica specifica urmatoarele:
"-Recoltarea se efectueaza functie de activitatea stupului. Pentru o activitate slaba se pune comutatorul frontal pe pozitia 1, pentru o activitate medie pe 2, pentru una intensa pe 3  iar pentru foarte intensa pe 4".
Vreau sa specific ca eu recoltez seara cu grilele desupra catului.De regula am folosit pozitia 1. In momentele cand nu am obtinut rezultate, am testat si alte pozitii dar nu am observat nicio diferenta.