Stup vertical sau ME

Creat de PricopArthur, Octombrie 13, 2007, 10:31:43 PM

« precedentul - următorul »

D006

Gata multumesc .O sa folosesc stup dadant cu cat 1/2 .Am inceput in primavara cu 2 stupi ,si dupa spusele voastre am mai facut unu din ei  :) si acum iernez cu 3 stupi .Vreau sa populez 10 stupi in primavara asta .Daca aveti de vanzare albine lasatimi mesaj . Va multumesc  :hi:

kiloz

problema ridicata de bee_lover cit are o rama de 1/2 de dadant , dupa mine are 15cm in total si daca facem ramele originale de 16,2 cu leturile superioare de 20/10 atunci tot la 15cm ajungem si merita mai ales daca facem laz noi ,ezecutie mai usoare si material mai putin.
Sa fii drept si scrie adevarul.

D006

dimensiunea asta o folosesc si eu. dar:
- nu cred ca este o economie prea mare cu bagheta superioara tinand cont ca pot aparea dese accidente cu ea asa subtire + lipsa "contra" cuielor va duce la o dezmembrare mai usoara a ramei in timp;
- insarmarea pe verticala cu 4 fire cred ca ne complica putin viata;
- lateralul il folosesc de 36, dar nu ma mai complic sa-l folosesc;
- bagheta inferioara este de 410 si vine intre lateralele de 140.
mi-am permis sa intervin deoarece am mostenit cateva astfel de rame la care am renuntat din cauza celor mentionate.

bee_lover

eu mi-am facut comanda saptamana asta la 10 stupi cu 100 de roni cuib dadant 1/1 si doua magazii de 1/2 (am gasit si 80 de roni dar erau mai departe si cu transport tot cam pe acolo as fi ajuns). Magazinele sunt facute in asa fel incat daca sunt puse 2 sa pot pune o rama din cuib adica un corp are 16 cm cu totul mai precis 15,8 cm deci ramele trebuie sa le fac 15 cm cu spetezele superioare si inferioare incluse deci suprafata ramei v-a fi de 12 cm inaltime

PricopArthur

kiloz,
de ce ai mai facut decuparea in partea superioara a letisorului lateral? Sincer, nu ii vad rostul. Daca mergeai cu distanta de 35 - 37 mm pana la letisorul superior iti usurai munca.
bee_lover, daca rama normala are 300, rama 1/2 are 150 mm.
Nu stiu daca letisorul superior cu grosimea de 10 mm e cea mai buna solutie. Am in stupina cateva rame normale, dar care au aceleasi dimensiuni ale letisorului superior ca rama lui kiloz, mode "Topologu", si sunt curbate la mijloc datorita greutatii.
                     Toate cele bune
Miere multă şi inimă curată!

kiloz

la dimensiuni asa mici nu are rost leturi mai groase ,daca folosesc tei si nu intind sirma prea tare -pe verticala nui necesar o intindere fortata-niciodate nu se deformeaza ramele ,mai cistig 10 mm la fiecare rama la faguri crescuti
-astfel de rame folosesc din 1988 si pot sa recomand la toti cine ar vrea sa incerce
-partea superioara este decupat pt a usura circulatiei albinelor din esterior mai usor si pt a usura introducerea ramelor intre ele, umerul permitind o alunecare umar pe umar si le face  deplasarea laterala a ramelor fara strivirea albinelor
- va rog sa facet o modelare cu astfel de rame si o-sa vedeti ce usor se introduce intre doua rame un al treilea
Sa fii drept si scrie adevarul.

PricopArthur

Insarmati numai pe verticala? In ultimul timp fac o insarmare mixta. 4 orizontale, cu 2 inclinate, de la mijlocul letisorului superior spre cele 2 colturi inferioare. Poate parea mult, dar s-a mai intamplat sa se deformeze fagurele.
Voi incerca un cat cu rame ca ale dv. Fara practica, nu ai cum sa iti dai seama de atuurile sau dezavantajele unei modificari.
                 Cu stima,
Miere multă şi inimă curată!

kiloz

spor la treaba -patru pe verticala +doua pe orizontala si nu o sa aveti problema
Sa fii drept si scrie adevarul.

bucovineanu

Avand rama cu inaltimea de 26cm,folosesc 3 sarme pe orizontala si 2 pe verticala. Astfel fagurele devine mai rezistent si nu se rupe niciodata in centrifuga.

PricopArthur

Ramele le insarmati electric? Eu le insarmez intai pe cele orizontale (4), apoi, pe cealalta parte a fagurelui pe celelalte (2).
Miere multă şi inimă curată!

bucovineanu

Insarmez ramele cu ajutorul unui pinten. Nu este vorba despre pintenul care se vinde la Apicola. Rotita are forma unei roti dintate cu grosimea de 1 cm.Trec o singura data in lungul sarmei si sarma e ingropata in fagure fara sa-l taie.
Cred ca mai au multi asemenea pinten.

kiloz

fagurii sint introdusa intre sirme , si intradeva este indicat sa fie topite cele pe orizontala si dupa aia cei pe verticala,dar ca metoda numai insirmare electrica este de acceptat daca vrem sa facem si calitate si sa fim si eficienti
Sa fii drept si scrie adevarul.

bucovineanu

Procedeaza fiecare cum crede ca este mai usor si mai bine in ce priveste calitatea.

leoman

Dar, care trebuie sa fie distanta corecta dintre leatul inferior al ramei din cuib si fundul stupului? Deasemenea, care sunt dimensiunile optime ale urdinisului? Pana acuma am cumparat, dar ma pregatesc sa-mi confectionez singur stupii. In literatura de specialitate studiata de mine, nu am gasit aceste dimensiuni. Am masurat la ai mei (Dadant "italian":wink: si la o cunostinta (Dadant "romanesc":wink: si am gasit diferente f.mari. Sunt f.mirat de aceste diferente si chiar derutat, sau nu conteaza aceste dimensiuni?. Voi ce parere aveti?
Va multumesc.

bucovineanu

Distanta intre sipca inferioara a ramei si fundul stupului trebuie sa fie de 2 cm.
La urdinis nu sunt dimensiuni standard. Depinde de tipul de stup.