Jurnal apicol

Creat de D006, Ianuarie 03, 2009, 03:51:39 PM

« precedentul - următorul »

D006

In Romania s-au dat subventii cu nemiluita dar nu am vazut nici un taran sa investeasca banii primiti in afacerea de baza , sunt prea saraci sa se gandeasca la o afacere !  Cati din cei care au luat bani pe 141 i-au reinvestit in afacere ?
  Taranul roman e prea sarac si prost pentru a se gandi la agricultura ca la o afacere !  mai teebuie sa curga multa apa pe Dunare pana vom avea si noi mentalitate capitalista .

milu56

Nu vreau sa intru in amanunte,parerea mea este ca taranul roman pana ajunge la bani de la UE,se trezeste ca din suma care era pentru el,nici jumatate nu ii raman,asa ca degeaba face proiecte ca nu le poate duce la indeplinire,unde merg banii nu e treaba mea ca sa spun,dar am mai multi prieteni plecati in strainatate care gandesc ca si mine si poate intro zi o sa ne adunam.......

D006

Milu tu nu ai de unde sa stii cum sta treaba , banii vin pe doua cai , odata prin subventie directa si a doua prin proiect .
  Nu-ti mai da cu parerea fara sa stii cu ce se mananca banii europeni ! toti stuparii care au aplicat 141 sau 112 au luat banii 100 % . Daca pe proiect mai esti obligat sa faci unele achizitii ( cazul 112) pe 141 si subventii poti face orice cu banii .
Voi expatii nu ati rezistat in Romania cand era bine , asa ca nu vad cum sa va adunati ... decat la o bere !  Cine are sange in instalatie sta in tara si construeste capitalismul  !

milu56

Citat din: dragos2006Milu tu nu ai de unde sa stii cum sta treaba , banii vin pe doua cai , odata prin subventie directa si a doua prin proiect .
  Nu-ti mai da cu parerea fara sa stii cu ce se mananca banii europeni ! toti stuparii care au aplicat 141 sau 112 au luat banii 100 % . Daca pe proiect mai esti obligat sa faci unele achizitii ( cazul 112) pe 141 si subventii poti face orice cu banii .
Voi expatii nu ati rezistat in Romania cand era bine , asa ca nu vad cum sa va adunati ... decat la o bere !  Cine are sange in instalatie sta in tara si construeste capitalismul  !
Va doresc mult SUCCES in construirea capitalismului!

D006


alvo

buna ziua!
eu am postat doar chestii tehnice pana acum,dar vazand atitudinea discret ostila a dlui suparescu si cirn,nu ma pot abtine sa nu intervinsi sa-i intreb pe cei 2 ce postare reprezentativa ptr domniile lor pot sa ne indice pe acest forum,sau pe un alt forum de apicultura?

D006


proapi

Citat din: stupar-escuUn caine legat in lant nu are altceva de lucru decat sa latre.Eu sunt cainele care pentru unii este buldog si pentru altii ...doar o javra.
Nu se intelege explicit la care din capetele lantului va aflati, poate reformulati.

