Albina Rusiei Centrale

Creat de stefan1, Decembrie 30, 2019, 04:27:54 AM

« precedentul - următorul »

stefan1

Aproape sigur nu se vor gasi romani sa foloseasca aceasta albina, dar totusi vorbesc de ea mai mult pentru a pretui mai bine unele calitati ale albinelor noastre, care ne par de la sine intelese pentru orice albina.
  Am mai scris undeva, Apis mellifera nu are aria naturala de raspandire in toata Eur-Asia. Ea se intindea spre est cam pana la meridianul Afganistanului. Mai spre est in Asia era doar Apis cerana, albinele uriase Apis dorsata si Apis laboriosa (despre care am scris) si albinele pitice Apis florea si Apis adreniformis.
  Incepand de la Ivan cel Groaznic si Petru cel Mare, rusii au inceput sa se intinda inspre est, ajungand pana la urma sa se invecineze cu Japonia. Asa au fost aduse in zonele ocupate si familii de albine. Clima uneori deosebit de aspra a facut o dura selectie naturala, asa ca s-a ajuns in final la o albina in special rezistenta la frig, dar si cu alte calitati interesante.
  Genetic, albina Rusiei Centrale ar trebui sa fie apropiata de albina neagra germana (Apis mellifera mellifera). Cred ca s-a mai scris, aceasta rasa este singura care a supravietuit in Europa ultimei glaciatiuni, dar numai intr-o zona restransa in sudul Portugaliei si Spaniei. De acolo apoi s-a raspandit si a ocupat toata zona la nord de Alpi, pe masura ce clima s-a incalzit. Aceasta rasa se intindea prin Frante, Anglia, Germania, Polonia si mai departe spre Asia pana la limita amintita. Se presupune ca celelalte rase (ligustica, carnica sau caucaziana) au venit in Europa prin Asia-Mica si sunt genetic mai apropiate intre ele dar mai indepartate de albina neagra germana. Doar in ultimele 1-200 de ani, mai cu seama de cand se lucreaza cu rame mobile si stuparii vin mai mult in contact cu albinele, albina germana a fost inlocuita in special cu carnica. Principalul motiv a fost blandetea mult mai mare a acestei rase, dar si o rezistenta la anumite boli si o harnicie recunoscuta. Astfel acum, de ex in Austria nu mai sunt decat cca 1000 de familii de albine germane si se lupta sa nu se piarda cu totul rasa.

Cum am spus, incepand din sec XVIII s-au introdus albine in Siberia si cele mai rezistente au supravietuit dand astazi rasa despre care vorbim.

Caracteristici ale rasei Rusei Centrale:

- Albine mari. Albinele lucratoare ajung la 110 mg, iar reginele (nefecundate) la 210 mg.
- Lungimea trompei este mai frecvent în jurul valorii de 6 - 6,5 mm.
- Culoarea lucratoarelor este închisă, cenușiu-maro, nu există dungi galbene evidente.
- Sunt rezistent la rece, capabile să zboare deja la o temperatură de 4 grade.
- Sunt agresive, pot ataca si cand nu sunt deranjate, pe o raza in jurul stupilor.
- Inclinare puternica spre roiri

  In poza se vede albina siberiana totusi nu foarte diferita ca aspect de carpatina, doar putin mai paroasa si mai 'butucanoasa'. La calitati si defecte difera insa destul de mult.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

