Poze stupina din BUCOVINA

Creat de bucovineanu, Martie 09, 2008, 08:36:52 PM

« precedentul - următorul »

bucovineanu


"Am înțeles explicația, dar nu si utilitatea. 40 de rame pentru o familie înseamnă un efort de logistica deosebit, pentru că ele nu sunt utilizate decât cel mult o lună pe an. În restul timpului trebuie depozitare (volum, găselniță).
În al doilea rând, 10 rame de cuib pot oferi 20 de rame acoperite bine de albine. Pentru o familie bine întreținută cu un cules de întreținere ar putea fi 25-27 de rame. Asta înseamnă că din 4 caturi, probabil pline cu miere, albina acoperă aproape 3. Sigur, dacă mierea se extrage la sfârșitul sezonului se mai pot adăuga caturi, asta va reflecta cumva plastic producția stupului si mai puțin puterea lui la un moment dat.
În stationar se poate obține mai multă impresie artistica si asta da culoare apiculturii. În pastoral doar macaraua si o statură gigantică dublată de o sănătate pe măsură te poate face să te bucuri de o așa imagine."

"Anul acesta am avut cules de vreo 18-20 de kg în trei zile. S-a umplut tot stupul si apoi au somat albinele mele, mierea avea 24-27% apa. Alta era situația care erau corpuri suplimentare, aveau timp după cules să o ventileze."
Fara a dori sa te super Tinule, nu exista o contradictie intre cele 2 postari?
Cand am adaugat corpuri la stupii respectivi nu m-am gandit deloc la impresia artistica. Pur si simplu acele familii aveau nevoie de ele.
Dupa aceea mi-a venit ideea sa fac pozele, iar dupa ce am vazut reactiile, mi-a parut rau ca am facut-o.
Eu extrag mierea numai dupa ce este pe deplin maturata.

tinumaftei

#526
Sigur ca exista o contradictie. De aceea ati observat ca ma framanta subiectul si caut o rezolvare care sa optimizeze recoltarea mierii. Cu toate acestea cred ca 40 de rame Dadant sunt prea mult de afectat pentru o familie de albine, iar despre dificultatea manevrarii isi poate da seama oricine.
In alta ordine de idei: In conditiile in care avem colegi care dupa un an de truda nu au scos decat 10-12 kg de miere, afisarea unor fotografii de acest gen sau mesaje cu productii record nu imi par bine venite in zona publica. Nu am pus la indoiala autenticitatea lor ci utilitatea. Cum s-ar zice altfel: nu poti cere ajutor de minimis si sa defilezi cu astfel de realizari in acelasi timp!

G. Iulian

Cel mai bine nea Vasile ar fi trebuit intrebat cum a ajuns la performanta de a avea patru caturi si in ce conditii. cred ca multi dintre noi isi doresc acest lucru. Sa nu tindem toti sa facem 10-12 kg de miere. una e intr-un an apicol prost si alta e intr-un an normal. Anul asta eu am scos foarte putina miere de salcam de la 40 stupi cca 70 kg, a plouat non stop. In acelasi judet dar mai la nord- cca 100 km un profesor de biologie, un om super de treaba, a scos 25 kg pe familie si spun asta in cunostinta de cauza. ( in anii buni scoate in jur de 35 kg) Imi doresc sa ajung la stadiul lui stiu cum o face dar mai am mult de lucru, imi raspunde cu rabdare la toate intrebarile de fiecare data.

