Jurnal apicol

Creat de D006, Ianuarie 03, 2009, 03:51:39 PM

« precedentul - următorul »

D006


marian sima

La salcam ai acest fenomen.
Adica secretia de nectar este mult mai mare in comparatie cu polenul si incarcatura mare de stupi pe suprafata face ca polenul sa fie insuficient.
S-a intamplat ca sa fiu la salcam si albina sa bata pe zone din afara paduri unde erau surse de polen.

Cat despre stimularea timpurie iarna aceasta sant in teste.

Am bagat stupi la adapost ,astazi de dimineata erau 7 gr la stupi,vreau sa mentin temperatura pe timp de noate la 7-8 gr si pe timp de zi la 5-6gr ,la inceputul lui februarie voi demara stimularea timpurie.

bio

Citat din: marian sima din Ianuarie 31, 2014, 12:33:41 PM
La salcam ai acest fenomen.
Adica secretia de nectar este mult mai mare in comparatie cu polenul si incarcatura mare de stupi pe suprafata face ca polenul sa fie insuficient.
S-a intamplat ca sa fiu la salcam si albina sa bata pe zone din afara paduri unde erau surse de polen.

.....

Marian..!!.In zona mea salcimul infloreste in luna MAI si atunci sunt inflorite  specii de plante fara numar..
.
Ca este sarac in polen salcimul -- asa este, .....dar pina a ajunge ca albina sa ia drojdie la tava in luna MAI este drum lung ....

marius_vfp

e adevarat ce ziceti amandoi , dar sa ne gandim ca daca ai o aglomerare la salcam  de cel putin 500 familii in aceeasi arie de zbor , polenul se epuizeaza imediat ,indiferent de cate flori sunt inflorite.
anul trecut ma duceam de dimineata la ele , si le priveam asa 2 ore dimineata , familia care iesea prima la cules aducea cel mai mult polen s-a dezvoltat cel mai bine cele care erau mai puturoase nu mai gaseau nimic polen dezvoltarea era medie.la prima ora a diminetii culorile polenului erau foarte diverse apoi predominau doar unele culori.
asta e doar parerea mea.
spor
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

marian sima

Eu am spus cand ai abundenta de nectar si nu prea e polen,pana acum eu nu am dat decat turta proteica primavara timpuriu.

stefan1

Citat din: bio din Ianuarie 31, 2014, 11:44:43 AM
Citat din: dragos2006 din Ianuarie 31, 2014, 11:28:39 AM
  E posibil sa ai cules masiv de nectar iar polen lipsa.
  Aici nu discut de invertaza in special ci despre nutritia albinelor , subiectul este vast dar avem suficient timp la dispozitie.

Doar intr-un singur caz poti avea cules masiv de nectar si polen lipsa.  Culesul "din sac"... :bravo:
...

  Mai este cazul culesului de mana de ex de la conifere, cand daca este de lunga durata e bine sa le asiguram o sursa de proteine, posibil faguri de pastura sau polen anterior recoltat sau amplasare in tr-o zona cu alta sursa de polen. In Australia de ex sunt unii palmieri care dau foarte multa miere dar nu dau polen. Si acolo stuparii trebuie sa se ingrijeasca de o sursa de polen.
  Referitor la drojdie de bere in vremea salcamului, ma indoiesc ca albinele se vor atinge de ea.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

captain bee

In perioada salcâmului, la începutul lunii mai, când vin căldurile si începe sezonul estival.....doar stuparul se poate atinge de bere.....pana se face drojdie.....stuparul !!!

D006


Kiwi Bee

Tare fain Dragose. Ideea cu policarbonatul la adapost vad ca merge bine de tot. Semnele de condens/puiet in stupi este un indiciu bun si fara acel policarbonat nu puteai sal ai. Fain de tot.

Apropo de cladirea anexa. Acum vreo 2 ani ziceai ca vei pune in functziune o linie de extractzie intro cladire mica. Ai un film despre linia de extractzie? Daca lai postat mai demult atunci mie precis mia scapat caci nu lam vazut.... Sau poate faci un film  nou.

