spargerea cuibului

Creat de bta, Mai 05, 2013, 06:42:34 PM

« precedentul - următorul »

bta

va intreb cand se sparge cuibul???  de ce? perioada optima? procedeul cel mai simplu.. cum?

bologanikolae

si eu vreau sa stiu si cum se procedeaza?

oroles

Citat din: bta din Mai 05, 2013, 06:42:34 PM
va intreb cand se sparge cuibul???  de ce? perioada optima? procedeul cel mai simplu.. cum?
Si eu sunt incepator si stiu ca operatiunea ar trebui facuta cu prudenta si de catre experimentati. Practic se intercaleaza o rama buna de ouat intre doua ouate deja. Metoda este criticata si nu unanim acceptata ca fiind pozitiva. Stupul caruia ii faceti operatiunea trebuie sa fie puternic si cu o matca prolifica. Eu as spune mai mult sa mergeti pe extinderea cuibului, adica la marginea ramelor ouate mai adaugati una buna de ouat. Este o metoda acceptata de majoritatea apicultorilor.

Succes!
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

C@T@LIN

Citat din: bta din Mai 05, 2013, 06:42:34 PM
va intreb cand se sparge cuibul???  de ce? perioada optima? procedeul cel mai simplu.. cum?
sus este calendarul apicol,unde la lucrarile pe luna mai este explicat cand si in ce conditii se face spargerea cuibului ;)  :hi:

romikele

Spargerea cuibului se face fara probleme daca familia este puternica si obligatoriu, exista un cules abundent.
Se poate face la culesul de la salcam, cand in mijlocul ramelor cu puiet capacit se introduce o rama cu foita, si o alta langa ultima rama cu puiet, inainte de rama de acoperire.
Nu trebuie exagerat insa cu aplicarea metodei.

bologanikolae

vreau sa va intreb si eu la spargerea cuibului ce se intampla daca rama cladita goala se introduce in mijlocul
cuibului nu este mai bine ,care sunt reactiile ?

stefan1

  Cand se baga un fagur gol sau artificial in mijlocul cuibului, acesta va fi luat in lucru mai repede decat unul pus la marginea cuibului, pentru ca albinele vor sa aiba o continuitate a cuibului cu puiet. La un cules mare e posibil intai sa bage nectar in el, dar apoi pe masura ce acesta se matureaza va fi ridicat mai sus in coroana sau in cat si regina va oua in el. Deci cu fagurii pusi in mijlocul cuibului se forteaza insamantarea lor mai rapida decat daca il punem la marginea cuibului. Problema este doar in perioadele mai reci sau la familiile mici, pe care oricum nu le poti forta peste limitele biologice sa creasca foarte mult puiet, oricati faguri le-am baga in mijloc, ba putem obtine chiar un efect contrar.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)