Jurnal apicol

Creat de D006, Ianuarie 03, 2009, 03:51:39 PM

« precedentul - următorul »

Florin_Dan

Dragos, apropo de filmuletul cu sfintitul, am auzit o ciocanitoare prin copacii din apropiere, atentie sa nu se dea la stupi.

D006

Pe vatra unde am facut filmul nu am avut niciodata probleme cu ciocanitorile doar intr-o iarna am gasit la o cutie o gaura pe un perete lateral. In schimb pe varta din marginea padurii iubitele de ciocanitori se hranesc in fiecare iarna cu albine , uneori largesc urdinisele . Dar sa nu uitam ca toti trebuie sa traim sub soare inclusiv pasarile padurii.

ilalexandru

Azi ceva mai cald pe la mine prin zona...m-am apucat sa continui bagatul turtelor la stupi...doi fara matca! Unul l-am rezolvat azi, celalalt maine...sper sa fie mai cald decat azi.
Ce concluzie am tras umbland la o parte din stupi....pana la aceasta perioada a murit un numar cam mare de albine la fiecare familie. La primul control trebuie neaparat transe cuiburile cu cate o rama, doua. Iar stupii de pe pavilion, partea dintre nord, ierneaza mult mai bine decat cealalta parte in care bate soarele tot timpul. Miere au suficienta...cu exceptia celor fara matci care au consumat, cred, aproape toata mierea. Unul dintre ei avea matca 2010, schimbata de el linistit la inceputul lui august. De ce s-o fi dus....cine poate stii!

albinasebes

am si eu o intrebare: cum v-ati dat seama ca nu au matca?
v-ati uitat in cuib?
au inceput sa oua?
consuma mai mult decat normal?
"Aşa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, aşa încât să vadă faptele voastre cele bune şi să slăvească pe Tatăl vostru Cel din ceruri"(Matei 5, 16)

D006

Dupa cum bine stim albinele iarna stau in ghemul organizat in  jurul matcii . Daca familia este orfana albinele isi pierd starea de coeziune si nu mai stau strans unite ci intr-un ghem mult mai larg , acest lucru duce automat la un consum sporit de hrana pt. producerea caldurii si automat la epuizarea prematura a rezervelor de miere precum si uneori aparitia petelor de fecale.

Detalii despre iernare aici   http://apicultura-dragos2006.blogspot.com/

D006

Prezentare pinten apicol si salvarea unei famili :

Florin-braileanul (FlorinI)

Citat din: dragos2006 din Ianuarie 10, 2011, 05:18:14 PM
  Prezentare pinten apicol si salvarea unei famili :

:lol:  :lol:  :lol:
mi-a placuuuutttt
limbaj a la esca... telegenic...
academic... pana in panzele albe
esti tare dragoseleeee
:hippo: :hippo:

citez:" eu zic sa stai mai in spate flori, ca ii f...t (beep) una acuma.... cu o lovitura ferma"

rezulta.... fu...utul inseamna ... lovitura ferma?

:nudie:  :nudie:  :nudie:
http://florinbr.sunphoto.ro

Bee ... smart!, Bee ... happy!
Pentru prieteni: 0726.111.333

D006

Chiar eram curios daca observa cineva gafa !   =)) =)) =)) =)) =)) =))

Asa este cand ai cameraman o asistenta medicala , trebuie sa-i explici perfect operatiunea ... :wink2:

tassevasi

Foarte interesante sculele dvs , sa stiti ca acea gaura nu exista acolo numai pt agatat , ci si pt  SCOS CUIE , incercati ca asa treb sa fie , daca are tesiturile necesare ,prinderii  cuiului.
  Sanatate si numai bine :hi: :hi:

Florin-braileanul (FlorinI)

Citat din: dragos2006 din Ianuarie 10, 2011, 09:54:17 PM
  Chiar eram curios daca observa cineva gafa !   =)) =)) =)) =)) =)) =))

Asa este cand ai cameraman o asistenta medicala , trebuie sa-i explici perfect operatiunea ... :wink2:

daca am vazut, asta inseamna ca am ascultat atent si comentariile
e vreun premiu?
macar o dalta din aia smechera cu pinten?
http://florinbr.sunphoto.ro

Bee ... smart!, Bee ... happy!
Pentru prieteni: 0726.111.333

Adrian Roman

Dalta are deja un pret ?

ilalexandru

Cum am recunoscut familia fara matca? E simplu....in primul rand dupa zgomot. Sunt foarte agitate, ghemul imprastiat, plus consum foarte mare de miere....cel putin doua rame din cuib le-au halit cu totul(mierea). Cand am vazut ca e in neregula cu el, l-am controlat, chiar daca erau vreo 6-7 grade afara. Apoi am bagat un nucleu peste...direct in mijlocul cuibului. Daca primesc matca de bine...daca nu, il unific si gata. Puiut nucleu nu avea, iar la alte familii nu am mai umblat.
Cum se mai recunoaste o familie fara matca in perioada asta? Simplu...cei cu probleme au activitate la urdinis. Albina agita, da tarcoale urdinisului, in timp ce la celelalte familii nu se intampla nimic.

andrei_calinescu

Dragos, de ce ai lasat bucata de Apifonda in plastic? Crezi ca are vreo utilitate?
Ai spus ca fam mai avea miere pe rame jos. Ai vreo explicatie pentru care s-a ridicat, sau era faptul ca ghemul se afanase sub influenta caldurii?

D006

In fiecare iarna gasesc unele familii care se ridica sus si construiesc faguri in turta , cica sa nu te pui cu natura... , unii zic ca acolo este mai cald !

Florine iti voi da un pinten cadou cand te voi vedea pe viu cum te misti in stupina si chiar vei avea nevoie de o astfel de scula profesionala.

Pintenul va fi lansat la targurile din primavara.