Botci de roire: bune ori ba?

Creat de dredd, Mai 11, 2014, 10:00:52 PM

« precedentul - următorul »

dredd


mihai.vr

Matcile care vor iesi din aceste botci de roire vor avea o tendinta mai mare spre roire, ca matcile obtinute prin alte metode.

oroles

Citat din: adrian_bz din Mai 11, 2014, 10:00:52 PM
Explicatii:
Nu sunt bune, da-mi-le mie. =))

O ierarhie a calitatii matcilor in functie de modul de crestere este, dupa specialisti:

1. Matci obtinute prin dubla transvazare.
2. Matci obtinute prin transvazare simpla.
3. Matci obtinute din botci de roire.
4. Matci obtinute din botci de schimbare linistita.
5. Matci obtinute din botci de salvare.

Eu as pune botcile de roire pe primul loc, alaturi de cele prin transvazare simpla. Locul trei se datoreaza asa-zisului "instinct de roire", cica mai pronuntat. Oricum nimeni nu a reusit pana acum sa inhibe instinctul de roire.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

xvader


bucovineanu

Eu pun reginele obtinute din botci de schimbare linistita pe locul intai. Intre reginele obtinute   prin dubla transvazare si cele obtinute prin transvazare simpla sunt diferente mici, aproape de neluat in seama. Reginele din botci de roire sunt foarte bune daca mergem strict pe inmultire. Reginele din botci de salvare sunt cele mai slab calitative.

oroles

Depinde cand are loc schimbarea linistita si care e cauza. Se spune ca la botcile de roire albinele folosesc in procesul de crestere mai mult laptisor si din cauza asta sunt considerate mai bune. Aceeasi e si ideea cu transvazarea simpla si cu cea dubla. Eu zic ca laa nevoie sunt bune toate. Important e sa ai regina in stup. Am matci de salvare si isi fac treaba bine desi sunt in al doilea an. Majoritatea spun ca nu duc mai mult de un an. Am si din botci de roire si merg excelent. Am si de roire care merg mai slab.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

bucovineanu

Daca o familie are regina de salvare sau este schiloada si albinele o schimba, e normal ca nu putem spune ca acea regina va avea performante deosebite.
Exista regine care sunt schimbate linistit odata la 3-4 ani, fara ca familia respectiva sa intre in friguri. Schimbarea se face de obicei spre sfarsitul sezonului activ. La astfel de regine faceam referire in postarea anterioara.
Transvazarea dubla nu duce la marirea cantitatii de laptisor administrat de catre albine larvei din botca. La transvazarea dubla procentul de botci acceptate este ceva mai mare decat la transvazarea simpla. Aici se mai pune si problema compozitiei laptisorului care este diferita in primele ore fata de compozitia ulterioara.  Ori prin transvazare dubla nu stim daca compozitia laptisorului obtinut dupa prima transvazare este cea potrivita. Diferenta de greutate intre reginele obtinute prin transvazare simpla si dubla este nesemnicativa. Nu o spun eu, o spune Ruttner in "Cresterea reginelor".

jenica67

   Daca imi dati voie sa completez : la dubla transvazare, larva se afla din momentul transvazarii in laptisor de matca, fata de simpla transvazare, unde poate dura cateva ore pana este alimentata.
   Matcile de roire, sunt bune numai daca provin dintr-un stup care a roit cu o familie numeroasa. Daca provin dintr-un stup care a roit cand avea o populatie mica, alea vor crea numai probleme si stupii nu vor avea rezultate.
Ar fi simplu, daca nu ar fi asa de complicat, sau ne pare numai noua ?

thomas

Si eu as considera botcile de schimbare linistita pe locul 1. Cele obtinute prin interventia omului, orcat ne-am stradui, e ca si cum am creste copii in laborator. In fine, ce vreau sa va spun referitor la acest topic: Am decis  ca decat sa fac roi/stupi cu botci de roire, mai bine cumpar sau mai bine fac roi cu botci de salvare. De ce? Roii facuti pana acum din botci de salvare, botci de schimbare linistita sau botci din transvazare imi stau ca stupi bine conturati, fara gand de plecare prin pomi.
Dar stupii facuti cu botci de roire, cu matca de anul trect, deja se pregateste de plecare.

jenica67

   thomas, daca botcile din transvazare, iti par ca si cum am creste copii in laborator, mie matcile din schimbare linistita, mi se par ca si cum ai astepta ca fecioara Maria, sa ramana insarcinata. Nu poti sa cresti albine si sa astepti sa iti apara o botca de schimbare linistita. Trebuie sa ai o metoda, sa ai matci atunci cand ai nevoie.
Ar fi simplu, daca nu ar fi asa de complicat, sau ne pare numai noua ?

bucovineanu

Foarte de acord cu cele spuse in postarea de mai sus. Desigur nu putem sa ne bazam numai pe botcile de schimbare linistita pentru a schimba reginele din stupina, dar putem face transvazare de la familiile care schimba astfel regina pentru a micsora instinctul de roire a familiilor din stupina.