• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

schite

Creat de PricopArthur, Noiembrie 10, 2007, 07:30:32 p.m.

« precedentul - următorul »

balasbebe

Alimentarea in acest tip de hranitor, se poate face doar seara.
Daca se va face dimineata, din cauza caldurii siropul, si mai ales aerul se dilata, si se varsa peste albine. Eu am eliminat acest sistem de hranitor.

D006

Curge mai putin decat cara albinele. Borcanul are capacul original cu filet, gaurile se dau din spre inauntru spre afara, formand un cerc langa garnitura, gaurile au diametrul mic (cat un ac obisnuit de cusut ) , siropul il introduc putin caldut. Are avantajul ca daca podisorul cu gaura este amplasat deasupra ghemului, chiar si o familie mai slaba, este capabila sa preia hrana .

D006

Atentie ! Capacul nu trebuie sa atinga ramele, in aceasta situatie siropul incepe sa curga din borcan.

D006

Revin cu detalii

D006

Capacul se gaureste din spre inauntru spre afara, fiind asezat pe o scandura. Gaurile iau o forma conica cu varful spre exterior. Aceasta forma, datorita tensiunilor superficiale retine bula de aer deasupra gaurii, fapt care duce la retinerea siropului in borcan atata timp cat nu e luat de catre albine. Cand albinele consuma din drepul gaurii bula de aer creste pana cand la o anumita marime forta care tinte sa o ridice la suprafata depaseste fortele de tensiune superficiala care o tin lipite pe gaura. Mai atentionez odata, capacul nu trebuie sa atinga ramele deoarece in acest caz siropul se scurge continuu din borcan. Folosesc borcane de 720 gr pe care le recuperez de la produsele alimentare. Gaura din podisor trebuie sa fie de 9 Cm
Avantaje: alimentatorul il gasesti gata confectionat , Sursa de alimentare poate fi plasata foarte aproape de albine , poti portiona si introduce siropul acolo unde il prepari, nu se deranjeaza familia de albine cu ocazia alimentarii. Ca experiment am alimentat la -4 Gr C. albinele au luat un borcan in 15 ore. Cand alimentez  asez borcanul langa orificiu de alimentare, scot capacul si rastorn borcanul tinandu-l deasupra orificiului. La rasturnare aproximativ 4-5 Cm cubi de sirop se scurge pe rame. Acest lucru nu deranjeaza , numai bine albinele simt sursa de hrana.
Dezavantaje: nu se poate administa decat max. 1 Kg sirop, nu se poate face la ori ce tip de stupi datorita inaltimii borcanului.

bee_lover

Eu cred ca merge la orice stup care are un cat de 1/2 gol.Pui catul si peste cuib o folie cu o gaura de 9 cm si peste asezi borcanul.Restul sunt amanunte.

bucovineanu

Vreau sa-mi exprim si eu o parere in legatura cu alimentarea familiilor cu sirop cu ajutorul borcanului. Acest tip de alimentator prezinta un risc major. Daca siropul cade printre rame in stup, fundul fiind inclinat spre partea din fata,siropul va ajunge prin urdinis afara.Si astfel am declansat furtisagul. Celor care nu stiu ce inseamna furtisagul, le doresc sa nici nu afle. Cei care s-au lovit de acest lucru stiu cat de greu este de oprit si care pot fi consecintele.
In doua din pozele pe care le-am postat pe 9 martie am prezentat un model de hranitor care poate fi umplut fara ca sa se deschida stupul, este mobil si poate fi pus sau pote fi luat oricand de pe stup,nu se ineaca nici o albina si poate fi plasat exact deasupra ghemului.
Daca cineva este interesat, revin cu explicatii si alte poze.

D006

Folosesc si alimentatoare tip Miuler (modificate), dar sunt mai multumit de tipul borcan ca e mai simplu si mai eftin. Nu am avut cazuri de scurgere a siropului .

bucovineanu

La alimentatorul prezentat in imaginea de mai sus albinele intra in compartimentul in care se afla siropul. Uneori se ineaca albine cand il umplem,  de obicei ele raman acolo dupa ce termina siropul si trebuie sa le scoatem cand punem din nou sirop.
La alimentatoarele pe care le am nu intra nici o albina in compartimentul in care se toarna siropul.
Cat despre alimentarea cu borcanul, este suficient sa curga o singura data sirop la un singur stup si se declanseaza furtisagul.

gudas valentin

Citat din: rolioldEu lucrez pe stupi multietajati, dar am construit pentru un amic un stup orizontal cu magazie 1/2 si fund antivarroa. Dimensiunile nu difera mult de cele standard

Aceasta cutie se cheama(STUP DE TIP VISEU)Sunt de 12 R 14 R 16 RAME. :nod:
Suntem saraci,dar nu suntem prosti.
http://valigudas.sunphoto.ro/Albinute_harnicute_2011

D006

Citat din: bucovineanuVreau sa-mi exprim si eu o parere in legatura cu alimentarea familiilor cu sirop cu ajutorul borcanului. Acest tip de alimentator prezinta un risc major. Daca siropul cade printre rame in stup, fundul fiind inclinat spre partea din fata,siropul va ajunge prin urdinis afara.Si astfel am declansat furtisagul. Celor care nu stiu ce inseamna furtisagul, le doresc sa nici nu afle. Cei care s-au lovit de acest lucru stiu cat de greu este de oprit si care pot fi consecintele.
In doua din pozele pe care le-am postat pe 9 martie am prezentat un model de hranitor care poate fi umplut fara ca sa se deschida stupul, este mobil si poate fi pus sau pote fi luat oricand de pe stup,nu se ineaca nici o albina si poate fi plasat exact deasupra ghemului.
Daca cineva este interesat, revin cu explicatii si alte poze.

ma intereseaza, daca ati putea sa ne aratati....
va multumesc anticipat :hi:

D006

Citat din: enuImi cer scuze ....Se pare ca nu reusesc sa trimit pozele ... cum am mai spus sunt construite in ACAD ...3 D Am incercat sa le transform in wmf sau bmp dar ocupa prea mult spatiu nedisponibil pe forum

După ce exporti in wmf, deschide fisierul cu aplicatia "Microsoft Office Picture Manager" (clic dreapta pe fisierul wmf si alegi Open With).
In Microsoft Office Picture Manager alegi Edit pictures, apoi Resize.
Prin cateva incercari vei obtine un fisier jpg care nu trebuie sa depaseasca 2MB.
Daca nu merge trimite-mi un mesaj pe privat

enu

Sa vedem daca accepta

alexutu

ai facut tot fundul antivaroa sau jumatate
00007

D006