Jurnal apicol

Creat de D006, Ianuarie 03, 2009, 03:51:39 PM

« precedentul - următorul »

milu56

Poate fi adevarat dar protectia mediului din Romania cum de permite asemenea stiri de la ALCEDO?
De cand ma stiu se plang stuparii ca floarea soarelui depopuleaza stupii,cauza e discutabila.

istodorescu vasile

eu anul acesta am deplasat la culesul de fl. soarelui , 130 familii, restul raminind acasa , si pot spune ca am ramas cu un gust amar dupa cules.dupa 3 saptamini din familiile suprapopulate, ramasesera la stadiul de roiuri pe 6-7 rame . practic a ramas doar albina tinara , culegatoarele zaceau moarte in lan sau in fata stupilor. ciudat este ca printre albinele moarte in fata urdinisurilor se aflau si multi trintori, iar acest aspect imi spune ca in nectarul si polenul adus de catre albine exista ceva toxic.am fost foarte suparat din acest motiv, nu am mai postat nimic pe aici,si imediat dupa fl. soarelui am adus stupii acasa, am extras tot ce se putea extrage pentru a nu ramine rezerve de hrana cu chimicale,am hranit, stupii si-au refacut rezervele de hrana, insa albine putine fata de anii trecuti! am stat mult pe ginduri din cauza ca nu realizez alte venituri in afara de cele din apicultura, si cred ca anul viitor voi opta pentru alte culesuri, insa fara fl. soarelui.

milu56

Citat din: istodorescu vasile din Octombrie 10, 2015, 08:38:16 PM
eu anul acesta am deplasat la culesul de fl. soarelui , 130 familii, restul raminind acasa , si pot spune ca am ramas cu un gust amar dupa cules.dupa 3 saptamini din familiile suprapopulate, ramasesera la stadiul de roiuri pe 6-7 rame . practic a ramas doar albina tinara , culegatoarele zaceau moarte in lan sau in fata stupilor. ciudat este ca printre albinele moarte in fata urdinisurilor se aflau si multi trintori, iar acest aspect imi spune ca in nectarul si polenul adus de catre albine exista ceva toxic.am fost foarte suparat din acest motiv, nu am mai postat nimic pe aici,si imediat dupa fl. soarelui am adus stupii acasa, am extras tot ce se putea extrage pentru a nu ramine rezerve de hrana cu chimicale,am hranit, stupii si-au refacut rezervele de hrana, insa albine putine fata de anii trecuti! am stat mult pe ginduri din cauza ca nu realizez alte venituri in afara de cele din apicultura, si cred ca anul viitor voi opta pentru alte culesuri, insa fara fl. soarelui.
Daca mierea si polenul au fost contaminate si pastura din ramele ce se afla in stupi pot afecta in continuare.

istodorescu vasile

Citat din: milu56 din Octombrie 10, 2015, 08:45:03 PM
Citat din: istodorescu vasile din Octombrie 10, 2015, 08:38:16 PM
Daca mierea si polenul au fost contaminate si pastura din ramele ce se afla in stupi pot afecta in continuare.
asa este, insa din pacate era maximul ce puteam sa fac. oricum pentru sezonul viitor mizez pe stupii ce nu au fost anul acesta la fl. soarelui. norocul meu ca am de unde ca alt fel era cu cintec.

milu56

Albinele la munte s-au nascut si noi le-am adus la ses.Stupii de la munte sunt mai puternici desi erau doar roiuri facuti cu o rama de puiet ocupat cu albina.

stefan1

Citat din: Dragos G. din Octombrie 10, 2015, 08:01:14 AM
Nea Fane , eu am discutat cu oamenii din MADR despre acest subiect . Pana nu ai buletin de analiza in care demonstrezi ca floarea soarelui de la Cuca Macaii a omorat albina lui nea Ion nu poti face nimic. Este exact ca probele in instanta . La acest nivel nu vii cu chestii gen " cercetatorii britanici " . Aici trebuie sa vii cu probe clare . Hai sa luam apicultorii de pe acest forum si sa vedem care declara ca au avut pierderi din cauza neonicotinoidelor si sunt gata sa mearga la lupta .

