Jurnal apicol

Creat de D006, Ianuarie 03, 2009, 03:51:39 PM

« precedentul - următorul »

Eugen B

Clima e diferita in Ro Canada si Nz. Nu cred ca se potrivesc modurile de iernat. La domnul Dan e iarna vreo 5-6 luni daca am auzit bine ce vorbeste. La mine este cam 3-4 luni. Nu vad rostul sa iernez la fel.
Daca iernez cu 2- 2.5 kg pe ramele ocupate cu albina cred ca este suficent. Mai ales ca lunile noi-ian consumul este redus si din februarie apare puiet tot mai mult si matca trebuie sa aiba loc pt ponta. Fiecare face cum este bine la el in zona. In Canada daca ar ierna ca in Romania ar muri stupii de foame si daca aici iernam blindati de miere vom avea puiet putin pana va reusi sa consume atata hrana

oroles

La mine si la familiile bune si la familiile mai slabe puietul apare in luna martie. Putine care incep ponta mai devreme. E adevarat ca anul acesta, spre exemplu am avut in Saptamana Mare zapada (asezata). Stiu albinele mai bine cand sa inceapa cresterea puietului. Parerea mea e ca fiecare ar trebui sa fie stupar in propria ograda. Mai exact, fiecare are o reteta proprie si experienta trebuie sa fie cel mai bun profesor. Cati stupari consulti atatea retete gasesti. La mine trebuie sa accelerez rapid dezvoltarea familiilor deoarece primavara vine mai tarziu. Alti stupari nu isi fac probleme deoarece au culesuri de polen de la sfarsitul lui februarie. La mine alunul infloreste la sfarsitul lui februarie dar nu intotdeauna prind albinele vreme sa il culeaga. 
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

RazvanTi

Citat din: Eugen B din Noiembrie 03, 2015, 10:46:22 AM
... In Canada daca ar ierna ca in Romania ar muri stupii de foame si daca aici iernam blindati de miere vom avea puiet putin pana va reusi sa consume atata hrana
nu stiu cum iernezi tu dar eu iernez ca in Canada si nu e DELOC asa cum crezi tu...
sunt un "poliglot" in ale tehnicii
http://bricolaj.myforum.ro

Eugen B

Nu cred ca iernezi ca dn.Dan cu atata miere. Oricum eu am rame de 1/1 si iernez bine, adica albinele mele. Eu raman cu parerea mea ca in climate diferite trebuie facut cum trebuie in zona respectiva. Nu zic ca iernezi gresit, fiecare stie cum ierneaza la el. Tu sti cum e la tine, eu la mine.
In Canada stiu cum se ierneazs de la dn. Dan. Nu am facut si alte investigatii ca nu sunt curios. Eu ma axez pe iernatul in zona mea.

RazvanTi

iernez pe 20 rame din care, functie de puterea familiei, intre 8 si 10 rame din corpul de sus is RANGA de miere, iar in corpul de jos am coronite care adunate ar da cam inca 3 rame FULL
adica in total intre 11 si 13 rame ranga de miere ori un 2,5Kg media de greutate... fa si tu calculele ca se apropie de cele 45 ale lui Dan. si mare lucru nu ramane din miere pana cand incepe culesul la rapita. :wink2:

sa ne intelegem: eu folosesc ca si DAN stupii ME adica rame 3/4

Eugen B

Ma gandeam ca ai ME. E f bine asa pe stationar. Tu faci pastoral? Eu fac si in pastoral plec doar cu dadant 1/1.
E bine sa ai mancare multa in ei. Eu cu mancarea care o am ii aduc lejer pana in martie, si cand incepe polenul si vremeaa mai buna  sirop de zahar si protofil home made.
Anul trecut la sf de martie aveam stupi care aveau inca cel putin 1kg de miere capacita pe fiecare rama.
La mine in genetal matcile incep ponta in ianuarie si vreau sa aiba si ceva loc pt puiet.
Apropo de jurnal apicol azi am gatat impachetatu si tratamentele. maine mai fac 2 unificari si gata. Mai o sa imi ramana si vreo 4-5 nuclee si pt la anul.
Anul acesta ultimul puiet depus a fost la inceput de octombrie.

cornelioandanciu

Citat din: RazvanTi din Noiembrie 03, 2015, 07:34:04 PM
iernez pe 20 rame din care, functie de puterea familiei, intre 8 si 10 rame din corpul de sus is RANGA de miere, iar in corpul de jos am coronite care adunate ar da cam inca 3 rame FULL
adica in total intre 11 si 13 rame ranga de miere ori un 2,5Kg media de greutate... fa si tu calculele ca se apropie de cele 45 ale lui Dan. si mare lucru nu ramane din miere pana cand incepe culesul la rapita. :wink2:

sa ne intelegem: eu folosesc ca si DAN stupii ME adica rame 3/4
Domnule , ca sa spui ca iernezi ca si in Canada, iti mai  lipseste un ingredient  .Clima de acolo.Ca iernezi cu stupii fara sa-i restrangi, asta este o alta poveste. Asa se ierneaza pe ME de fapt, pe doua corpuri nerestranse. Ca doar nu o sa ai dumneata in Ialomita clima din Canada ...
Va salut.

RazvanTi

corneliu noi vorbeam de mierea de iernat nu de diferentele de clima. :hi:

Eugen B

Eu sincer vorbesc de mierea de iernare pentru diferite tipuri de clima. Daca zici ca ai 25-30kg in ME la noi in tara zic ca este foarte suficent.
Multi cateodata intelegem doar ce vrem sa intelegem.
Ca sa fiu si la subiect imediat ma apuc si de treaba azi. Deja am cam gatat anul acesta apicol, mai am niste maruntisuri de facut si gata.
Astept deja primavara, dar nu cred ca strica si o pauza mica pentru a ne pregati pentru anul 2016. Am luat un atego si vreau sa il fac pana la primavara. In rest iernare placuta si bafta

Eugen B

Azi 11.11.2015 albinele au adus polen , cred ca a fost de papadie. Au fost destule albine care au adus polen, pt mine e bine ca nu am avut multa pastura in ei, mai completeaza resurse acuma

D006

Daca ai si oua in rame e nasoală rau de tot treaba .

Eugen B

Nu am. Din cauza ploilor este foarte multa papadie, dar din cauza vremii se vreo 4 saptamani albinele nu au iesit foarte mult. Eu sunt multumit ca mai aduce ceva polen ca nu prea am in stupi.
Astept alunul din februarie si sa fie vreme buna. Am noroc ca si eu si multi altii din sat am plantat aluni.
Eu ma bazez primavara pe polen devreme din natura, daca nu trebuie sa bag ceva proteina

romikele

De obicei albinele aduc polen daca in stup mai este puiet.
E posibil sa mai fie ceva petice cu puiet capacit, asa ca un tratament spre sfarsit de noiembrie cand vremea permite ar fi oportun...

Eugen B

Deja am impachetat toti stupii. Puiet nu mai exista de ceva vreme. Daca este polen in natura albinele il vor aduce oricum.
Dupa jmatatea lui ianuarie matcile vor reincepe ponta. Cel putin asa e la mine.

romikele

Citat din: Eugen B din Noiembrie 12, 2015, 12:44:20 PM
... matcile vor reincepe ponta. ...
Caută alt cuvânt în dicționar! Să nu ma aud de ponta=))