Jurnal apicol

Creat de D006, Ianuarie 03, 2009, 03:51:39 PM

« precedentul - următorul »

cornelioandanciu

Citat din: dragos2006 din Noiembrie 26, 2014, 09:56:11 PM
Fiecare praseste albina din zona lui . E mai bine sa faci ameliorare pe rasa locala decat sa faci import de material genetic. La noi e noaptea mintii , problema e ca pinguinii au pus botul la vrajeala . Dar incet , incet se revine cu picioarele pe pamant.
Aha! In sfarsit cineva care face apicultura serioasa, nu ca mine, spune public treaba asta!Pentru asta Dragos , ai din partea mea  :beer:... :beer: .Pe altii ii auzeam ca in numele profitului ar fi mai bune albinele din "Honolulu!" :mad:
Va salut.

oroles

Citat din: andreiu din Noiembrie 26, 2014, 09:07:18 PM
Citat din: oroles din Noiembrie 26, 2014, 06:22:36 PM
Deoarece am 2 stupi care stau fiecare pe 2 capre as vrea sa ii mut si sa creez un rand nou, folosind doar 3 capre. Mai am o capra si pe viitor cu 2 capre as mai putea crea un sir de stupi mai mic. Ideea e ca vreau sa ii mut circa 3-4 metri pe fiecare. Exista riscul ca ghemul sa se dezintegreze la transport si sa se piarda matca?
Va multumesc!
Capra sare stupul, stupul sare capra !! Oroles baiatule, hotareste-te , mai pune dedesupt si cateva verze, macar cate una de fiecare capra !! :rotfl: :hi: :hi:
Eu  nu cred ca nu ai inteles despre ce era vorba, altfel te-as suspecta de... Cred ca ai vrut sa fii mai "sugubat"! Era vorba despre suporti, dar cred ca te-ai prins si tu.

CitatII. Suport de lemn cu patru picioare, încrucișate două câte două, pe care se pun lemnele pentru a fi tăiate cu fierăstrăul.
Sursa: http://dexonline.ro/definitie/capra
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

andreiu

Oroles, m-am prins ca m-ai prins ca m-am  prins !!! :rotfl: :hi: Multe lemne am taiat in copilarie pe astfel de aparate, cu fierastrau de mana cu coarda .

marian sima

Citat din: dan sebastian din Noiembrie 26, 2014, 09:41:50 PM
Astia vor italiana pura, care ierneaza varza iar noi nu stim cum sa scapam de ele.

Ai dreptate cu iernatul ,insa la o populatie mare nu ai probleme.

Pe langa acest neajuns albina italiana are si parti bune.

Dezvoltare puternica in timp scurt si se preteaza la cutii de volum mai mare adica la o apicultura moderna.
Fata de alte albine italiana este mai neroitoare.
Are o agresivitate mai mica decat alte rase.
Are cel mai bun randament pe timp de canicula la floarea-soarelui .

Arealul melifer al Romaniei difera de la o zona la alta si este de inteles ca aceasta rasa nu e buna pentru zona Miercurea-Ciuc insa in lunca Dunari aceasta rasa are potential.

Insa din pacate cum spunea si autorul acelui text ,nu avem o linie pura.

In aceasta tara e neaparat nevoie de institute zonale care sa faca imperechere artificiala pe linii pure.
Cand vei avea de unde sa te aprovizionezi cu material biologic linie pura nu mai esti afectat prea mult de ce face incepatorul ghita .

Pacat insa ca dragi nostri senatori  care privesc pe aici si sant pasionati de albine in loc sa ajute apicultura infiintand astfel de institute zonale sint preocupati sa ceara banarea mea si poate a altora.

Pe timpul lui Ceasca zona mea era exportatoare de cartof timpuriu ,acum oameni iau cartof de samanta de la institut de la brasov si recolta pauza .
Asta deoarece cartoful de brasov nu e aclimatizat zonei mele ,asa e si cu albina ,o albina de munte poate deveni roitoare in alte conditii de clima.

dan sebastian

Corect. La mine la munte nu are ce sa caute. Beleaua e ca merg in pastoral la fs. Ce ma dreanjeaza la italiana e agresivitatea si ca are tendinta la furtisag, pe langa iernarea proasta.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

marian sima

Dan sant apicultori la tine la munte care scot cel mult 20 de kg de miere pe familie pe an (eu vorbesc de stationar).

O familie de italiene pregatita pentru culesul de la floarea soarelui scoate 35 de kg ,daca floarea e semanata in etape diferite cantitatea de miere este mai mare.

Cat despre agresivitate ,urmareste bine culoarea albinei care te-a intepat ,albina cu inele galbene te inteapa mai rar.

Cum spunea autorul acelui tex ,datorita imperecheri matci cu trantori de mai multe rase in stup ai doua tipuri de albina sau mai multe.
Chiar daca la un stup predomina albina galbena ai si albina inchisa la culoare ,albina care e mai agresiva si sare sa te intepe.

Eu la albinele italiene ating rama cu obrazul si nu inteapa,cat despre tendinta de furtisag daca gaseste mediu prielnic normal ca trece la furtisag,insa daca nu-i dai ocazie nu ai probleme cu furtisagul.

Marerea problema e cum spuneai,nici tu nu poti scapa de italiana si nici eu nu pot avea o albina italiana pura.
Curciturile strica treaba.