bmdna

Citat din: tinumaftei din Noiembrie 12, 2016, 06:41:30 AM
Sigur ca exista o contradictie. De aceea ati oservat ca ma framanta subiectul si caut o rezolvare care sa optimizeze recoltarea mierii. Cu toate acestea cred ca 40 de rame Dadant sunt prea mult de afectat pentru o familie de albine, iar despre dificultatea manevrarii isi poate da seama oricine.
In alta ordine de idei: In conditiile in care avem colegi care dupa un an de truda nu au scos decat 10-12 kg de miere, afisarea unor fotografii de acest gen sau mesaje cu productii record nu imi par bine venite in zona publica. Nu am pus la indoiala autenticitatea lor ci utilitatea. Cum s-ar zice altfel: nu poti cere ajutor de minimis si sa defilezi cu astfel de realizari in acelasi timp!
Domnule Tinu eu nu ma pot ridica la nivelul dumneavoastra dar, totusi, am sa prezint unele aspecte din experienta proprie. Am spus de foarte multe ori ca apicultura este frumoasa pentru ca iti ofera o gama larga de posibilitati de a conduce instinctele albinei. Dumneavoastra considerati ca 40 de rame este prea mult, eu consider ca nu este. Eu fac tot stationar si, desi am o zona care nu exceleaza in culesuri, in fiecare an am familii care ocupa 30 de rame dadant 1/1 sau 24 rame 1/1 si magazie de 12 rame 1/2. Si nu stimulez si in ultimii 3 ani nu am dat un fir de zahar. Mierea o recoltez numai cand este maxim maturata. Stiti cum arata un stup cu 30 de rame 1/1 la sfarsit de sezon (vorbesc de familii bune). Are corpul de jos cu rame cu o coronita foarte subtire sau chiar deloc, are corpul doi cu rame capacite de sus pana jos si corpul 3, in functie de sezon, uneori sint pline si acestea alteori sint pline pe trei sferturi. O parte din aceste familii eu le si iernez pe 2 corpuri, isi fac cuibul exact pe intervalul dintre cele doua corpuri. Modul cum se conduc instinctele - tehnologia - este foarte important. Confirm ceea ce spuneti despre statura staura necesara. Este valabil si in stationar. Si nu este doar o impresie artistica. Este multa munca si multa cunoastere indeaproape a albinei. Cum spuneti dumneavoastra ca 40 de rame Dadant sint prea mult, asa si eu as putea spune ca un corp de 10 rame si doua caturi de 1/2 ar fi insuficiente. Dar nu spun asta, pentru ca nu stiu ce tehnica aplica acei colegi ce folosesc acest sistem.

Si va mai spun ceva, o miere care a stat in stup si a fost maturata incet de albine are unele caracteristici, ca de exemplu indicele de diastaza, net superioare unei mieri preluccrate si capacite in graba. Chiar si rasa de albine influenteaza calitatile mierii. Am mai scris ca s-au facut cercetari in cadrul carora s-au studiat mostre de miere, din aceeasi zona, produse de rase de albine diferite. Mierea produsa de albine aduse din zone friguroase a avut insusiri mai valoroase decat cea produsa de albine aduse din zone calde. De ce? Una din cauze este ca albinele din zonele calde sint obisnuite cu ierni scurte si calde. Ca sa treaca o astfel de iarna merge si miere prelucrata si capacita in graba.

Dumneavoastra stiti foarte bine ca productia de miere depinde de foarte multi factori. Sint colegi care din cauza conditiilor de vreme vitrege, din cauza unor zone mai putin bogate, au scos productii mici, din care nu-si scot nici munca. Ei merita sa primeasca ajutor. Dar asta nu inseamna ca nu au fost in tara zone in care s-a produs miere si nu inseamna ca daca cineva a produs miere, trebuie sa ascunda acest fapt. Vedeti dumneavoastra, si in cazul acesta este nevoie de o autoritate care sa confirme necesitatea unui ajutor. Revin cu faptul ca eu consider ca este nevoie sa fie infiintata o functie de inspector caruia sa-i fie alocata o anumita zona si unde el sa fie autoritatea care sa gestioneze pastoralul, sa gestioneze numarul de familii aflate la apicultori in zona sa, inclusive sa propuna ajutoare pentru zona sa, atunci cand se impune.

Acum as vrea sa fac o remarca generala. Noi avem o insusire gresita. Cand vedem pe cineva bun, cu performante care le depasesc pe ale noastre, nu incercam sa luam ce este bun de la omul respectiv, nu incercam sa ne ridicam noi nivelul spre nivelul lui, astfel incat intr-o zi sa-l depasim. Incercam sa facem ce este mai usor pentru noi, sa-l coboram pe omul respectiv. Acest mod de a reactiona nu face decat ca unii oameni cu multe cunostinte valoroase sa le tina pentru el. Domnule Iulian apreciez interventia dumneavoastra si consider ca aceasta este atitudinea normala.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

yulian

Citat din: bmdna din Noiembrie 12, 2016, 08:12:53 AM
Si va mai spun ceva, o miere care a stat in stup si a fost maturata incet de albine are unele caracteristici, ca de exemplu indicele de diastaza, net superioare unei mieri preluccrate si capacite in graba
Asa ceva nu am mai auzit pana acum...de unde stie albina sa capaceasca incet sau in graba???  :uimit:
Din descrierea ta, cei care fac pastoral fac o miere inferioara fata de cei care stau cu lazile in stationar, ceea ce nu este corect din partea ta!
Succes!

