• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

tehnica(practica) transvazarii, scule si ustensile necesare,

Creat de valter, Noiembrie 06, 2009, 09:46:07 p.m.

« precedentul - următorul »

valter

Revin ca m-au luat dracii de nervi.
Ceia ce urmeaza, daca nu consideri ca este o minciuna(ramane la aprecierea cetitorului), este o intamplare fericita pe care mi-a sugestionat-o o clienta(nu-s cat de reala si daca are cod numeric personal-Elena Barcan) si eu am incercat sa o pun in practica.
Cateva artificii de intelegere a conditiilor in care doresc sa ma explic:
-sorin a intrebat astfel-cand DUPA 10 mai, dar in periada salcamului sau usor dupa, putem avea matci fecundate;
-eu le-am executat, la cererea doamnei barcan, in perioada 27 aprilie cu fecundare 20-23 mai 2009, bune de livrat la 28-30 mai;
-un coleg, caruia nu-i roies niciodata matcile, zice-las ca-i inOd eu mucii fraierului care bate campii si se da si mare;
-graficul este intocmit chiar in perioada respectiva, desi tovarasii o sa conteste, si garantie mi-i cuvantul meu si poza care-o pune copila cat de curand;
-dar garantia cea mai buna este Elena Barcan daca ea exista, a existat si daca nu-i vo facatura a concurentei mele absolut loiale.
Sa trecem la treaba;
-ma mananca fundul si pun la ''anunturi apicole''-QuinMiruna produce matci selectionate ptr 2009;
-hop si doamna Barcan Elena: doresc 10 buc in perioada...cel mai tarziu 21 mai;
-da-i grafice,hraniri, lucru serios-precizez ca pana in anul 2009 nu am incercat atat de devreme transvazarea si cresterea matcilor in perioada rapitei si salcamului;
-considerentul principal il constituie lupta cu mine insumi si nu concursul cu cineva anume, vreau doar sa-mi verific vointa si putinta;
-totul se desfasoara conform graficului si obtinem la 20-23 mai matci fecundate;
-suna doamna''vreau o confirmare a faptului ca sunt fecundate si doresc sa stabilim ultimile detalii privind locul unde vin sa le ridic-zice dansa'';
-raspund politicos- ce p... mea sunt un domn, precizand riscul ca unele sa fie slab calitative si ca ar fi recomandat sa le vad celulele capacite, cu albina lucratoare,  si ulterior sa i le triez pe cele bune, urmand sa le ridice fix la 29-30 mai;
-pe 28 mai ma suna stimata doamna si ma da pe spate:''ca urmare a slabei dezvoltari a stupilor din acest an si imposibilitatii de a forma nucleele dorite rog insistent a intelege ca sunteti un tolomac si raspundeti la chemarea unei clone prin telefon'';
-suparare-n papusoi, zic eu, inlocuies matcile roilor din copac cu jumate din comanda(comanda ajunse-se intre timp la 30 bucati-EB-20 BUCATI, Liviu din Bucuresti -10 bucati) si vre-o 10-15 babe din stupii de productii.
Acum, povestea e absolul autentica, nu-s cine-o crede, da neancrederea tovarasului maximus si pozitia sa de expert cu sapca universitara ma onoreaza. Zau asa.
In proportie de 99,9999% din ceia ce am postat pe aici si pe orece taram reprezinta numai experienta personala si asta ca urmare a faptului ca nu pre a-mi place sa cetesc, da a-mi place sa experimentez si sa ma provoc pe mine.
..............................
De cand am vazut anuntul sters de pe ''ANUNTURI APICOLE'' nu am mai intrat pe acolo, insa am sa pun azi copilul sa ma logheze(eu cu IT sunt in plop) si am sa caut nr de telefon a stimabilei doamne, iar daca vre unul dintre colegi ma crede dati-i un telefon, asa sa ma razbunati putin, doar putin.
Revin.
Iertarea este o virtute crestina.    Alexandre Dumas.

sorin_horezu

Cresterea matcilor in perioade de cules intens (salcam,floarea soarelui, tei) influenteaza pozitiv cresterea. Intreb pentru ca ma intereseaza raspunsul la urmatoarea intrebare: cresc matci in pastoral unde e cules bun sau in stationar unde am cules de intretinere. Multumesc de raspuns.
Cu apicultura nu e asa usor cum crede lumea.

valter

Iertarea este o virtute crestina.    Alexandre Dumas.

valter

Lipsa de cules este o problema majora in cresterea matcilor. Dar, in conditiile in care cresti matci hranirile sunt obligatorii, noi intotdeauna facem hraniri.
Culesul moderat, cu cantare de 0,7-2 kg asigura calitate deosebta matcilor din transvazare.
Nu evit sa cresc matci nici in culesurile intense daca din diferite motive sunt ''arestat'' langa startere si crescatori in perioada cresterii matcilor.
Personal am o pozitie usor favorabila in curtea unei manastiri Dobrogene care are balta dunarii f aproape, balta care ofera conditii de hranire ideale crasterii matcilor, dar conditii usor improprii fecundarii.Improprii prin prezenta multor roi in scorburi de salcie, a prigoriilor intr-un numar deosebit de mare, a talharilor zonei care ataca frecvent starterele si crescatorii de matci atunci cand sunt aaturi de familie.
Iertarea este o virtute crestina.    Alexandre Dumas.

bucovineanu

Citat din: sorin_horezuCresterea matcilor in perioade de cules intens (salcam,floarea soarelui, tei) influenteaza pozitiv cresterea. Intreb pentru ca ma intereseaza raspunsul la urmatoarea intrebare: cresc matci in pastoral unde e cules bun sau in stationar unde am cules de intretinere. Multumesc de raspuns.

Cele mai bune rezultate nu se obtin in conditii de cules intens, ci in conditii de cules de intretinere. In conditii de cules intens albinele neglijeaza de obicei botcile. Chiar o familie intrata in friguri, in conditii de cules intens iese de cele mai multe ori din friguri fara alte interventii din partea apicultorului. Rezultate foarte bune se obtin daca dupa transvazare urmeaza cateva zile de ploi si toate albinele stau in stupi. Rezultate bune se obtin daca se incepe cresterea spre sfarsitul perioadei de inflorire a pomilor fructiferi.

valter

colegul meu drag(maximilianus), pe unde esti?
''nea valteru,omu spunea de 10 mai.cum scoti mata regina fecundata in 15-20 mai?si la 1 mai daca o iei la produs,nu o scoti imperecheata in 20.
   sa nu zici ca am ceva cu talica,da..daca spargi piroaie ce sa fac???''
.......................................................................................................
As dori cateva chiroane sa-mi bat dulapu(fostena lu' pupemea) de la remoca ''medra750'' nu mi le procuri dumneata.
Caut in disperare numaru' stimatei doamne Elena Barcan, sper si cred ca ea sa citeasca minciunile mele, iar daca ea e doar o clona poate ne spune janese cum ia facu un subect pe ''pagini personale''.
Liviu -Bucuresti, unul din cei doi care au comandat matci deosebit de devreme-0723614088.
Iertarea este o virtute crestina.    Alexandre Dumas.

maximus

nenea valter,hai sa ne raportam lalimba romana.poti face matci si in martie daca esti smecher,dar...era vorba ca incepi in jur de 10 mai si matale le scoti imperecheate in 15-20.
   reciteste cu atentie si vezi unde bat afirmatiile.in rest,nu stiu ce tot imi dai cu pupemea in sus pupemea in jos?de fiecare data cand iti atrag atentia cu ceva,tre sa-l amintesti si pe respectivu.
si....nu te mai da rotund ca te dezumfli ca o basica daca imi prind mintea cu  tale.numai ca am bunul simt sa stau deoparte,da daca iti iau la scarmanat stiinta pe care-o ai despre cresterea matcilor,iti mai gasesc greseli la care normal...nu vei putea sa raspunzi.
   asa ca stai bland,si nu ma amesteca in treburile altora ca nu vreau sa ne suparam.

valter

Ma esti destept, ca esti oltean, eu mai... ca sunt moldovean...
In afara de multe ....puncte tu poti reda ceva inteligibil... ca te vad exact cu matcile.
Omu lu' neom...
...........................
trebuie sa-ti multumesc ca esti bland cu mine?
''asa ca stai bland,si nu ma amesteca in treburile altora ca nu vreau sa ne suparam''
Iertarea este o virtute crestina.    Alexandre Dumas.

maximus

vad ca iti permiti cam multe,in afara de jigniri altceva nu mai stii.sa vedem cand om fi vreodata fata-n fata ce o sa spui.esti un 0.si cu asta am terminat

D006

STOP  !  va cunosc pe amandoi si stiu ca  sunteti mai coltosi unul decat calalalt.
  Maximus !  Valter stie ce vorbeste si las-o asa chiar daca ai intrat in incurcatura , noi intelegem ca esti tanar ...
  Valtere ! lasa baiatul pentru ca este tanar si oltean . E la inceput , plus ca este printre putinii stupari care incearca sa faca crescatorie de matci in coditii optime .
  Concluzie  : PACE ! , si va rog mai ales pe Maximus , bagati tare din experienta proprie !