Pozitia celor de la Dezvoltarea Rurala e pur si simplu cinica. In Occident exista 'autoritatea lucrului judecat' , care face ca sa nu se dea doua sentinte opuse in cazuri identice. Adica daca neonicotinoidele sunt toxice la Cuca Macaii, sunt toxice si la Vascauti si nu mai trebuie sa se conteste iar si iar ceea ce s-a demonstrat o data . MADR mizeaza pe faptul ca un stupar nu isi permite sa piarda zile si bani in procese cu fermieri cu putere economica mult mai mare si cu firme de pesticide cu interese dar si putere inmense. Interzicerea neonicotinoidelor in Occident s-a facut nu numai pentru efectele letale ale acestora ci si pentru actiunea lor in timp, adica efectele subletale, greu de demonstrat pe termen scurt, dar vizibile statistic in mai multi ani. S-au constatat mai mari mortalitati in iarna, randamente mai scazute la culesuri, o scadere inexplicabila a puterii familiilor fata de situatiile anterioare folosirii acestor pesticide.

In filmul pus de Bio se vorbeste de remanenta in sol pe mai multi ani si deci afectarea tuturor florilor care vor creste acolo, pe o perioada mai mare. V-am mai spus, la noi multi oameni nu au mai facut tratamente contra gandacului de Colorado la cartofi, daca erau plantati dupa o cultura de porumb la care samanta era tratata. Nu se explica decat ca gandacii au murit sau si-au dereglat ciclul de dezvoltare mancand, in al doilea an, cartofi aflati pe un sol infestat cu neonicotinoide.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

oroles

Eu zic ca daca autoritățile vor fi asfaltate de cereri de despăgubire din partea apicultorilor care au suferit depopulari din cauza neonicotinedoidelor atunci poate s-ar obține vreo schimbare. Plus niste procese în civil. Nu vad de ce nu ar fi justificate cererile de despăgubire către stat dacă acesta este cel care le permite stropirea cu substanțe daunatoare albinelor.

Asa ar fi procedat un american.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

D006

Ca neonicotinoidele sunt o problema e clar dar faca dovezi clare nu poti merge in instanta . Si acum sa fim seriosi , marii fermieri baga in tara din exporturi peste 5 miliarde de euro , apicultura cat baga ?
  Eu unul scot din schema de pastoral rapita iar la floarea soarelui voi merge doar o perioada limitata de timp.

oroles

Acum o inteleg pe Grapini. Tableta imi baga automat cuvinte. In loc de "asaltate" mi-a bagat "asfaltate". Trebuie sa dau disable la autocorrection.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

Eugen B

Daca FS va fi tot asa si pe viitor posibil sa nu mai merg deloc la acest cules. Problema este ca altceva nu prea am in perioada aia. Poate solutia e sa mergem la deal sau munte.
Domnu Dragos daca va continua mult timp cu neonicotinoide si alte chimicale apicultura va avea exporturi 0. E clar ca agricultura e mult peste apicultura.

D006

Productia de miere a Romaniei e un dezastru la capitolul calitate dar si la cantitate. In urmatorii 5 ani intrevad un regres puternic al apiculturii romaesti. Iar pe modelul romanesc , scapa cine poate.

bucovineanu

Daca va continua asaltul pesticidelor in agricultura si nu se va opri si la noi macar ceea ce altii au interzis, in 1-2 ani vom vorbi si la noi de temutul ccd.

Eugen B

D006

Daca eram un popor normal la cap se puneau apicultorii din toata tara la masa dialogului si in maxim un an se gaseau solutii favorabile atat stuparilor cat si agricultorilor.  Cum noi suntem o adunatura de fiinte bipede din cea ramas in urma marilor imperii nu putem alege solutii normale.

mape 48-petru manea

La culesul f.s. am avut in apropiere numai parcele mici lucrate probabil de particulari care nu au tratat samanta cu pesticide periculoase pentru albine .De aceea nu am observat depopulari masive ,decat cele normale la culesul f.s. unde se stie ca este o uzura a albinelor mai mare