bmdna

Citat din: yulian din Noiembrie 12, 2016, 08:55:29 AM
Citat din: bmdna din Noiembrie 12, 2016, 08:12:53 AM
Si va mai spun ceva, o miere care a stat in stup si a fost maturata incet de albine are unele caracteristici, ca de exemplu indicele de diastaza, net superioare unei mieri preluccrate si capacite in graba
Asa ceva nu am mai auzit pana acum...de unde stie albina sa capaceasca incet sau in graba???  :uimit:
Din descrierea ta, cei care fac pastoral fac o miere inferioara fata de cei care stau cu lazile in stationar, ceea ce nu este corect din partea ta!
Succes!
Multumesc pentru urari... desi nu le inteleg sensul. Eu nu am spus ca mierea din pastoral ar fi inferioara. Ce am vrut eu sa spun este ca, cu cat mierea sta mai putin in stup, cu atat unele caracteristici ale acesteia sint inferioare. Ne place sau nu, este un fapt cunoscut. La fel cum mierea in fagure este superioara mierii esxtrase. La fel cum mierea rezultata in urma scurgerii capacelii este superioara mierii extrase din fagurii descapaciti. Mierea poate sta putin in stup fie in pastoral, fie in stationar. Ce anume face aceste direfente este o alta discutie. Dumneavoastra incercati sa deturnati cele spuse de mine impotriva colegilor care fac pastoral. Eu nu am spus asa ceva. Eu apreciez colegii care fac pastoral si chiar imi doresc sa fac pastoral si eu. Inteleg ca dumneavoastra considerati ca albina capaceste mierea la aceeasi calitate, indifferent de conditiile in care a fost produsa. Eu as zice ca nu este asa. Noi obisnuim sa socotim calitatea mierii dupa continutul de apa. Continutul de apa este doar una din caracteristici. Eu am vrut sa ma refer la alte caracteristici, caracteristicile care aduc beneficii sanatatii umane. Am sa ma opresc aici cu aceasta chestiune pentru ca eu constat inca odata ca e mai bine sa tii unele lucruri pentru tine. Eu nu am sa va fac urari in bataie de joc. O sa va doresc sincer sa aveti rezultate foarte bune in activitatea dumneavoastra!
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

mape 48-petru manea

Din experienta mea :---mierea capacita in zilele de cules maxim are un continut mai mare de apa in conditiile in care suprafata de depozitare din stup este prea mica ---si mierea capacita (in timp mai indelungat )unde spatiul de depozitare este mai mare are un continut mai redus de apa
In alta ordine de idei ,o familie puternica si buna culegatoare poate avea mai multe caturi de stransura ,dar asta nu inseamna ca toate caturile sunt ful de albine ---pe caturile in care mierea este deja capacita nu mai sta multa albina pentru simplu motiv ca nu are ce face acolo ---acolo gasim putina albina care de obicei este doar in trecere
bmdna eu citesc cu interes postarile tale pertinente si te rog sa continui mai departe indiferent daca uni ......

filip

Citat din: mape 48-petru manea din Noiembrie 12, 2016, 12:19:39 PM
Din experienta mea :---mierea capacita in zilele de cules maxim are un continut mai mare de apa in conditiile in care suprafata de depozitare din stup este prea mica ---si mierea capacita (in timp mai indelungat )unde spatiul de depozitare este mai mare are un continut mai redus de apa
In alta ordine de idei ,o familie puternica si buna culegatoare poate avea mai multe caturi de stransura ,dar asta nu inseamna ca toate caturile sunt ful de albine ---pe caturile in care mierea este deja capacita nu mai sta multa albina pentru simplu motiv ca nu are ce face acolo ---acolo gasim putina albina care de obicei este doar in trecere
bmdna eu citesc cu interes postarile tale pertinente si te rog sa continui mai departe indiferent daca uni ......
Sa o luam incet:
Unde punem urmatorul cat?
Intodeauna intre cuib si catul plin.
Culmea e ca dupa cules mierea capacita apare in corpul pus ultim.
Deci intodeauna la un cules puternic trebuie capacitate dubla de stocare pentru a fructifica la maxim culesul.
Cand nu am magazii destule inlocuiesc ramele pline cu altele goale de la stupii medii.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