D006

Sa mai vedem de se petrecea prin Europa in  anii "20 .
                                 Cat poate produce un pamant bine lucrat
          Langa coasta de miazanoapte a Frantei , in marea batuta de regiuni si vanturi reci , este o minca insula numita Jersey . Nu-i nici cat o plasa  ; ci cam cat mosiile a 2 - 3 sate , lunga de 13 km. si lata pe jumatate . Pana acum 100 de ani locuitorii insulei  erau niste bieti pescari  cari nu puteau face plugarie in pietrisul gol. Ca sa ni-si mai aduca alimente  de peste apa  , oamenii s-au apucat sa-si presare pietrele cu pamant negru  carat cu corabiile cu ierburi putrede adunate de pe tarmul marii , pana si cu pisici moarte din Egipt si cu oasele  mortilor aduse de la Plevna.
          Ei sunt stapani pe mici laturi de 2 pana la cel mult 8 hectare . Azi fac o plugarie ca la carte . Tot ce stiinta  agriculturii a descoperit , se poate vedea la Jersey . In insula bicuita  de neguri si vanturi reci , taranii scot mai mult de trei recolte pe an . Au ridicat  ridicat ziduri de adapost  contra vanturilor  si care sa tie cald semanaturilor. Cultiva cartofi si alte trufandale  de Aprilie si Mai , pe o scara foarte intinsa  , folosind ingrasamintele si toate mijloacele de a grabi incoltirea si cresterea . cand incepe exportul lor , de pe acea bucata de pamant  , se cara cu cate 8 – 10 vapoare pe zi spre Anglia  si franta . Scot cate 27 de tone la hectar , ceea ce este de 2 – 3 ori mai mult ca la noi.
         De indata ce sunt scoase cartoafele , se pregateste a doua recolta , un soiu de grau de trei luni care creste repede . Nu se pierde nici o zi . Tarina de cartofi poate sa nu fie mai intinsa  decat o jumatate de hectar  , dar  de indata ce un sfert dei ea este descurcata , se fac alte semanaturi .
         In acesta insulita careia ii vezi marginile cu ochii cresc pana la 20000 de capete de vite  pentru nevoile locuitorilor  si pentru export. Te miri unde  mai incap . de aici se scoate un unt vestit in multe tari.
          Aici se vad peri cu fructele invalite in niste tichii ca sa le tie de cald. Aici se face cultura legumelor trufandale  sub sticla in sere .  Poti culege in Mai cate 4 kg. Patlagele rosii de pe un fir , mazare  boabe  si fasole verde  in Aprilie , pepeni  sau struguri in Mai si chiar in Aprilie . In decembrie se seamana cartofii ( in sere incalzite  cand e ger) . In locul lor in Mai pun patlagele rosii care-s gata  la sfarsitul verii. Apoi mazare  boabe , laptuci  si alte legume marunte . de pe aceiasi bucata de loc  scoate si  5 – 6 recolte pe an , iar regula obisnuita e 3 recolte . de aceia un cultivator  de acolo nu se lauda  cand spune ca el scoate de pe  5 hectare  atata venit cat ar scoate altii de pe  500 – 600 hectare.
                                                                                                                                                                                               Dupa  Kropotkin
   EPILOG - CE ESTE JERSEY AZI :
       Sistem Politic
Jersey are propriul Parlament, numit States of Jersey. Este format din 53 de membrii aleşi: 12 senatori - aleşi pe o perioadă de 6 ani, 12 conetabili - şefii parohiilor aleşi pe o perioadă de 3 ani, 29 deputaţi - aleşi pe o perioadă de 3 ani. Pe lânga aceasta şeful civil al insulei - Bailiff; şi adjunctul participă la întruniri, acesta din urmă fiind preşedintele şedinţelor. Trei membrii fără drept de vot participă la şedinţe: Decanul, procurorul general şi solicitorul general, toţi trei fiind numiţi de coroana Britanică.
    Din 2005 a fost introdus postul de Ministru Şef (engleză Chief Minister) care este şeful guvernului, compus din miniştrii.
Sunt puţine partide politice, candidaţii participând în general ca independenţi. Jersey are propriile sisteme legale şi de sănătate şi propria politică de imigraţie care însă nu este valabilă în celălalt bailiwick. Împreună cele două bailwickuri exercită tratate de dublă taxare, pentru a evita ca persoanele să fie taxate de două ori. Din 1961 fiecare bailiwick are curtea sa separată de apel, dar există o anumită corelaţie între cele două curţi
      Economia
Economia insulei se bazează pe servicii financiare, turism, comerţ electronic şi agricultură. Serviciile financiare reprezintă aproximativ 60% din veniturile insulei, Jersey fiind unul dintre principalele Centre Financiare Offshore. În Jersey nu se percepe TVA şi are un număr mare de magazine Duty free astfel că produsele de lux sunt mai ieftine decât în Anglia sau Franţa, acest lucru fiind un motiv în plus pentru atragerea turiştilor din aceste ţări. Principaluele produse acrigole sunt cartofii şi lactatele, rasa de bovine Jersey fiind caracteristică pentru insulă.
Jersey îşi emite propriile bancnote şi monede de Liră sterlină - Lira sterlină Jersey. Acestea circulă în mod liber în cadrul celor două insule ale canalului împreună cu bancnotele şi monedele Regatului Unit. Nu sunt o modalitate legală de plată în cadrul Regatului Unit, dar sunt de multe ori acceptate.

