Jurnal apicol

Creat de D006, Ianuarie 03, 2009, 03:51:39 PM

« precedentul - următorul »

D006

Multumesc pentru atentia acordata dar cred ca am divagat mult de la subiect si este timpul sa trecem la apicultura . Voi veni cu un subiect interesant si la zi dar intai astept sa terminati de ras.

D006

Asa ... am vorbit cu un stupar care dupa 15 oct intra la unificarea familiilor slabe astfel ca din 450 cat are acum vor ierna intre 350 - 400 de familii. In urma unificarilor familiile vor intra in iarna pe minim 6 rama Dadant. Ce este interesant la metoda este faptul ca nu cauta matcile , sa zicem ca o familie este pe 3 rame iar alta  pe 4 , le baga intr-o cutie lasand matcile sa se lupte intre ele astfel incat cea mai buna va ramane.
  Eu nu am incercat aceasta metoda dar mi se pare interesanta , ati incercat careva dupa aici ? intr-un fel seamana cu o selectie naturala .
  Astept pareri.

filip

Dragos,daca nu ramane nici o matca viabila in urma confruntarii?
Din doua fam slabute in primavara rezulta un stup fara matca. :)
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

D006

Aici este si dilema mea !  oricum ma voi mai documenta  si sigur voi face experimentul.
  Eu am facut in aceasta luna astfel : pe pozitie aveam familia de baza cu matca batrana , pe el am adus un roi cu matca tanara . Am dat ambele cutii la o parte si am pus o cutie goala noua , in ea am tranzvazat roiul iar familia de baza am scuturat-o in fata roiului . Cand am venit a doua zi toata albina intrase in cutie fara mortalitate iar matca tanara era bine.

D006

Roiul a fost adus de la doi km. si pus pe stupul cu matca batrana. Asa a stat doua zile pana s-a obisnuit cu pozitia si apoi i-am unificat . Importanta este matca nu albinele care se intorc pe vechiul amplasament ele oricum vor intra in alti roi.  La unificari cred ca este important sa se faca usor , rapid si fara mortalitate la albine si / sau matca.

D006

Am gasit si o poza cu familia scuturata in fata stupului .

Porfy66

Citat din: dragos2006Asa ... am vorbit cu un stupar care dupa 15 oct intra la unificarea familiilor slabe astfel ca din 450 cat are acum vor ierna intre 350 - 400 de familii. In urma unificarilor familiile vor intra in iarna pe minim 6 rama Dadant. Ce este interesant la metoda este faptul ca nu cauta matcile , sa zicem ca o familie este pe 3 rame iar alta  pe 4 , le baga intr-o cutie lasand matcile sa se lupte intre ele astfel incat cea mai buna va ramane.
  Eu nu am incercat aceasta metoda dar mi se pare interesanta , ati incercat careva dupa aici ? intr-un fel seamana cu o selectie naturala .
  Astept pareri.
Aceasta metoda am aplicato, din nestiintza, fiind incepator, in toamna anului trecut si reultatul a fost surprinzator de bun.
In toamna anului trecut aveam doi roi slabuti (unul pe 4 rame format la sfarsitul lunii iulie si altul pe 5) ce intentionam sa ii unesc dar datorita unor probleme am intarziat sa fac unificarea asa ca in jur de 15 octombrie i-am unificat. Temperatura era destul de scazuta 15-17 grade aproximativ. Fiind incepator si albinele fiind agitate nu am reusit sa gasesc matca la nici un roi. Am unificat intercaland practic ramele. Stupul rezultat a fost strans pe 7 rame, 2 rame l-am dat dupa diafragma deoarece aveau putina miere. Stupul rezultat a iernat foarte bine, s-a dezvoltat ff frumos devenind recordistul anului. Matca care a invins a fost, probabil, cea care a provenit din roiul format tarziu pe la sfarsitul lui iulie deoarece cu toate ca a fost full de albina in timpul salcamului(16 rame din care 12 puiet) nu a roit! La tei era full pe 20 rame si nu aveam magazin la stupul orizontal si tot nu a roit.  Spre sfarsitul lui august, fara stimulare stupul avea 4-5 rame de puiet din totalul de 13 rame, iar ieri cand am stramtorat cuibul am strans la maxim si a ramas pe 10 rame full de albina!
Nu se poate afirma ca e o metoda viabila pt ca am aplicato doar la 2 roi dar o sa mai incerc.... Asta  a fost experientza mea! :hi:

D006

Citat din: abeja
Cu  tot  respectul  dar  e  cea  mai mare  prostie  pe  care  am  auzito  pana  acum.Cum  adica  daca  nu  ai  100 de  stupi?
Nu  te  supara  de  adevar.
Am fost crescuti si educati intr-un sistem idealist in care fiecare om este egal dar natura ne spune diferit. Vulpea si lupul nu sunt egali si nici ursul cu leul.
Genetic suntem fiecare un unicat si int-un sistem social liber fiecare se aseaza pe pozitia lui dupa capabilitati.
Mai mult de 250 de ani in urma un grup de oameni destepti au inteles fenomenul si au scris o constitutie federala in care fiecare stat are drept de vot raportat la populatia proprie si nicidecum egal.
Este anormal ca cel cu 10 stupi sa aiba aceleasi drepturi ca cel cu 100.
Munca lui nu aduce contributie sociala identica.
Este anormal ca votul Ugandei sa cantareasca cat cel al Frantei.
Si totusi continuam sa ne mintim singuri prin ideologie departe de realitatea naturala.
Presedintele clubului meu apicol si-a gasit o slujba in Davis si sa mutat si vom avea votari de inlocuire luna viitoare si sa discutat aspectul acesta.
Doar votul celor prezenti se ia la socoteala si in luna de votare nu se fac inregistrari noi.