D006

   E camera de extractie dar acum e locuinta multifunctionala . Sper ca de la vara sa fie numai pentru miere si polen.

ionel07196555

Daca am vazut bine 2* diferenta fata de exterior nu e cam putin sau nu au majoritatea puet ?
La mine la -6 afara in interior erau +4* dar erau turate mai multe famili , cam toate pe rindu 1 si 2 si mai putine pe cel de jos

bio

Dragosh, scoate hirtia dupa familia de albine ....va creste randamentul folosirii saltelutelor .
Astept  sa-mi dai o motivare, care nici tu nu o crezi jumate, din ce motiv folosesti hirtia la impachetare. Inainte de a da motivarea gindestete ca si tu te invelesti cu o plapuma si daca m-ai are rost sa iti bagi si un strat de hirtie intre tine si plapuma.
Eu as baga ceva "cald" cu mine sub plapuma.. :rotfl:

Sunt veteran in a folosii "plapumioarele" la familiile de albine si i-ti mai dau un pont.
Vrei sa vezi care familie are puiet..?? ..i-ti raspund repede ca stiu ca vrei ca esti tare curios .
--Daca vrei,... ia o bucata de pfl lat cit o scindurica de podisor si nu neaparat atit de lunga si aseazo pe salteluta, neaparat  deasupra familiei de albine.
Unde ai puiet, vei gasii bucata de pfl aburita pe partea dinspre salteluta .
Pfl-ul astfel asezat te ajuta la la asezarea mai buna a saltelutei pe familia dealbine.

...te astept cu filmul in care ne arati in cite familii ai puiet fara sa le deschizi numai cu observarea condensului dupa partea interioara a pfl-ului asezat deasupra familiilor .

D006

  Asa o fi numai ca eu din motive de igiena la plapuma folosesc si fața de bumbac pe care o spal la doua saptamani . La fel si cu hartia la stupi , e un material de unica folosinta care ma ajuta la pastrarea igienei in stup.
  Daca pfl-ul face condens e clar ca ai puiet. Dar e la fel de clar ca si salteluța pierde caldura la greu . In fapt la impachetaj trebuie sa folosim materiale rele conducatoare de caldura astfel incat albinele sa se uzeze cat mai putin cu producerea caldurii si sa-si foloseasca energia in alte scopuri.
PS. Astept sa vii si tu cu un film din stupina ta si nu cu slideshow.

bio

Citat din: dragos2006 din Februarie 02, 2014, 12:43:01 PM
  Asa o fi numai ca eu din motive de igiena la plapuma folosesc si fața de bumbac pe care o spal la doua saptamani ....

Nu inteleg prea bine....ce speli la 2 saptamini..?
Sa inteleg ca din 2 in 2 saptamini aduni "fata de bumbac" si o speli..?..

..cred ca esti primul care aduna materialul folosit ca "podisor" sa il spele la 2 saptamini din motive de igiena.

Citat din: dragos2006 din Februarie 02, 2014, 12:43:01 PM
.... Dar e la fel de clar ca si salteluța pierde caldura la greu . In fapt la impachetaj trebuie sa folosim materiale rele conducatoare de caldura astfel incat albinele sa se uzeze cat mai putin cu producerea caldurii si sa-si foloseasca energia in alte scopuri.
....

Orice impachetaj pierde caldura ... odata cu condensul se duce si ceva caldura.

M-ai facut curios si .....ma gindesc sa caut si eu termometru ca are sa aiba posibilitate sa pot afla simultan temperatura din 3 locuri.
Folosesc la impachetarea familiilor de albine 2 rinduri de saltelute si as vrea sa vad ce temperatura este deasupra ramelor ce temperatura ar fi dupa prima salteluta si ce temperatura ar fi peste a doua salteluta siimi voi face o imagine mai aproape de realitate privind pierderile de caldura la impachetajul folosit de mine.

Citat din: dragos2006 din Februarie 02, 2014, 12:43:01 PM
.....
PS. Astept sa vii si tu cu un film din stupina ta si nu cu slideshow.

...sper ca anul acesta voi trece de la poze la filme.
Cind ma duc al stupina, de cele mai multe ori sunt singur si  cine naibii sa ma filmeze./..apoi mi se pare nashpa  sa ma filmez singurel .
Am facut, de fapt mi-a facut juniorul meu  un film cind incercam sa arat cum"tund ramele" si lipsa de experienta in a apare pe sticla, s-a vazut din plin.


istodorescu vasile

s-a referit ca spala fata de plapuma cu care se acopera domnia sa , nu de pe stupi :nod: