• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

buckfast in romania

Creat de dragos2006, Ianuarie 07, 2009, 11:15:49 p.m.

« precedentul - următorul »

stefan1

  Un lucru este cert: in toate locurile unde a partuns Buckfast-ul, rasele locale s-au degradat si rezultatele apicole au scazut. Trebuie numai sa citim ce spun, francezii, italienii, nemtii. Ca si in cazul neonicotinoidelor sunt persoane si institutii care incearca sa explice celor care stau sa-i creada, ca acestea sunt inofensive fata de albine. Deci depinde ce citesti. Practica insa este cea care trebuie sa valideze teoria si la hibridul Buckfast aveam de unde ne informa, ca in Vest rasa a fost introdusa mult mai inainte si rezultatele s-au vazut si noi puteam sa nu mai repetam experienta. Este curios ca degradarea raselor locale se face mult mai rapid decat in cazul in care in zona se aduceau familii din rasele consacrate (ligustica, carnica sau caucaziana).
  Dovada ca insusi Buckfast-ul se degradeaza in timp este ca si la noi se face mare diferenta intre Buckfast-ul 'de la mama lui' si cel produs in tara. De fapt insusi Parintele Adam, creatorul acestui hibrid, spunea ca este nevoie de infuzie de gene noi de la rasele constituente, pentru a se pastra calitatile hibridului. Cand am vorbit despre Parintele Adam am aratat cum dupa ce acesta, foarte batran, s-a retras de la ferma de elita din manastirea din Anglia, in cativa ani, productia de miere a acestui lot-matca a ajuns la doar cateva kg/an.

Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Eugen B

Multi nu se lecuiesc pana nu isi termina stupina.
Orice alta rasa e "periculoasa " ca nu este adaptata la noi in zona.
Rasele hibride au si multe alte probleme, cine stie biochimie si genetica stie la ce ma refer.

roi_ag

Citat din: Eugen B din Ianuarie 04, 2018, 11:27:23 p.m.
Rasele hibride au si multe alte probleme, cine stie biochimie si genetica stie la ce ma refer.

Pai spunele, poate unii se vor gandi de 2 ori.

Eugen B

La fel la animale , ca si la plante in mare, genele care se folsesc nu se armonizeaza intre ele. Adica chestia cu hibrid e facut ceva fortat de om, care in timp sau care de la generatie la generatie se degradeaza din cauza lipsei de armonie sau combinatie sau cum vrei sa ii zici dintre gene.
De exemplu la fel la albine ca la porumb , e doar exemplu,si la cartofi merge si la multe altele/
Generatia 1 rasa hibrida albine da o productie peste rasa normala de albine, dar urmatoarele generatii mai ales de la 3 in sus , e dezastru, ajungi de la productie de 130-140% in primul an, la productii de 20-30% maxim la generatia 3-4 . Sunt si experimente si statistici cu privire la asta
La fel si la porumb si alte soiuri de plante, prima generatie da productie buna, dar daca semeni din samnata ta vei avea prodcutie cam 50-70% la generatia 2, si tot mai slab de la generatie la generatie.
Va fi problema cand firmele nu vor mai produce Generatia 1, dupa va fi dezastru. Pana atunci cumperi an de an, matci, seminte si alte cele.
In plus rasa nostra este de mi de ani acomodata in tara. Restul raselor sunt acomodate in alt climat, fiecare cu clima din tara respectiva.
Nu trebuie sa uitam ca trebuie trecut pe caiet cat sa cheltuit, cat sa produs si dupa ce se trage linie sa se vada care e treaba.
In ani mediocrii, cand nu prea e cules, garantez ca generatia 1 de bk nu este mai profitabila ca cea locala,ca trebuie sa fi cu cisterna sa le dai mancare, ca este populatie, dar daca nu e cules moare de foame.
Ca in toate domeniile sunt avantaje si dezavantaje.
Multi nu vor sa recunoasca care e treaba, detinatorii de bk si alte rase, si chiar cea locala.
Dragos, sau altii Tinu Maftei, si cei care au mai avut alte rase observa ca la ce cules este la noi in tara nu se merita sa avem nush ce rase.
E vorba si de continuarea genetica a rasei, rasa nostra se degradeaza de la an la an. In unele zone cred ca e compromisa .
Fiecare face ce crede, nu uitati, adevarul este in buzunar!
Bafta , si folositi semintele din batrani si la fel si rasa de albine si alte animale.