valter

Bucovineanul are dreptate in mesajul privat.
Astfel, eu am explicat cat de devreme se pot produce matcile.
        el, cum nu cade un calendar inceput la cel mai devreme 10 mai(pe care eu nu l-am inteles) cu matci fecundate propuse de mine la 20 mai; vezi ce face bautura...
Ma multumesc cu aprecierea zero, ca daca zicea zero barat, era grav, foarte grav...
puncte puncte puncte.
Sa nu-mi dea un cap an gura , ca doar acu doi ani mi-am pus o coroana la stoma... de vre-o mie de euroi, din banii de la matci.Ca-s batran...
Iertarea este o virtute crestina.    Alexandre Dumas.

maximus

Citat din: dragos2006STOP  !  va cunosc pe amandoi si stiu ca  sunteti mai coltosi unul decat calalalt.
  Maximus !  Valter stie ce vorbeste si las-o asa chiar daca ai intrat in incurcatura , noi intelegem ca esti tanar ...
  Valtere ! lasa baiatul pentru ca este tanar si oltean . E la inceput , plus ca este printre putinii stupari care incearca sa faca crescatorie de matci in coditii optime .
  Concluzie  : PACE ! , si va rog mai ales pe Maximus , bagati tare din experienta proprie !

   dragoselu, tu esti putin in eroare.
  in primul rand nu eu sunt cel care am intrat in incurcatura.te rog sa fii mai atent.
  in al doilea rand, daca sunt tanar nu inseamna ca sunt la inceput.asta dovedeste ca daca am baut un pahar de vin impreuna nu inseamna ca ai ajuns sa ma si cunosti.
   e normal sa-i tii partea lu valter,dar te rog nu vorbi la o analiza superficiala a problemei.
   in alta ordine de idei sa fim sanatosi cu totii
   :hi:

valter

Ia sa scot subiectul din vartej.
De vre-o trei ani bag in iarna micronuclee cu matci din anul precedent( anul asta cu matci din 2009) pentru a verifica viabilitatea unui plan personal.
La ce m-am gandit. Daca toti smecherii(intuitie personala) produc si vand matci in sezon, ia sa ma gasesc eu sa le trec in sezonul urmator.
Care-i scopul.
Personal m-ar fi interesat sa nu mai omor nuclee cu 3-4 rame dadant varsandu-le peste o familie care si-a pierdut peste iarna matca.
Colateral sa verific posibilitatea si probabilitatea trecerii unui numar cata mai mare de matci din micronuclee pentru:
-a vinde in primavara matci super;
-pentru a produce cu matcile puiet pentru alte micronuclee;
-pentru a ma lupta cu mine.
Am reusit pentru al doilea an sa scot matci fecundate in micronuclee, cu micronuclee puternice(de aceasta data) si usor usor incepe sa se cristalizeze un mod de lucru optim.
Ne mai auZim.
Iertarea este o virtute crestina.    Alexandre Dumas.

valter

Unele din problemele majore ce impiedicau micronucleele sa treaca dintr-un an in altul le constituiau:
-cantitate mica de albine, uzura mare;
-rezerve atatea cate puteau tine o mana de albine;
-orice stimulare pe timpul iernii sau completare cu miere la punga genera crestere imediata de puiet, implicit disparitia familiei;
Si atunci:
-am desfiintat unu din doua nuclee, suprapopuland nucleul ce prelua albina vecinului;
-am pregatit de pe timpul sezonului rame pline ochi de miere, cu care intervin in luna ianuarie, februarie functie de zborul de curatare;
-am construit unuia un cat din poliuretan si azi l-am montat peste cuib,cu patru rame ochi de miere, observatiile le facem saptamana viitoare.
Dac experimentele confirma incepand cu 2010 vom ierna un numar apreciabil de matci(pana intr-o suta).
Iertarea este o virtute crestina.    Alexandre Dumas.

andrei_calinescu

Valter, bafta la examenul de la Tulcea.
Trecerea peste iarna a matcilor e un subiect vesnic de actualitate.
Ca metoda de lucru, pentru eventualitatea celor 100 de matci pentru 2010, te-ai gandit cumva la o "banca de matci", subiect expus si de Ratia de altfel.
Ma gandesc ca investitia in hrana si contingent de albine nu e deloc neglijabila , pentru a scoate cele 100 de matci in colonii/nuclee individuale.
Ce parere ai despre miniplusuri suprapuse, separate cu gratii Hanneman?