fund cu plasa antivaroua

Creat de bologanikolae, Mai 07, 2013, 11:22:14 PM

« precedentul - următorul »

Kiwi Bee

Citat din: romikele din Decembrie 08, 2013, 10:21:05 PM
Fundul fix este fundul care este fixat permanent de corp.
Cred ca e vorba de "fundul plin". Nu e nici o problema in folosirea sa atat timp cat se respecta tehnologia "tip horn", cu aerisiri pe toata perioada, dar cu obstructionarea cat mai eficienta a curentilor.
Se va evita folosirea foliei peste rame , mai ales in timpul iernarii, pentru evitarea aparitiei mucegaiului.
Podisorul clasic de scandurele este foarte eficient, peste care se pot pune cartoane, ziare si/sau materiale textile care permit trecerea aerului prin ele...................----->>>>>>

----->>>>>>>>...... pe timp de iarna ca vara nuti trebuie ziare si altele.

romikele

Pai asta ziceam si eu: " ... in timpul iernarii:uimit:

Kiwi Bee


Nisculescu.L

Multumesc Romikele pentru raspuns ,dar nu am scris gresit, am doi stupi cu fund fix, tipul Dadant  cu 10 rame 1/1 si magazin 1/2.  Podisorul  jumatate din suprafata are plasa. Peretii 2,5cm.
Sa-i modific ?

oroles

Citat din: Nisculescu.L din Decembrie 09, 2013, 03:22:03 PM
Multumesc Romikele pentru raspuns ,dar nu am scris gresit, am doi stupi cu fund fix, tipul Dadant  cu 10 rame 1/1 si magazin 1/2.  Podisorul  jumatate din suprafata are plasa. Peretii 2,5cm.
Sa-i modific ?

Daca podisorul are plasa, asa cum ai zis, eu sunt de parere ca nu ar trebui sa ii modifici. Iernezi horn. Ideal ar fi ca iarna jumatatea de plasa sa fie in partea opusa urdinisului. Daca e pe lateral, o asezi astfel incat sa nu iti vina cuibul acolo. Peste plasa ar trebui totusi sa pui ceva cu rol izolant si absorbant (ziare, cartoane).

Daca vrei sa modifici si sa ii pui fund antivarroa iernezi clopot ("albine la fundul gol"). Podisorul ar trebui sa fie plin in aceasta situatie. poti folosi folia pe post de podisor in acest sistem.  Ai putea sa iti modifici un stup si sa iernezi cu ele in asa-numitul sistem "clopot". E ca si cum ai face un experiment. Eu oricum am zis ca voi testa pe vreo doi stupi acest fund antivarroa. Am inteles ca in acest sistem consumul de miere iarna e mai mare.

Ar mai fi varianta sa dai cu freza in fundul stupului gauri pe care le acoperi cu plasa.

De tine depinde de ce sistem folosesti. Avantajul fundului antivarroa este ca paduchii cad prin plasa pe tava de unde sunt evacuati de catre stupar. Asa nu le dai posibilitatea de a se ridica din nou pe rame in cazul in care nu au murit de tot si poti verifica gradul de infestare. Daca nu ai fund antivarroa, poti folosi o bucata de hartie cu care poti face acelasi lucru. Eu asa fac.

Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

romikele

Poti ierna asa cum sunt si la primavara tragi concluziile potrivite.
Daca vei observa condens in exces sau mucegai poti face in spate o fereastra de aprox. 20x20cm acoperita cu plasa si suber din tabla.

Nisculescu.L

 Va multumesc pentru mesaje.
In legatura cu iernarea de tip horn am vazut pe you tube un clip al lui Dan Puisoru , foarte bun si lamuritor.
[acela in care cei prezenti nu mai reuseau sa-l opreasca   :) , norocul celor ca mine ]

Nisculescu.L

Am revazut clip-ul de care pomeneam mai sus si am observat ca D.P. ierneaza albinele in sistemul horn dar are ramele paralele cu peretele urdinisului [pat cald]. E asta ceva obligatoriu in cazul acestui tip de iernare ? [horn]

romikele

Nu e obligatoriu, dar iernarea in pat cald la acest tip de stup s-a dovedit in timp mai eficienta.
In plus, e mai usor de lucrat cu ramele din spatele stupului, nefiind nevoit sa intorci rama cu 90 de grade.
Si in alta ordine de idei, stupii au fost ganditi sa fie folositi pe pavilion.