Jurnal apicol

Creat de D006, Ianuarie 03, 2009, 03:51:39 PM

« precedentul - următorul »

bucovineanu

Nu conteaza foarte mult ce tip de stupi folosim. Mai mult conteaza pentru productia de miere ceea ce avem in acei stupi, adica puterea familiilor de albine.

milu56

Da asa este,in Romania am lucrat cu asazis vertical 12 rame si magazie si orizontal 18 rame o stupina stationara in zona de munte dar in ani buni se umplea magazia si in ani mai slabi nu ajungea la magazie asa ca pot sa spun ca in ani slabi erau toti orizontali,pentru iernat foloseam paie de grau peste podisor atunci nu se stia aerisire la fundul stupului.

Bistriteanul

Cu toata consideratia care o port pentru cei mai experimentati, permiteti-mi sa imi expun parerea , si anume ca, mocheta dispusa sub folia de PVC, nu cred ca este indicata.
Vaporii de apa, trec prin podisorul de lem, trec prin mocheta si condenseaza pe folia de PVC, astfel ca mocheta va fi in permanenta umeda, rezultand mucegai...
Mai mult, mocheta, sau orice izolatie, odata ce se imbiba cu apa nu mai  asigura izolarea termica pentru care a fost prevazuta.
Deaceea consider ca peste rame trebuie sa se dispuna folia, peste folie mocheta (termoizolatia).
Folia se poate aseza putin inclinata catre urdinis (catre margini), astfel incat picaturile de apa (din condens) sa cada in exteriorul cuibului.Inclinarea se poate asigura fie utilizand constructiile de ceara de peste rame, sau  mai simplu, in cazul in care nu avem fund cu plasa, prin inclinarea intregului stup catre urdinis.

Eventual, se poate dispune peste mocheta un al doilea strat de folie, obtinundu-se astfel un strat de aer izolator , in plus, cea de a 2-a folie impiedica eventualele infiltratii sa umezeasca termoizolatia.
Admir albina si cainele national, Ciobanescul Romanesc Carpatin.

http://www.carpatin.net/
http://www.carpatin.net/forum

marian sima

Mai oameni buni de ce nu vreti sa intelegeti ca folia sub mocheta o folosesc doar primavara si toamna adina dupa inghet si pina da inghetul,vapori de apa nu trec prin podisorul de lem daca mai ai si folie peste podisor asa cu zice dl Batrinul produci o catastrofa ,peste podisor trebuie sa mai ai um material textil pentru circulatia aerului,fundul cu sita nu i-l folosesc din foarte multe motive.Mocheta nu se inbiba cu apa ,folia formeaza o bariera rece/cald mocheta nu face bariera,dv vorbiti din presupuneri eu va spun din experienta.

marian sima

X

mape 48-petru manea

folia si apoi mocheta si binenteles fund anivarooa

marian sima

x

pharaonu75

Uite asa vede lumea cum arati!
Dar din poza reiese ca erai cam pe fuga! Nu cumva erau stupii vecinului? =)) :rotfl: =))
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

marian sima

x

marian sima

Dupa cum se vede ghemul de iernare ieste jos aproape ca nici nu se vedea.Asa ca stupi au iernat foarte bine.

marian sima

Stupi lipiti unul de altul pentru a crea un microclimat sub folie.

Bistriteanul

Dl.Sima,
sa inteleg ca in primavara ("dupa inghet" ziceti), ma gandesc eu ca dupa ce nu mai exista risc de inghet, desfaceti impachetajul cu mocheta, si asezati sub mocheta, folia de PVC?
Scopul introducerii foliei in primavara ar fi furnizarea apei pentru puiet?

Care este scopul introducerii foliei la inceputul toamnei?
Admir albina si cainele national, Ciobanescul Romanesc Carpatin.

http://www.carpatin.net/
http://www.carpatin.net/forum

filip

Stupii orizontali in pat cald au fost folositi in paviloane apicole.Am vazut multi adepti ai lor.Un stup orizonal nu-i mai lat ca unul vertical asezat in pavilion.Lungimea mare e in interiorul pavilionului.
Stilul de lucru e diferit in functie de apicultor
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

marian sima

Dupa cum stiti la anumite temperaturi albina se stringe in ghem ,ghemul are in interiorul lui mai multe nivele cu diferenta de  temperatura de la un nivel la altul,prin folosire foliei la un cuib restrins atunci cind albina intra in ghem la alti ,la tine datorita acestui impachetaj poate sa acopere o suprafata mai mare pe rama nu se pierde caldura si nu ai nici curenti de aer,o familie cu folie deasupra suporta mai bine diferenta de temperaturi zi /noapte din perioada de toamna,cu alte cuvinte folia te ajuta sa ai puiet mai mult pe rama.La anumite valori de temperatura albina poate sa incalzeasca cuibul cind la un stup fara folie incalzeste ghemul.

marian sima

Gresit dl Filip , la mine in zona un vagon cu stupi orizontali este mai scump decit unul cu verticali si vagoanele cu orizontali se cauta,verticali i-au cei care au lucrat diverse meserii prin spania aud ca verticali sint STUPI DE PROFESIONISTI si se apuca de apicultura ,si ii vezi ca trece cu un logan de bidonase de miere de la suta de stupi,cind alegi pe ce stil lucrezi trebuie sa cunosti niste criterii ,ii respect pe cei care au ales verticalul si pe cei care au trecut de la vertical pe MeR,ii inteleg foarte bine pe cei care folosesc stilul Laintz,acestia ierneaza fara problema ca nu au miere deasupra ghemului.Dar ma amuz de uni caraghiosi care folosec un tip de cutie doar pentru ca e la moda sa ca aud ca sint stupi de profesionisti,si trintesc un cat deasupra asta pentru ca sint la salcim si sa bage albina miere dar jos familia nu e dezvoltata destul si ii mai creaza si un gol de aer deasupra ,asta pentru a avea consum mai mare de miere pe timpul noptilor de primavara si pentru a tine familia din dezvoltare.