Jurnal apicol

Creat de D006, Ianuarie 03, 2009, 03:51:39 PM

« precedentul - următorul »

bucovineanu

Intradevar in acest an chiar nu era nici un motiv sa moara familii de albine. Pana acum iarna inca nici nu a inceput.

Eugen B

Da, dar destul de multi au puiet acuma si nu e bine deloc.
Eu am noroc ca am prins 2 zile bunicele de curatire, in rest ma pregatesc de primavara.
Sper sa mai vina si ploi

G. Iulian

Pot spune ca nu am puiet la ora aceasta, datorita vremii. La mine au fost doar 4 zile cu temperaturi peste 12 grade si atunci doar maxim 14 grade timp de o ora. Doar cateva familii au avut zbor anemic de curatire. Stupii sunt toti cu fund de plasa toata suprafata si la ora asta au scoase subarele. Iernare usoara tuturor, se anunta temperaturi cu -11 grade noaptea in zona mea.

oroles

Citat din: Dragos G. din Decembrie 26, 2015, 10:37:20 AM
  Oameni buni sa aveti un Craciun fericit si un nou an plin de impliniri .  Chiar daca anul 2016 se anunta foarte greu pentru apicultura romaneasca sper sa-l trecem cu bine .
Un Craciun fericit si tie!
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

D006

Cu ocazia noului an va urez tot binele din lume si Dumnezeu sa va ocroteasca ! Tot cu aceasta ocazie cer scuze celor pe care i-am suparat voit sau involuntar. Cele rele sa se spele , cele bune sa se adune !

PS. Folosesc acest prilej pentru a transmite un gand bun catre doua persoane speciale pentru mine : Andrei Ignatov si Dorian din Canada.

D006

Vad ca e mult curent in mediul on-line in urma celor povestite de Ignatov. Multi considera cele spuse de el drept gogosi ...  daca pui cap la cap informatiile expuse de Ignatov , Aghiana si Dorian intelegi ca totusi gresim undeva si nu putem sa avem colonii superputernice deoarece nu practicam apicultura corecta.
  E mai usor sa spui ca nu se poate decat sa procesezi inteligent informatia . La ora actuala 42% dintre romani considera ca soarele se invarte in jurul pamantului . Daca la acesti oameni le spui ca este exact invers te crede ca esti ori mincionos ori nebun deoarece ei vad soarele ca se misca si nu pamantul . La fel si cu stuparul roman , daca el stie ca o colonie are atata albina iarna si atata albina vara si ii spui ca se poate si altfel spune ca vinzi ...gogosi.
  Am ramas uimit cum multi apicultori au sarit de cur in sus la metoda de inmultire expusa de Ignatov spunand ca este imposibil dar treburile respective sunt de domeniul evidentei .

bucovineanu

Eu as vrea sa vad concret acele familii. Pe net se pot spune si se spun multe. Dar de la teorie pana la realizare in practica e........ cale lunga.
Mai ales in zilele noastre cand albinele sunt tot mai afectate de varroa, care pe an ce trece devine tot mai greu de tinut sub control. Daca mai adugam si otavurile folosite in cultura plantelor, care otravuri sunt din ce in ce mai nocive, ajungem la imaginea pe care o vedem toti, cu familii care abia daca pot fi numite asa si de care nu suntem siguri ca ies in primavara.
Daca acum 20-25 de ani se putea vorbi de familii foarte puternice, odata cu trecerea anilor e tot mai greu sa avem macar familii acceptabil de tari.

D006

Aici este punctul slab a lui Andrei , nu are cum sa demonstreze practic in propria stupina . Asta nu inseamna ca ce spune el nu se poate aplica in practica. El spune bine ce spune dar se vede de la o posta ca nu este si practician .

bucovineanu

In anii trecuti mai era cineva la moda care invata albinele ce trebuie sa faca si cum trebuie sa procedeze pentru a scapa de varroa si cum trebuie sa fie folosita o anumita lada pentru a obtine nu stiu cate roiuri intr-un sezon. Totul functiona excelent atata timp cat nu avea albine in lada. Odata ce lada este populata cu albine situatia se complica si in apicultura nu este ca in matematica. In apicultura nu intotdeauna 1+1=2.

D006

Nu putem compara cele doua personaje , Andrei chiar cunoaste apicultura mai ales teoretic iar on-line e doar un impostor.

bucovineanu

Nu contest cele zise de tine. Dar am vrut sa accetuez ca in apicultura, ca si in alte domenii, nu intotdeauna ceea ce e valabil in teorie se adevereste si in practica.

D006

Aici intervine măiestria , cine este baiat inteligent aplica teoria in practica. Ai informatie , ai stupi , ai inteligenta , nu ramane decat sa transformi teoria in bani.

bio

Citat din: bucovineanu din Ianuarie 03, 2016, 08:40:31 PM
Nu contest cele zise de tine. Dar am vrut sa accetuez ca in apicultura, ca si in alte domenii, nu intotdeauna ceea ce e valabil in teorie se adevereste si in practica.

...si nu intotdeauna ce se potriveste la un apicultor se poate potrivii si la alt apicultor care poate este in alta zona geografica sau are alt model de stup.

Poate fi si o problema cu punerea teoriei in practica de foarte multe ori .... ca in apicultura ce trebuie facut azi este bine sa faci azi ca miine va fi tirziu ...iar daca faceai  ieri, era prea devreme .

oroles

As adauga la ce a zis domnul @bucovineanu ca hranirile cu antibiotice au facut mai mult rau albinelor. Am cateva studii care spun ca a crescut numarul de infectii bacteriene la albine de cand se administreaza antibiotice in hrana lor. Esti doctor Dragos, tu ce parere ai despre administrarea "preventiva" de antibiotice la albine?

Si o intrebare de bun simt: Tu ai accepta sfaturi de la cineva care si-a omorat toate familiile de albine deoarece sotia nu mai era de acord cu aceasta ocupatie? Daca punea 3-4 caturi deasupra cuibului inseamna ca nevasta domnului Ignatov, suparata de faptul ca se impiedica de atata miere prin casa a decis  o decimare "ritualica" a intregii stupine.  :rotfl: =)) Eu unul nu pot sa rad la asa ceva (asa cum a facut Pustu) si nici nu pot prelua "nereflexiv" sfaturi de la o astfel de persoana.

Sunt prea mic... Am putini stupi, dar nu inghit orice. Poate asta ma face sa fiu un stupar slab...
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

roi_ag

Citat din: Dragos G. din Ianuarie 03, 2016, 09:02:01 PM
  Aici intervine măiestria , cine este baiat inteligent aplica teoria in practica. Ai informatie , ai stupi , ai inteligenta , nu ramane decat sa transformi teoria in bani.
Daca nu te ajuta vremea, degeaba ai tu calitatile enumerate sus .