stefan1

 Cum am spus, calitatea de baza a acestor albine este ca rezista la clima aspra din Siberia. Ba se poate spune ca acelea sunt conditiile ideale pentru aceasta rasa.
- Lucratoarele pot zbura de la jumatatea lui martie, cand temperatura depaseste 4oC, dar pot zbura si la temperaturi de 35-37 grade. Singura conditie este ca pe vara familiile sa fie asezate in locuri mai umbrite, nu in plin soare.
- De asemenea nu zboara pe vreme innorata, pe ploaie si vanturi puternice.
- Răutatea albinelor se manifestă prin faptul că înțepă orice apicultor neglijent care inspectează nepăsător stupul. Dar dacă o face extrem de liniștit și calm, atunci poate conta pe faptul că albinele vor parasi doar rama, atarnand sub leatul inferior (comportament intalnit si la albina neagra germana), așteptand până când vor fi puse la loc in stup ca sa isi reocupe locurile si sa-si reia activitatea.
- În ciuda naturii lor agresive, acestea nu sunt deosebit de hoate și nici nu sunt întotdeauna capabile să-și protejeze rezervele.
- Reginele sunt deosebit de fertile. Pot depune până la 2000 și chiar 2500 de ouă pe zi! Capacitatea acestei rase de a se multiplica activ și de a îngriji calitativ puietul este o componentă importantă a supraviețuirii lor.
- O caracteristică neplăcută pentru apicultori este aceea că nu accepta doua familii intr-o lada. Cu siguranță vor începe un război agresiv, care provoacă adesea roirea întregului stup.
- Rezistente la iarna lungă, care poate începe încă de la mijlocul toamnei și poate dura până în mai în unele regiuni. Aici exista variatii (de rezistenta) in functie de severitatea climatica a zonei.
- Foarte buna rezistență la diverse boli. Nu le sunt cunoscute probleme precum loca, nosema sau toxicoza. Singura boală periculoasă pentru această rasa de albine este molia cerii. Aceasta probabil pentru cazurile cand rasa se foloseste in climaturi mai calde, deoarece in climate foarte reci moliile nu se dezvolta.
- Productivitate și performanță ridicate. Datorită faptului că sezonul colectării mierii în climele reci este foarte scurt, iar albinele au o familie numeroasă, iarna este lungă, au nevoie și de o cantitate mare de miere. Acest lucru se datorează faptului că în timpul culesului, toți indivizii care lucrează lucrează din zori până noaptea târziu, colectează o cantitate mare de nectar și produc până la 50 kg pe sezon și uneori 70 kg de miere. Mai mult ca la alte rase, si reginele în acest moment reduc numărul de ouă depuse, pentru a nu ocupa multe albine cu cresterea puietului.
- Tendinta mare de roire. Daca stuparul nu poate stapani acest fenomen, nu renteaza folosirea rasei. Varsta si starea matcii sunt doua conditii de baza care influenteaza roitul. O matca bine imperecheata si de max doi ani este putin predispusa la roit.
- Rasa are o slaba mobilitate a culesului, in sensul ca sesizeaza greu sursele cele mai favorabile de cules si sunt specializate ingust pe pe culesul din putine specii melifere. Albinele rusești colectează nectarul în principal din hrișcă și tei. Și dacă din anumite motive aceste plante nu înfloresc abundent în timpul sezonului, le este greu să treacă la alte tipuri de plante cu miere. Deci rasa nu este potrivită pentru cei care o achiziționeaza pentru cules de miere poliflora.
- Capacitatea ridicată de construcție a fagurilor le distinge prin faptul că albinele pot reconstrui rapid și eficient multi faguri. Ele produc și folosesc o cantitate imensă de ceară.
- Se recomanda folosirea de faguri artificiali cu celule mai mari, caci albina cu dimensiuni ceva mai mari decat media are nevoie pentru puiet si depozitarea mierii de celule cu diametrul mai mare!
- Mierea este capacita uscat.
- Unele linii capacesc cu capace convexe.
- Sunt foarte economice cu resursele, consuma putin in timpul iernii fata de conditiile de acolo.


 Pentru unele din calitatile enumerate, rasa central-rusa a devenit interesanta pentru cercetatorii in domeniul albinelor si e folosita la creerea altor rase.
 In functie de regiune (Siberia e cat un continent) s-au selectat diverse linii de albine central-ruse:
- Vladimirskaya.
- Tatarskaya.
- Vologda.
- Oryol.
- Novosibirsk.
- Chelyabinsk.
- Bashkir.
- Krasnoyarsk.
- Mordovian.
- Perm.
- Kirov.
- Krasnoyarsk.
- Burzyanskaya si altele



 

Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

stefan1


  V-ar placea sa lucrati cu astfel de albine?

  https://www.youtube.com/watch?reload=9&v=sk-qk-0Wffo

  E un stupar din zona Krasnoyarsk.
  Se vede cum se cauta sa se descopere doar ramele la care se lucreaza, ca sa nu atate mai mult albinele. Altul recomanda ca niciodata sa nu se scuture un fagur. Dar atunci cum recoltezi mierea?
 Pericol este si pentru matci. La vizite prelungite si insistente, reginele parasesc de multe ori fagurii si uneori chiar stupii si se pot pierde.
  Zicea altul ca a cumparat o matca Carpatina, dar din Uzbekistan (si in afara Ucrainei sunt statiuni de multiplicare a Carpatinei) si erau foarte blande albinele initial, dar apoi a devenit si acea familie agresiva. Explica altul ca si hibrizii cu albina siberiana sunt agresivi. Altul spunea ca si-a cumparat o astfel de regina siberiana si de atunci cel mai bun prieten al lui este ... afumatorul.
 Zic ca si la noi ar fi bune astfel de albine, dar puse in zonele unde se fura stupi.  :finger:
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Daniel Koblicska Bee

 Interesant articolul ,dar nici sa nu fie nimeni interesat sa o importe de albina asta .
Cauta.Nici albina nu gaseste nectar in fiecare floare!<br />                              V.Butulescu

PricopArthur

Dan Margarit zicea ca are albina ruseasca.
Miere multă şi inimă curată!