Apicultura

Creat de dragos2006, Februarie 11, 2009, 01:25:35 AM

« precedentul - următorul »

D006

Din punctul meu de vedere totul tine de experienta in albinarit . Daca esti incepator si nu ai experienta in albinarit nu recomant ati lasa serviciul si ati investi toti banii in albine. Cel mai bine este sa-ti pastrezi locul de munca  si sa incerci in primul an cu cativa stupi daca treaba merge bine urci la 50 de familii ,aici este punctul psihologic daca poti merge si la servici si sa ai grija de 50 de familii care aduc PROFIT inseamna ca esti pe drumul cel bun . trebuie  musai sa faci o tona de miere in timpul liber asa vei prinde incredere in tine . daca vrei sa continui de aici inainte trebuie sa te gandesti la un mijloc de transport propriu gen furgon si remorca astfel poti cara 60 de familii odata iar apoi furgonul poate fi folofit si ca spatiu de lucru si dormit.
  Acum te poti duce spre 120 de familii dar vei trage mai din greu si ai nevoie de un ajutor cel putin .
  Daca a inceput sa-ti placa stuparitul si vrei sa renunti la servici si sa faci doar stuparit trebuie sa ai cel putin o taraba in piata unde sa vanda eventual sotia si astfel iti vei castiga banii de intretinerea de zi cu zi .
La 200 de familii ttrebuie sa te gandesti si la un atelier de tamplarie pentru ati face singur inventarul lemnos si astfel il scoti la jumatate de pret.
Una peste alta daca vrei sa traiesti din apicultura si sa ai si ceva malai prin buzunare e nevoie de o stupina de 400 de familii.si un apicultor priceput si dispus la efort.

D006

De acord cu Dragos cu exceptia ultimului punct unde nu sant in masura sa raspund si cred ca sant suficiente si mai putine daca le exp. cum trebuie.

D006

Domnule dragos2006,
Va multumesc pentru raspuns pentru ca asa mai putem discuta. Sint de acord cu dumneavoastra in privinta atelierului de timplarie.Poate gresesc si atunci va rog sa ma scuzati dar mergeti pe principiul romanesc: cit mai multi si nu cit mai putini si buni.Chestia cu taraba nu mi se pare esentiala si nici ajutorul nu isi are rostul (numai daca vrei sa fii boier.
Incercati sa cuprindeti multe subiecte dar  reusiti sa le amestecati punind accentul numai pe comercial si lasind saraca albina singura. M-ar fi bucurat sa aud de la dumneavoastra despre diversificare productiei care este un factor important in cistigul stupinei. Stiindu-va pasionat de revista de apicultura romana va spun ca intr-un articol de prin 2000(cred dar ptr dumneavoastra ma pot documenta) se spunea ca de la 10 stupi apare un PROFIT sigur daca stii sa lucrezi albina.
Un lucru pe care il cred esential este conectarea la viata apicola putind astfel sa fii la curent cu tot ce este la zi in Apicultura.
Sanate si Noroc

D006

Inainte de 89 daca aveai 80..90 erai boier acum la preturile care le avem trebuie sa muncim mai mult chiar daca avem o productie diversificata nr il hotaram in functie de cate putem duce si intradevar conteaza si calitatea.

CRISTI M

Am un prieten care in 2007 a facut cca 17 tone miere/stupina( asa a zis el ) ( 320 familii)in pastoral ,a fost la rapita , salcam 1-2-3 , tei , floarea-soarelui si dunarea , a vandut cu 50.000 lei vechi /kg de miere  =850.000.000 - (chieltuieli/fam 450.000x 320 )=606.000.000/an :12luni =50.500.000lei/luna
asa se merita chiar sa platesti si un salariat cu 10.000.000/luna si tot ramai cu ceva bani in buzunar .
In 2007 a scos si polen si propolis .
Anul trecut tot cu aceste fam. a scos cca 6 tone, nu a facut nimic la salcam .
Deci trebuie sa avem si putin noroc , chiar daca muncim mai mult .

D006

La 300 de stupi eu cred ca ai nevoie si de ajutor.
Macar sezonier.

D006

Singurul lucru nasol in apicultura dupa parerea mea consider ca este starea vremii , este singurul lucru pe care nu-l putem prevedea .  Ce frustrant este cand mergi la un mare cules si te ploua o saptamana neincetat.!

D006

Citat din: dragos2006Hadeti sa facem o discutie pur teoretica despre apicultura :
    Credeti ca in Romania de azi un om bun de munca poate intretine o familie de patru persoane ?
Cam numeroasa familia si putin muncitoare!Din ce alta profesie se poate realiza aceasta performanta?

D006

Aceasta este o intrebare filozofica ! :uimit:  :roll:

D006

Citat din: dragos2006Aceasta este o intrebare filozofica ! :uimit:  :roll:
La radio Erevan,poate!

D006

Aici de la 150 in sus scoti de un salariu mediu.
Cu ceva munca dar scoti $300 pe stup usor.
$45k pe an
$3750 pe luna

stefan1

Peter Prokopovich este considerat primul stupar comercial pe scara larga. Era ucrainean si avea grija pe la 1800-1810 de 10.000 de stupi. Se cunosc in SUA inca din sec XIX stupine de 50.000 de stupi. De 20.000 de stupi sunt sigur si acum. Va inchipuiti la ce nivel de schematizare trebuie sa ajunga munca in asa o stupina!
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

D006

nu uitai  ca in vremea aceea nu exista varooa si se lucra cu stupi primitivi , de aici si numarul mare de familii.
Si in Moldova secolului 15 un boier avea in general 20000  -30000  de familii, nu uitati ca pe atunci nu se taiasera padurile si nu era agricultura intensiva.
NU putem compara acele timpuri cand curgea lapte si miere cu timpurile noastre cand din avion sau elicopter curg doar persticide si mai stiu eu ce...

D006

Domnilor,
La ora actuala apicultorul cu cei mai multi stupi traieste in America si impreuna cu cei 2 fii ai sai poseda 60000 de stupi.Numele lui este Adee.
Sanatate

Bătrânul

Ati ajuns pe domeniul viselori. Va dau eu un caz concret in care un apicultor FARA UN BAN INVESTIT traieste decent  ingrijind  albinutele  :uimit:  El este apicultorul angajat al lui Dragos2006   :rotfl:  Ma poate contrazice cineva ? :hi: