Jurnal apicol

Creat de D006, Ianuarie 03, 2009, 03:51:39 PM

« precedentul - următorul »

D006

Ca neonicotinoidele sunt o problema e clar dar faca dovezi clare nu poti merge in instanta . Si acum sa fim seriosi , marii fermieri baga in tara din exporturi peste 5 miliarde de euro , apicultura cat baga ?
  Eu unul scot din schema de pastoral rapita iar la floarea soarelui voi merge doar o perioada limitata de timp.

oroles

Acum o inteleg pe Grapini. Tableta imi baga automat cuvinte. In loc de "asaltate" mi-a bagat "asfaltate". Trebuie sa dau disable la autocorrection.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

Eugen B

Daca FS va fi tot asa si pe viitor posibil sa nu mai merg deloc la acest cules. Problema este ca altceva nu prea am in perioada aia. Poate solutia e sa mergem la deal sau munte.
Domnu Dragos daca va continua mult timp cu neonicotinoide si alte chimicale apicultura va avea exporturi 0. E clar ca agricultura e mult peste apicultura.

D006

Productia de miere a Romaniei e un dezastru la capitolul calitate dar si la cantitate. In urmatorii 5 ani intrevad un regres puternic al apiculturii romaesti. Iar pe modelul romanesc , scapa cine poate.

bucovineanu

Daca va continua asaltul pesticidelor in agricultura si nu se va opri si la noi macar ceea ce altii au interzis, in 1-2 ani vom vorbi si la noi de temutul ccd.

Eugen B

D006

Daca eram un popor normal la cap se puneau apicultorii din toata tara la masa dialogului si in maxim un an se gaseau solutii favorabile atat stuparilor cat si agricultorilor.  Cum noi suntem o adunatura de fiinte bipede din cea ramas in urma marilor imperii nu putem alege solutii normale.

mape 48-petru manea

La culesul f.s. am avut in apropiere numai parcele mici lucrate probabil de particulari care nu au tratat samanta cu pesticide periculoase pentru albine .De aceea nu am observat depopulari masive ,decat cele normale la culesul f.s. unde se stie ca este o uzura a albinelor mai mare

D006

Samanta nu o trateaza "particularul " cu neo... , o cumperi deja tratata . App. cand discutam despre aceste substante sa vedem cine este Monsanto .  Poti sa risti sa cultivi si cu samanta netratata dar intai sa luati contact cu un nor de ratușcă . Aceasta problema se intalneste foarte mult in sud-estul Romaniei in fapt zona cu cea mai mare productie agricola din tara . In partea de vest este practic inexistenta asa ca acolo stuparii sunt mai norocaosi.

bmdna

Din pacate problema neonicotinoidelor confirma inca odata faptul ca noi ca popor avem niste conducatori care accepta ca tara noastra sa aiba in continuare un statut de colonie. Niciodata conducatorii nostril nu au pus in fata binele national, mai pe scurt sa ii fie bine omului care sta in societate la baza piramidei. Nu ma voi intinde prea mult. Am sa dau exemplul cu normele de poluare euro 3,4,5,6 si la cat o mai fi ajuns. Noi am fost mai draconici in respectarea acestor norme decat multe tari europene. Iata si acum este mai convenabil sa inscrii in circulatie o masina in Bulgaria. Cei care avem ceva ani ne aducem aminte ca atunci cand nu ne forta nimic era impusa de stat o norma ca nu se putea inmatricula o masina mai veche de 8 ani (erau si exceptii, de ex fundatii). In acelasi timp se permitea sa circule dacii de 30-40 de ani care poluau de sute de ori mai mult. De ce asta? Ca sa se vanda masini noi, produse de... ghiciti dumneavoastra.

Treaba cu neonicotinoidele e putin invers. Adica este evident ca sint daunatoare. Dar, din nou, in dispretul fata de binele omului din popor se pemite folosirea lor. In acelasi timp in tarile UE de rangul I (e trist dar adevarat) pe buna dreptate folosirea acestora este interzisa. Ce nu se spune e ca in mod sigur acestea afecteaza si omul. Eu am o pregatire care are oarecum legatura cu domeniul. Aceste otravuri sistemice se imprastie in toate organiele plantei. Nu numai in flori si nectar. Acvestea se duc, cu siguranta, si in seminte. Ce mai este daunator la ele este ca au asa un dar de a se concentra in corpul fiintelor. Daca presupunem ca am manca direct acele seminte de floarea soarelui recoltate dupa ce planta mama a fost tratata cu neonicotinoide, in corpun nostrum ar intra o anumita cantitate din aceste otravuri. Daca in schimb un porc ar fi hranit cu acele seminte si noi am manca din carnea respectiva, atunci am ingera o cantitate si mai mare de otrava. Si se poate si mai rau, Vaca sa fie hranita cu acele substante iar laptele sa fie dat la porci (cum se intampla pentru ca taranii n-au cui da laptele) iar porcii sa fie la randul lor mancati de om. Gradul de otravire este cu atat mai mare cu cat acea otrava a trecut prin mai multe corpuri. Apoi ne miram ca sint atatia oameni bolnavi.

