podisor incalzit

Creat de Lali_Hristu, Noiembrie 30, 2013, 01:21:48 PM

« precedentul - următorul »

Lali_Hristu

Sunteti de acord , cu cat podisorul este mai incalzit ( carpe , textile , ziare ) cu atat este mai bine pentru caldura in stup ?

tundreaion

 :hi: va salut sunt incepator si eu dar din discutile cu veterani apicultori am antales ca nu numai podisorul trebuie protejat inpotriva frigului ci intregul stup eu iam invelit in folie .

Bătrânul

Cind am citit titlul topicului mi-am zis "inca un nebun " , citind insa am inteles ca nu esti nebun in schimb nu stii romaneste ! Se spune IZOLAREA PODISORULUI  :hi: :razz:

dredd

Citat din: Bătrânul din Decembrie 03, 2013, 09:02:03 AM
Cind am citit titlul topicului mi-am zis "inca un nebun " , citind insa am inteles ca nu esti nebun ...

in curand vor aparea mini calorifere cu  elementi pentru stupi, sau rama "minune" cu rezistenta electrica si albina rezistenta la 220. ele nu vor mai produce propolis, ci azbest, sa nu ia foc cuibul  =)) foarte multi nu stiu romaneste si nu reusesc sa inteleaga ca: Albina nu moare de frig, ea moare de foame!

stefanm

Incercati centrala pe gaz, e mai sigura ,nu curenteaza dar trebuie aleasa capacitatea in functie de marimea stupinei. :D
cea ce stiu e ca nu stiu nimic! Socrate

cvictorc


tassevasi

Citat din: tundreaion din Decembrie 03, 2013, 08:42:58 AM
:hi: va salut sunt incepator si eu dar din discutile cu veterani apicultori am antales ca nu numai podisorul trebuie protejat inpotriva frigului ci intregul stup eu iam invelit in folie .

  Bine  ai venit pe  forum , nu cred  ca  ai ales  cea  mai buna solutie cu  invelitul individual  a  stupilor .
  Mult  mai bine puneai  folia pe spate si putin  pe fata , avind  stupii grupati unul linga  altul .

cristi ciuc

Sigur că titlul topicului ne putea trimite cu gândul la cine știe ce inovații și artificii contemporane cu care albinele nu cochetează.
Lali are dreptate, acestea sunt cele mai indicate materiale (derivate din produse naturale)..., albinele nu au făcut cunoștință cu folia, policarbonații și alte asemenea, decât în ultima sută de ani.
Dacă le ajutăm cu o amenajare în mediul natural, care să le atenueze expunerile la vânt sau curenți de aer este altceva... exclus înfofolirea individuală cu nylon (induce: umezeală, degradarea accentuată a lemnului, stres datorat vibrațiilor provocate de vânt...ș.a.)
Și Nemții au utilat apartamentele mai întâi cu uși/ferestre din termopan de plastic/aluminiu, apoi au decis să le înlocuiască cu termopane din lemn.
De ce?

tundreaion

Multumesc tassevasi,dar se pare ca nu am loat cele mai bune indicati de pe net.Este prima iarna si nu asi vrea sa le pierd, dupa ce le-am infoliat pe exterior am pus nailon pe rame sub podisor (podisorul este din O S B)si dupa diafragmele din poliestiren am pus ziare mototolite pt a absorbi condensul.Ieri 17 dec.sub folie era condens si ziarele erau umede 2 din cele 6 famili albinele erau agitate si era sus miere au, eu nu am extras nimic. Ce ma sfatuiti sa fac sa dau folia exterioara jos sa dau numai nailonul sau sa schimb ziarele.Va multumesc pentru sugestile pe care mi le dati.

cristian87

scoate folie, nylon si daca nu faci prea mare deranj si ziarele ude sau uscate
pune deasupra ramelor o turta  de 0.5 kg si o patura pusa in doua care sa coboare pe langa diafragma
nu mai trece pe la ele 2 saptamani
zâmbeşte-mîine poate fi mai rău

petru.atudorei

Anul acesta experimentez 3 tipuri de podisor.
1. Folie ce acopera ramel, scandurelele de podisor de 0.5 grosime si peste scandurele 3 4 coli de ziare
2. scandurele de podisor, ziare si patura peste ziare
si ultimul

la unul din stupi am facut podisor din scandurele de 2 cm cu falt la capete astfel incat 1 cm intra in stup si 1 cm din grosime calca pe lateralele stupului. Albinele au propolizat foarte bine spatiile dintre scandurele si astfel partea de sus a stupului este etansa. Peste scandurelele de podisor nu am pus nimic, nici ziare nici patura.
Surpriza ce am avut-o la acest model de podisor este lipsa condensului si o iernare mult mai buna decat la impachetarea cu ziare si paturi.

bucovineanu

Eu folosesc numai podisoare din scanduri de 2cm.

kamy

Petre,incape un sfat de la un dependent de folie?folia musai sa nu fie rece,atunci se comporta ca un magnet de apa!!
Intr-o iarna de la un viscol un capac de lada o zburat fara aripi la fel si folia de izolat de pus sub parchetul fals,si de atunci m-am invatat minte sa pun gratia haneman peste folii!
Capacul cazut,a nins pe folie a inghetat deasupra,pe dedesupt s-a format la fel gheata de la condensarea aerului cald din stup si familia respectiva am prohodit-o cu mancarea la ea!dar am invatat o lectie,niciodata folie iarna neizolata izolatia foliei nu strica nici vara!sa va povestesc de ce:
In 2011 ridicand capacele la vagon,peste magazii aveam doar folie soare puternic de dobrogea folie transparenta,in nici u juma de ora dvenea topitor solar,am apelat de urgenta la toate carpele din dotare ca sa protejez magaziile!
Incalzirea poisorului sau a stupilor in cazuri extreme nu e o prostie!asa ca dati frau liber imaginatiei,nu se stie niciodata de unde sare iepurele!

petru.atudorei

eu pana anul asta nu am folosit folie, asa ca o testez, si am acoperit doar ramele, partea goala a stupului nu are folie, deci aerul cald trece peste diafragma in partea goala a stupului si de acolo se face ventilatie prin podisor. peste podisor am pus 4 5 randuri de ziare pentru a nu se pierde caldura direct si repede.

Si totusi va fi ultimul an. de anul viitor voi folosi podisor de 2 cm. pastreaza caldura, nu se face condens, si nu necesita atata izolatie. 

pop alin daniel

dupa ce am folosit folie 2 ierni m-am lecuit merg pe principiu albina incalzeste interiorul ghemului nu interiorul lazi, asa ca asigur albina multa la iernat cu tratamente la zi si cat mai corect efectuate ,mancare suficienta liniste si expunere redusa la curenti de aer o carpa deasupra ramelor si niste hartii peste,atat restul se descurca ele