Jurnal apicol

Creat de D006, Ianuarie 03, 2009, 03:51:39 PM

« precedentul - următorul »

NYK74

Văd că în multe cazuri,nici nu mai au nevoie de venirea primăverii,au deja rezultatele acum clare  :wink2:

Eugen B

E rau ca multi nu spun nimic. Din pacate nu stim exact motivele din care sa ajuns aici . Oricum la primavara numaram stupii

tinumaftei

Până săptămâna trecută era 100% ok! Acum a venit frigul și regret că în ultima fereastră de 3 zile cu 8-10 grade nu am reușit să dau un VF.
I-am împachetat în nov/dec si nu am emoții cu mâncarea. Anul asta am rămas cu multe rame cu miere in afara cuibului si îmi pare rău. Dar am avut emoții în anii trecuți când am iernat cu turta în cap. Ani de zile nu am dat nimic iarna si supraviețuirea era aproape de 100%.
Dacă iarna este friguroasă primăvara va fi mai bună decât în cazul iernilor blânde cu primăveri reci și ploioase.

Eugen B

Foarte multi stupari se plang de depopulari masive si familii moarte, dar majoritatea nu stiu motivele.
Cred ca CCD ul are mare legatura si cu stuparii

oroles

Azi am fost la stupi si toți au strigat prezent. Multumit de modul cum ierneaza pana acum.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

Eugen B

Sa discutat si la alte subiecte de consum. Haide-ti sa vedem ce consum preconizati ca ati avut pana acuma?
Eu sunt multumit, foarte putina capaceala roasa , la unii nici nu a ajuns la mierea capacita.
Temperaturile au fost intre minim -8 grade noapte si ziua min -3. Maximele noapte 1 grad si maxima ziua 4 grade. Cam asa a fost ultima luna la mine, vreo 3 saptamani a fost minus si ziua si noaptea, si sunt in vestul tarii, aici cred ca a fost cel mai frig pana acuma. In plus din octombrie este frig

oroles

Eu am statie de temperatura. Imi înregistrează minimile si le retine, asa ca pot verifica oricand. Am avut cel mai  mult -13. Consum mare tare nu cred ca am avut. La fel si la colegul @ciucur, majoritatea sunt ridicati in partea din fata. Am vreo doi la care estimez ca voi pune turta după jumatatea lui februarie. Mancare au dar prost organizata. Marea mea dilema este ce voi face din februarie.  Cel mai bun randament  l-am avut la turtele cu polen cumparate (Apicris). Anul acesta imi este frica sa dau turte cu polen cumparate, chiar daca ei zic ca le sterilizeaza. Proteina o voi da spre a doua jumătate a lui februarie.

apivasmob

proteina sa o ai dupa un zbor masiv de curatire si eviti orice greseala.
Sanatate tuturor apicultorilor

bmdna

A venit si 31.12.2016. Sint circa 4 grade, soare. Sint putin ametit, mi-e dor de albine. Nu le-am mai vazut zburand de mult... . Le-am vizitat. Nu a disparut niciuna din familii. Nici din cele cu FAV nici din cele cu fund plin. La cele cu FAV mortalitatea corespunde cu numarul de albine din familie. Mortalitate mai mica la familiile cu matci in izolator, oarecum normal. La stupii cu fund plin am ridicat un colt de carpa, albinele sint sus dar la peretele dinspre urdinis. Cate sint moarte pe fund nu stiu, dar daca mai sint si vii, este bine. Sezonul activ e inca departe, dar se apropie, maine ziua va fi cu 54 de secunde mai lunga decat azi. Pentru mine 2017 va fi un an special. La multi ani, dragi colegi!
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

Eugen B

Groso modo in primavara nu stiu cate famii vor fi puternice. Sunt curios ce record doboram anul asta. Poate facem 40mii tone.
In iarna asta orice greseala mica sau mare se resimtit din plin.

Eugen B

Ultimul hop va fi acuma. Avem puiet si va veni putin frig. Cine nu are mancare in ei mai pica cativa. In mare in iarna asta sa murit pe capete

oroles

Eu mancare am sa mai trec o iarnă si mai grea ca aceasta.  Nemultumirea mea e ca nu sunt aspectati la capitolul albina.

Azi am pus o turta la un stup care avea 9 rame full cand l-am restrâns.  Rămăsese pe 5 si nu prea mai avea mancare la nas. In dreapta mai aves 4 rame doldora de miere. Dumnezeu stie ce va fi!

Eugen B

Oroles nu te speria asa. Cand albina este in ghem ocupa mai putine rame. Daca ai bagat stupul pe 9 rame fi sigur ca nu vei avea ghem pe toate ramele.
Daca ai avea 4 rame full de albina moarta ar trebui sa ai plin de albina moarta pe fundul lazii

Eugen B

http://www.agir.ro/buletine/992.pdf

concluziile sunt foarte interesant, si cred ca ne indreptam spre cele mai rele

tinumaftei

Citat din: Eugen B din Februarie 08, 2017, 06:29:06 PM
http://www.agir.ro/buletine/992.pdf

concluziile sunt foarte interesant, si cred ca ne indreptam spre cele mai rele
Asa articole stiintifice cu 100% citare din alte lucrari si cu nimic experimental ba inca si cu elemente de folclor apicol romanesc (celebrul efect F1-heterozis - care nu exista la albine), ar putea multa lume sa scrie. Dar vezi insiruirea asta: prof, asist, dr, drd, ing - astea nu sunt argumente!!
Iar concluzia?? Care este directia practica de urmat dupa ce citesti articolul?