Sa va mai spun o experienta proprie. Eu locuiesc acum la tara si mereu imi ieseau intr-un loc in casa furnici. Undeva de sub temelie. Au inceput sa iasa in primul an cand am lasat la rezerva vreo 4 faguri cu miere. Cand I-am pus la pastrare erau cam jumatate miere capacita, jumatate necapacita. Cand m-am uitat dupa un timp, furnicile au curatat complet mierea necapacita> fagurii erau perfect curati, mai era doar mierea necapacita. De atunci tot le-am dat cu un spray. Dispareau vreo 30 de zile dupa care iar apareau. M-am plans cuiva si mi-a zis ca are un praf minune, daca dau cu el dispar complet. Am venit acasa si am dat in calea lor cat pune un cardiac sare in mancare. Vreau sa spun ca peste maxim 10 minute nu mai era nici urma de furnica... . M-am uitat sa vad ce contine. Ati ghicit, un neonicotinoid: Imidacloprid. Si praful ala nu era imidacloprid pur. De fapt cea mai mare parte era un excipient, procentul de imidacloprid era de cateva procente, 2%. Si se mai intampla si ce spunea dl. Stefan, aceste insecticide au remanenta si in sol. Din pacate, in sol omoara mai mult insectele utile decat pe cele daunatoare, pentru ca daunatorii oricum sint obisnuiti sa fie agresati.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

stefan1

Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

oroles

Englezii nu mai au cosasi (acele insecte care sar prin iarba) din cauza pesticidelor. Au venit la noi vreo cativa entomologi impreuna cu cu Printul Charles, au vazut ca avem cosasi si alergau foarte incantati dupa ei.

Sa vedem de ce goana aceasta dupa tratarea cu neonicotinoide la noi:

Producem mult mai putin decat am putea produce. Avem o suprafata cultivata cu cereale mai mare decat multe state occidentale, insa scoatem productii semnificativ mai mici la ha. Cum agricultura este la noi este unul dintre "motoarele economiei" se incearca un compromis. In loc sa se investeasca in sisteme de irigatii (varianta scumpa) se investeste in seminte rezistente la seceta si in pesticide (varianta ieftina). Faramitarea proprietatii agricole este iarasi o cauza a slabei productii. Cei care inca isi lucreaza pamantul nu investesc nici macar in seminte. De irigatii nici nu mai vorbim. Se face agricultura de subzistenta si semisubzistenta. Cei  care isi dau pamantul la asociatii se duc si il fura pe cel caruia i-a arendat pamantul. Anul urmator pamantul nu ii mai este luat de catre arendator si cum nici proprietarul nu are chef sa il munceasca ramane parloaga. Parloagele contribuie mult la pretul ridicat al cerealelor. Impozitul mic aplicat pe terenuri il face pe taran sa nu isi munceasca pamantul. In plus taranul este refractar la noile tehnologii si idei. Pune porumb in loc sa isi diversifice productia. Nu pot sa nu remarc cum o groaza de consateni ai parintilor mei s-au amuzat teribil cand niste tineri din sat au plantat pe terenuri de peste un hectar nuci, capsuni, levantica si alte plante "neconventionale". Radeau ca prostii fara sa isi puna problema ca aia traiesc si scot profit de zeci de ori mai mult decat pe terenurile cultivate de ei cu porumb. Tara merge intr-un picior din cauza taranimii si imi asum aceasta afirmatie. Le place subzistenta si nemunca. Ca sa nu aiba surprize la alegeri, partidele au amanat aprobarea sanctiunilor pentru cei care nu isi lucreaza pamantul si nu il dau in arenda. Macar pe aceasta tema au fost discutii in Parlament, insa  protejarea proprietatii nici macar nu s-a pus in discutie. Bine ca modifica Codul Penal pentru protejarea celor corupti prin introducerea "arestului la domiciliu" si "eliberarea sub control judiciar" insa pentru protejarea micului intreprinzator nu se face nimic. De aceea suntem in Evul Mediu. Parerea mea e ca o simpla sanctiune a celor care nu isi muncesc pamantul aflat in proprietate ar genera o multime de schimbari benefice: s-ar reduce pretul la cereale (si implicit la lapte si carne), s-ar reduce pretul la terenuri agricole, s-ar comasa multe proprietati etc. Deh, scaderea in sondaje trebuie sa si-o asume si cineva...

D006

Din surse neoficiale am aflat ca Romania are anul acesta cea mai mare productie recoltata la FS si porumb din UE. Va dati seama ca fara neonicotinoide nu se putea asa ceva.

oroles

Citat din: Dragos G. din Octombrie 12, 2015, 10:47:55 AM
  Din surse neoficiale am aflat ca Romania are anul acesta cea mai mare productie recoltata la FS si porumb din UE. Va dati seama ca fara neonicotinoide nu se putea asa ceva.
Suntem tara din UE cu suprafata cea mai mare de FS cultivata si cu productia cea mai mare de mai mult timp:

http://ec.europa.eu/eurostat/tgm/table.do?tab=table&init=1&language=en&pcode=tag00109&plugin=1

http://ec.europa.eu/eurostat/tgm/table.do?tab=table&init=1&language=en&pcode=tag00109&plugin=1

La capitolul porumb, cred totusi ca Germania si Polonia ne-au depasit. Eurostat nu precizeaza cat porumb s-a produs, precizeaza in general "cereale", aici intrand si grau, orz, porumb. Si sa nu uitam ca in spatiul extracomunitar avem doi giganti producatori de cereale: Rusia si Ucraina. Chiar sa fie asa cum sustii tu, stiu ca suntem la 60% fata de anul trecut productie de porumb. De aici am concluziona ca si germanii si polonezii au avut un an neproductiv.

D006

La porumb a scazut productia deoarece si suprafața cultivata a scazut din cauza pretului mic astfel incat a devenit o productie mai putin rentabila .