alvo

Citat din: stupar-escuUn caine legat in lant nu are altceva de lucru decat sa latre.Eu sunt cainele care pentru unii este buldog si pentru altii ...doar o javra.
Matale stai linistit acolo unde esti si nu incerca sa-i locul lui Romikele.Nu ai cum!Nu stiu cati stupi ai matale dar stiu cat are Dragos.Eu am mai multi.
Pe stuparitul nu e loc de moderici si acolitii de acolo, care nu sunt putini.
Aici pe Apiardeal, au fost cocotati profitorii si mincinosii cu gura larga.Trebuie sa mai si latre cineva.Atentie ca va urma foarte curand si muscatura.
tot nu ati raspuns la intrebare,va rog sa indicati o postare de-a Dvstra care considerati ca va reprezinta ca apicultor,alta decat cea in care afirmati ca aveti stupi mai multi decat Dragos(aici nu e concursul cine o are mai mare)
P.S.daca va considerati caine,va avertizez sa fiti atent ce faceti cand nu aveti ce face,Doamne fereste sa  va rupeti sira spinarii!

D006


D006

Times.ro anunta cu durere incetarea din viata a celebrei capre a vecinului, care a decedat astazi la orele 8:00, dupa o indelungata suferinta.
Personaj controversat inca de la formarea primelor state medievale romanesti, capra vecinului a constituit permanent o prezenta incomoda in spatiul carpato-danubiano-pontic, foarte multi conationali dorindu-i moartea sau cel putin niste chinuri grele.

Capra vecinului suferea de depresie, datorita atitudinii societatii romanesti fata de ea. Traia cu constiinta faptului ca nu e dorita de nimeni, si probabil nici macar de vecin.
Ambulanta care s-a deplasat la domiciliul vecinului pentru a a o transporta la spital a fost atacata pe drum, pentru a zadarnici eforturile de a-i salva viata caprei vecinului.
"Nu am vazut niciodata asa ceva, o asemenea aversiune fata de capra mea, la care tineam foarte mult. Ceea ce mi s-a parut insa si mai ciudat a fost ca toti vecinii mei mi-au aruncat cate o pisica in curte", a declarat pentru times.ro Vecinul.
Intrucat capra vecinului era o specie pe cale de disparitie, Uniunea Europeana a cerut o ancheta in acest caz extrem de dubios.
Politicienii, incercand sa profite de pe urma acestui dezastru national, s-au ingramadit sa faca promisiuni populiste.
"Ii vom construi statui, atat in Capitala, cat si in principalele orase din provincie", a declarat Traian Basescu despre capra vecinului, careia presedintele i-a acordat post mortem decoratia "Steaua Romaniei"in rang de mare capra.
"Eu nu am urat niciodata capra vecinului, nici nu i-am dorit moartea. Am vrut intotdeauna sa avem un dialog constructiv, sa incercam sa conturam impreuna o sinergie nationala, evident prin consens", a sustinut Ion Iliescu pentru times.ro.
Capra vecinului va ramane in memoria noastra a tuturor
Desi am urat-o cu totii si i-am dorit toti moartea, ne vom aminti mereu cu nostalgie de capra vecinului

bucovineanu

Pai mai nou s-a shimbat proverbul referitor la capra vecinului. Nu mai dorim "sa moara capra vecinului"ci "sa moara vecinul ca sa-i luam capra".

D006

Chiar daca zapada s-a topit vreau sa revin cu o paza de la stupina din Margaritesti .

D006

Azi am fost in vizita la stupi pe o vreme extraordinara , albinele au facut zbor masiv de curatire.
  In poza de mai jos stupina lui nea Nicu Damian.