Institutul ala care-si zice ACA e caca-maca ,nu are matci insamantate artificial,la marimea lui trebuia sa aibe laboratoare in bazinele melifere.

In toamna vindeau la targ Mavrirol eu intreb de Mavric solutia care se gaseste in Mavrirol si un inginer de acolo mai mai sa-mi sara in cap ca deschid mintea celor care cumparau Mavrirol .

Centre zonale cu laboratoare de imperecheat matci artificial ar ajuta si pe cel de la munte si pe cel de la ses.

Insa de ce sa nu bage milioane de euro in buzunar pe chestii fictive in apicultura .

dan sebastian

Anu asta nu reusi nici cu 5 pastorale sa fac 20 kg per fam. insa sper sa fie cel mai negru an de apicultura pe care l-am intalnit. Ionel incearca sa se puna la punct cu fecundarea artificiala, si e dispus sa  mearga la domiciliul clientului si sa-i imperecheze matcile cu trantorii din familiile pe care ii prefera apicultorul.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

Eduard Rotaru

Citat din: dan sebastian din Noiembrie 27, 2014, 01:44:47 PM
Anu asta nu reusi nici cu 5 pastorale sa fac 20 kg per fam. insa sper sa fie cel mai negru an de apicultura pe care l-am intalnit. Ionel incearca sa se puna la punct cu fecundarea artificiala, si e dispus sa  mearga la domiciliul clientului si sa-i imperecheze matcile cu trantorii din familiile pe care ii prefera apicultorul.

Daca trantorii sunt urmariti si marcati (ceea ce nu cred ca va face aproape nimeni in stupina lui) atunci face sens inseminarea artificiala la domiciliu. Altfel, va ramane o mare gaura in buzunarul clientului si o mare dezamagire fata de rezultatul obtinut...

dan sebastian

Cand decizia e a ta nu mai dai vina pe nimeni. Insa daca iei decizii bune iti dai seama ce selectii poti face ?

italianu

DANE,tizule,tu ai albine din Italia,nu albine italiane! Sa stii ca-s diferite!
Io am lucrat cu apis ligustica spinola si aia-i alta mincare de peste! Sint calme pina a te enerva,rareori inteapa!
Fac o bascula de miere,puiet din leat in leat,si din cauza asta ,deseori, ramin fara rezerve---> de aici pericolul!
Eu am 70% carnica,25% buck(care m-a dezamagit) si 5% ligustica!
Prietenul meu a cump 30 de regine din sicilia,îs draci cu aripi!  :qp:
Viata nu-i dreapta ...obisnuieste-te cu asta!

oroles

Citat din: italianu din Noiembrie 27, 2014, 03:33:50 PM
25% buck(care m-a dezamagit)
In sfarsit unul care recunoaste ca BK e doar un  mit. Nu am avut dar din filmulete e clar ca nu sunt net superioare carpatinei.

Eduard Rotaru

Prea multi au introdus in tara BK si alte corcituri astfel ca acum e un drum si mai anevoios de parcurs in ceea ce priveste selectia...

oroles

Citat din: Eduard Rotaru din Noiembrie 27, 2014, 04:13:39 PM
Prea multi au introdus in tara BK si alte corcituri astfel ca acum e un drum si mai anevoios de parcurs in ceea ce priveste selectia...
Majoritatea care au adus BK au acum fie corcituri, fie carpatina in stupi daca nu au controlat imperecherea. :D
Eu lingustica nu am vazut in stup pana anul acesta cand a venit un stupar in zona mea cu 80 de stupi cumparati din zona Banatului. Asa m-am trezit cu stupi jumatate carpatine si jumatate lingustica.

marian sima

Colegi Apicultura e ramara a Agriculturi.
In zootehnie sant rase de lapte de carne de lana.

In Apicultura ca si in zootehnie sant rase de albina de miere,rase de roiuri,de venin ,polen si altele.

Fiecare apicultor merge cu rasa care-l avantajeaza cel mai mult,unul vinde roiuri,altul vrea butoaie pline,altul prefera sa vanda venin.

Pentru toate astea trebuie sa ai crescatoria cu rase de unde sa refaci linia dorita.

Ce avem acum e un amalgan ,amalgan care devine periculos din zi in zi.

dan sebastian

Citat din: italianu din Noiembrie 27, 2014, 03:33:50 PM
DANE,tizule,tu ai albine din Italia,nu albine italiane! Sa stii ca-s diferite!
Io am lucrat cu apis ligustica spinola si aia-i alta mincare de peste! Sint calme pina a te enerva,rareori inteapa!
Fac o bascula de miere,puiet din leat in leat,si din cauza asta ,deseori, ramin fara rezerve---> de aici pericolul!
Eu am 70% carnica,25% buck(care m-a dezamagit) si 5% ligustica!
Prietenul meu a cump 30 de regine din sicilia,îs draci cu aripi!  :qp:
Alea din Sicilia sunt ca mafia, agresive. Nu am albine italiene pt ca nu am cumparat niciodata matci. Doar carpatina corcita cu albina banateana (o reminiscenta de prin anii 80) distribuita de aca prin zona, si cu ce bk or fi prins la imperechere prin pastoral. Regret ca nu mai e rasa pura cum am luat-o acu 30 de ani de la un fiu de popa care mostenea din tata in fiu albine si era la 70 m de casa mea. Referitor la ce zicea respectivu in traducere nu inteleg dec ce nu a facut import direct din iItalia.