tinumaftei

Citat din: bmdna din Noiembrie 12, 2016, 08:12:53 AM

Domnule Tinu ...dumneavoastra considerati ca 40 de rame este prea mult, eu consider ca nu este. .....
Rama Dadant este o rama foarte buna, insa cand ma gandesc ca cineva trebuie sa ia al patrulea cat in brate dupa ce acesta s-a umplut deja incep sa caut numarul de telefon al neurochirurgului sa imi programez o noua operatie de hernie de disc!! Dupa mine, apicultura este frumoasa daca nu te demoleaza!!
In ceeace priveste "stationare" mierii in cuib, aici parerile sunt impartite. Sigur la o miere proaspata, invertirea zaharurilor nu cred ca este finalizata. Dar acest proces chimic continua si in butoi!
In general mierea poliflora "stationata" mai mult timp in stup este mai gustoasa, dar nu cred ca datorita timpului petrecut in rama ci datorita surselor diverse de nectar care ii ofera acesteia un "buchet" mai diversificat. Inteleg prin asta ca mierea poliflora se acumuleaza in ritm mai lent, fiindca flora spontana rareori ofera culesuri importante zi de zi.

yulian

Citat din: bmdna din Noiembrie 12, 2016, 09:32:39 AM
Inteleg ca dumneavoastra considerati ca albina capaceste mierea la aceeasi calitate, indifferent de conditiile in care a fost produsa. Eu as zice ca nu este asa. Noi obisnuim sa socotim calitatea mierii dupa continutul de apa. Continutul de apa este doar una din caracteristici. Eu am vrut sa ma refer la alte caracteristici, caracteristicile care aduc beneficii sanatatii umane. Am sa ma opresc aici cu aceasta chestiune pentru ca eu constat inca odata ca e mai bine sa tii unele lucruri pentru tine. Eu nu am sa va fac urari in bataie de joc. O sa va doresc sincer sa aveti rezultate foarte bune in activitatea dumneavoastra!
Albina capaceste mierea cand considera ea ca este ok...repet, asa ceva nu am mai auzit pana acum...sa o capaceasca in graba. Caracteristicile capaceli, mierii combinate cu capaceale sunt cunoscute, nu contrazic pe nimeni...dar din capaceala nu rezulta miere. Mierea odata capacita, nu o sa o mai reia nicio albina din nou la prelucrat, deci ceva este ilogic!
Succes nu este in bataie de joc. Succes este doar o urare.
Noroc, poate suna mai bine!  :hi:

filip

""Albina capaceste mierea cand considera ea ca este ok.""
yulian,
am un singur amendament :
Daca au suficient spatiu de stocare la un cules intens.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

balasbebe

De apilift ai auzit? Eu il folosesc si la caturi de 1/2 si la Dadant. Fara el nu as mai puta lucra.


Citat din: tinumaftei din Noiembrie 12, 2016, 07:42:00 PM
Citat din: bmdna din Noiembrie 12, 2016, 08:12:53 AM

Domnule Tinu ...dumneavoastra considerati ca 40 de rame este prea mult, eu consider ca nu este. .....
Rama Dadant este o rama foarte buna, insa cand ma gandesc ca cineva trebuie sa ia al patrulea cat in brate dupa ce acesta s-a umplut deja incep sa caut numarul de telefon al neurochirurgului sa imi programez o noua operatie de hernie de disc!! Dupa mine, apicultura este frumoasa daca nu te demoleaza!!
In ceeace priveste "stationare" mierii in cuib, aici parerile sunt impartite. Sigur la o miere proaspata, invertirea zaharurilor nu cred ca este finalizata. Dar acest proces chimic continua si in butoi!
In general mierea poliflora "stationata" mai mult timp in stup este mai gustoasa, dar nu cred ca datorita timpului petrecut in rama ci datorita surselor diverse de nectar care ii ofera acesteia un "buchet" mai diversificat. Inteleg prin asta ca mierea poliflora se acumuleaza in ritm mai lent, fiindca flora spontana rareori ofera culesuri importante zi de zi.

tinumaftei


balasbebe

Este facut de mine, copiat dupa cel original prezentat la Blaj.

roi_ag