D006

Citat din: filipDragos,daca nu ramane nici o matca viabila in urma confruntarii?
Din doua fam slabute in primavara rezulta un stup fara matca. :)
Avem un membru in club care este cunoscut prin metoda lui Darwin la problemele cu albine. Lasa natura sa faca selectia si va fi mai bine. E om la 60 de ani si are firma lui apicola.

D006

Referitor la nemultumirea dlui Romikele.Daca dvs veti  solicita un aport financiar de la membrii unei asociatii eterogene, veti vedea imediat ca apicultorii au interese personale foarte diferite.Este un lucru normal.De aici si activitatea de perspectiva, cei care au stupi putini  in general se limiteaza ani de zile la acestia, nu fac nicio investitie.Este o contradictie normala intre unstupar care traieste din apicultura si un stupar hobist.Sunt curios  daca exista  o asociatie eterogena si care "merge".Veti fi dezamagit cand o sa constatati ca pentru unii 100 ron este o suma f mare .Va doresc sa incercatisi sa reusiti.Eu cred ca un nr mai mic de pers si interese apropiate chiar au sanse.Succes!pop

Porfy66

Citat din: romikele
Citat din: popReferitor la nemultumirea dlui Romikele....
Probabil nu m-am facut corect inteles.
Sa zicem ca limita minima e de 100... De ce unul care are sa zicem 95 de familii nu se poate incadra?
Problema e asa simpla.... Are omul 95 stupi si limita e 100 si vrea sa devina membru trebuie doar sa mai cumpere 5 stupi...
Vreti sa va dau si exemplul cu 93 de stupi? In acest caz e la fel de simplu ... mai cumpara 7 stupi...    :rotfl:
Cine vrea .... va putea!!! :hi:  :hi:  :hi:

D006

Problema se poate pune chiar constructiv. Ati vazut ca multi apicultori se informeaza in mod serios si chiar vor sa se dezvolte.In concret , chiar daca limita ar fi de 200 poate sa fie cooptat si un apicultor  cu 50 fam , daca intr-un timp rezonabil ajunge la nivelul minim stabilit de cei implicati.pop

dedu

Parerea mea i ca gandeste bine romikele,daca i minimum 100 o sa intre cei care se ocupa mult de apicultura,poate chiar traiesc din asta!!!
100 de familii nu sunt chiar asa de multe cum pare,cum zicea Dragos:de la zece saraci se aduna o saracie!!! :nod:
http://carafacumiere.ro/
Basarabia Pământ Românesc!

D006

Pentru ca  o asociatie sa nu semene cu o adunatura trebuie ca membrii ei sa aiba interese si scopuri comune . Cand toti au acelasi interes si comunicarea se face mai usor si mobilizarea mai bine.
  Daca faci o asociatie de apicultori  "la bulion" gen ACA mereu cei cu putin stupi ii va acuza pe cei cu stupini mari ca urmaresc doar smenuri si profita de prezenta lor - acesta este adevarul . Pentru a nu mai exista discutii cele doua grupari trebuie sa actioneze separat sau mai bine zis cei cu multi stupi trebuie sa se detaseze intr-o organizatie separata .
Pentru amatori exista ACA ca doar nu ii fasam pe smecherii de acolo sa moara de foame , va dati seama ce potential de afacere este in Romania daca ACA tine 40 de directori , 40 de contabili , plus alte functii platite si toti pe bani grei ? cum ar fi ACA daca s-ar dispensa de aceste capuse si ar apela la specialisti ...
  Acum treaba cu numarul de familii nu este batuta in cuie pt. ca exista alternativa cotizatiei substantiale.
  Avantajele unei asociatii :
   _ buna informare a membrilor precum si inlesnirea comunicarii intre ei ,
  -  organizarea de excursii tematice in tara si strainatate
  - organizarea de targuri de miere in cel putin jumatate din capitalele de judet din Romania
  - facilitarea accesului apicultorilor la structurile statului in special ca cele care adminstreaza bani europeni
  - coordonarea vanzarii mierii pentru a obtine un pret bun - fiecare isi tine mierea acasa dar o vinde la momentul decis de asociatie
  - constituirea unei Case de ajutor reciproc unde stuparii in impas financiar sau cei cu nevoie urgenta de bani pot apela garantand cu productia de miere .
  - editarea uni reviste de informare si instruire a apicultorului

D006

Aici des intalnesti in agricultura cooperative de desfacere intr-un anumit domeniu. Ele se ocupa doar cu depozitarea si distribuirea produselor comune unui grup de fermieri de pe o zona. O astfel de cooperativa are puterea de negociere mai mare atat pt produs cat si pt utilaje sau medicamente si alte servici. Cotizatia nu este o suma fixa ci un procentaj de la fiecare si astfel platesti dupa folosinta. O cooperativa poate negocia contracte direct cu unitati comerciale mai mari sau mai mici sau cu distribuitori si poate livra ori materia bruta ori frumos imbuteliata.