Lucrul la ferma

Creat de andrei_calinescu, Octombrie 15, 2009, 01:22:26 AM

« precedentul - următorul »

andrei_calinescu

Va salut,
Va descriu o situatie survenita in primavara asta, dar cu ascendent in vara 2009.
Impreuna cu Michel am transportat peste 150 fam anul trecut la cules de lavanda in Alpii de Provincie(zona Ardeche).
Langa stupina in pastoral erau cativa stupi ai unui alt stupar.
Cand am revenit peste o saptamana sa adaugam magazine, stupii(celuilalt stupar) erau evacuati, iar in buruieni erau faguri abandonati cu urme de loca americana. Pe faguri se vedeau deasupra celulelor cu puiet, coroane de miere din care mierea fusese furata...de stupii nostri.
Stupii au facut o recolta f buna la lavanda, dupa care au fost coborati pe vetre de iernat in august.
Primavara 2010 - sfarsitul lui martie - control de fond.
5 fam prezentau forma de loca.
La 4 dintre ele, avand matci din 2009 acestea se prezentau f bine, albina eclozionata din belsug, puiet la fel, cules de intretinere, aport de polen si nectar.
Odata ajuns catre puiet, am simtit mirosul dulceag , unele larve capacite  se prezentau filamentos.
A cincea fam era decimata, albina pe sfarsite, aceasta am incarcat-o imediat in camion si am sacrificat-o la atelier, ramele cu tot cu ceara arse.
La primele 4 am tratat imediat cu oxytetraciclina(presarata deasupra ramelor cu un sistem special, o sita adaptata). Dupa trei zile l-i s-au sacrificat matcile, s-au transvazat in cutii curate si s-au schimbat fagurii in totalitate cu foite. Dupa sapte zile de la tratament s-au mai facut inca 2 la distanta de o saptamana.
Acestea se vor redresa.
Ce am facut cu cutiile.
La atelier le-am introduc in baie de parafina la 160 grade C intr-o cuva speciala(am sa filmez candva procedura). Este singura modalitate de a fi siguri ca si sporii sunt decimati.
La toate cele 5 colonii hranitoarele cu sirop erau neatinse . Printre alte tulburari fiziologice bacteria influenteaza un handicap lingual, in concluzie albina tanara nu se mai poate hrani. Deci atentie, daca hranitorul ramane plin(chiar si partial) intr-o perioada deficitara in aport de nectar, asta denota o problema in cuib.

PricopArthur

Citat din: andrei_calinescuRoi gata de transport. Odata ajunsi la locatia de destinatie, au primit 1,5 l sirop in care s-au adaugat praf de plante medicinale. Cutiile albe sunt din polistiren.
Salut. Ai scris mai sus "praf de plante medicinale". E prima data cand aud asa ceva. Poti te rog sa detaliezi?
Miere multă şi inimă curată!

andrei_calinescu

Da d-l Pricop,
Acest praf se gaseste in comert in Franta si e obtinut probabil prin deshidratare urmata de tocare fina, reiese un amestec f frumos mirositor, care contine o multitudine de plante.
Acest praf il adaugam in sirop.
Cum procedam:
Intr-un butoi de 300 kg adaugam cam 100l sirop de grau(are consistenta siropului 2/1 de la noi).
Peste el adaugam 20-30 l apa de robinet.
Adaugam plantele(2 cutii care au 50 g fiecare).
Peste cam 2 linguri de ciorba de otet alb.
Totul se amesteca cu o bormasina care are in mandrina un ax metalic sfarsit printr-o elice(fabricatie artizanala). Se amesteca vreme de 30 sec. si gata siropul.
In noptile reci de primavara se lasa noaptea in sirop un defrigeur profesioanl cu un termostat, care incalzeste siropul toata noaptea.
Astfel a doua zi cand ajungi pe teren, siropul caldut e numai bun pentru administrat.
Sau Bobo cum zice d-l Guist.

andrei_calinescu

Inca ceva, sunt sedus de cutiile pentru roi din polistiren.
Au si podisor-hranitor cam de 3 l as spune.
Albina nu propolizeaza in exces, componentele se dezlipesc usor, fara riscuri de distrugere(gen cand desfaci podisorul de corp cu dalta).
Sunt extrem de usori(intreg ansamblul gol cantareste ap 400-500 g)
Sita in fund(numai o parte).
Rama Dadant.
Cum facem cresteri intensive, sunt de mare ajutor, nu te solicita la transport.
Sunt produsi de o firma italiana.
Inca ceva, privitor la igiena:
Dupa fiecare zi in stupina dezinfectez dalta prin spalare cu hipoclorit. Curata f bine si propolisul. Astfel nu sunt riscuri de transmitere de spori.

andrei_calinescu

Joi si vineri am dus o parte din fam la salcam. Rapita s-a sfarsit aici, nefiind decat o sursa de polen , intrucat suprafetele sunt doar semincere.
Salcam, salcam....

andrei_calinescu

Una din stupine la salcam. Poza e cam "afumata".

andrei_calinescu

Dupa descarcat, fetele incepeau orientarea. Padurea...fara cuvinte

andrei_calinescu

Printre picaturi am inceput si lucrul la matci.
Rame port botci material Nicot.
Cupula e articulata cu port-cupula prin baie in ceara, si sunt amorsate cu miere diluata in apa vreme de o ora, in starter. Numai dupa aceea transvazam larvele de 1 zi. Leaturile port-botci comporta suruburi la capete, permitand manipularea facila pentru introducerea de bigudiuri protectoare sau desprinderea facila a botcilor care vor fi introduse in cuva sau finisor.

andrei_calinescu

Alta stupina la salcam. O parte roi de anul acesta.

andrei_calinescu

Polenizare la portocal. Miresmele sunt puternice, asemanatoare cu iasomia.Am gustat florile, nectarul au exact gustul sucului stors din portocale. E melifer si polenifer.

andrei_calinescu

Pregatire pentru transport. Minunatul meu prieten: MICHEL. Apicultor de peste 30 de ani.
Insa inaine de toate un om cu O si M mari.
Ii privesc deseori mainile, vorbesc mai mult decat cuvintele.

andrei_calinescu

Din nou MICHEL, dupa descarcat, impreuna la o cafea si baliverne despre albine.

pedro

Citat din: andrei_calinescuVa salut,

Ce am facut cu cutiile.
La atelier le-am introduc in baie de parafina la 160 grade C intr-o cuva speciala(am sa filmez candva procedura). Este singura modalitate de a fi siguri ca si sporii sunt decimati.
.
daca se poate cat mai curand un filmulet cu baia de parafina si ceva explicatii ce?cat?cum?etc.. :hi:  :hi:  :hi:
spor la lucru!
In fiecare an trecem nepasatori prin ziua mortii noastre!

andrei_calinescu

Sigur Pedro, nici o problema.
Filme insa mai spre sfarsitul sezonului, acum nu ne vedem capul de treburi si cutiilesunt parafinate in general iarna.
De duminica aici ploua continuu si e foarte frig pentru perioada asta   10 grade C.
Salcamul e compromis. Urmeazao perioada in care vom face roiuri, deoarece familiile sunt foarte dezvoltate. Dupa aceea cules la castan, poliflora  si spre finalul sezonului , lavanda.

valter

Andrei sunt impresionat de pozele si practicile prezentate.
Va salut pe amandoi meseriasii.
Iertarea este o virtute crestina.    Alexandre Dumas.