Urdinisul superior

Creat de culai58, Ianuarie 23, 2013, 03:48:12 PM

« precedentul - următorul »

culai58

Buna ziua la toata lumea. Am 54 de ani si 20 de apicultura. Am o dilema,este sau nu urdinisul superior o necesitate? Daca da de ce, daca nu de ce. As vrea si linkuri catre articole, postari si imagini despre acest subiect.

stefan1

  Bun venit pe forum!
  Pentru imagini cu urdinisul superioz vezi filmele lui Dan Margarit, cu pregatirea pentru iernare.
  Nu se poate spune ca urdinisul superior este o necesitate, dovada ca marea majoritate a stuparilor (romani cel putin) nu folosesc urdinis superior. Sunt atatea tipuri de lazi, atatea moduri de iernare...
  Eu iernez doar trei familii cu urdinisul de sus deschis si in zilele trecute, cand la mine nu au fost temperaturi decat pana la 7 grade, cel mai bine a zburat o familie cu urdinis sus (fara a fi insa un zbor de curatire).
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

culai58

Multumesc dle. Stefan. Am vazut filmele lui Dan si niste filme rusesti si ma intreb daca este vreo legatura intre urdinisul superior si gigantismul! stupilor?

Bătrânul

nu de geaba esti stupar de 20 ani . ai inteles rostul urdinisului de sus .

culai58


romikele


culai58

Va salut cu mult respect dle.Romikele.Subiectul fiind"SA INVATAM UNII DE LA ALTII"sa inteleg ca "GIGANTISMUL "e o boala sau un subiect tabu pe toate forumurile?

romikele

In cazul de fata e vorba de stupii pe multe magazii, foarte puternici, unde pentru a ajuta albinele sa iasa se deschid urdinise superioare, altfel cele din magaziile superioare, pentru a iesi din stup, ar trebui sa coboare, traversand prin toate corpurile...

culai58

Multumesc pt raspunsul pertinent dle Romikele. dar eu vreau sa despicam firul in patru si as vrea sa mergem mai departe anume :
     Daca acest urdinis are vreo legatura cu o mai buna aerisire a stupului(nu este propolizat ) si cu instinctul de roire. La stupii canadieni aveau un sigur urdinis pe cind la rusi aveau urdinise la fiecare corp. Comun si la union si la altii matca blocata in cuib cu gratie Haneman.Aici cred ca este secretul. Ma lumineaza cineva?

pharaonu75

Pe langa rusi sau canadieni, care au fost deja mentionati, am vazut stupi cu urdinise in caturile superioare si la bulgari si la sarbi.
Parerea mea este ca se folosesc acele urdinise pentru intrarea/iesirea mai usoara a albinelor, mai ales intr-un cules intens.

La stupii cu urdinis jos, cand sunt multe culegatoare (mai ales daca se folosesc familii ajutatoare sau daca inainte de cules cu o anumita perioada stupii au fost intariti cu faguri cu puiet capacit) acestea ar trebui sa traverseze cuibul atat la venire cat si la plecare, ceea ce ar crea un vacarm, o aglomeratie inutila in cuib, putand conduce chiar la intrarea in frigurile roitului.
Prin deschiderea acestor urdinise in corpurile superioare, culegatoarele ies/intra direct din/in magazii, fara a mai tranzita cuibul. Si asa cum ati intuit, se castiga si la ventilatie.
Izolarea matcii in corpurile inferioare nu are nicio legatura cu folosirea urdiniselor multiple ci se doreste pastrarea cuibului doar in acele corpuri, restul fiind pentru recolta (se usureaza munca apicultorului mai ales la extractie, plus ca se pastreaza rame albe, curate, in care nu s-a crescut deloc puiet).
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

culai58

Utile sfaturile dv.dle pharaonu.La noi nu foloseste nimeni urdinisul superior? A comparat cineva doi stupi asemanatori dintre care unul sa fie cu urdinis superior? Ce dimensiuni ar trebui sa aiba si la ce distanta ar trebui amplasat?

xvader

ar fi util de efectuat un experiment. Poate incerc si eu la cativa stupi...da sa vina caldura